RECENZIJA RESTORANA

Topla atmosfera, poštene cijene i maštoviti tanjuri razlozi su zbog kojih se volimo vratiti u Mali bar

I nakon ove večere, mali restoran u zagrebačkoj Vlaškoj ulici rado ćemo preporučiti svima u potrazi za dobrom hranom

Mali bar jedna je od onih zagrebačkih adresa koju već godinama rado preporučujemo prijateljima i poznanicima u potrazi za dobrom večerom u centru grada. Razlog je jednostavan – znamo da će ovdje, bez obzira na preferencije i osobni ukus, većina dobro jesti, a kada izađu iz restorana, neće se osjećati prevarenima. U Malom baru, naime, cijene za dobiveno uvijek su poštene, porcije su obilne, a hrana je maštovita. Takvih mjesta, koja od klasika kao što su parmigiana ili obična pečena buča naprave pravi mali spektakl na tanjuru, a da nisu restorani visoke kuhinje čija jela prate isto takve visoke cijene, u Zagrebu je zbilja malo. Mogli bismo ih nabrojati na prste jedne ruke.

image
Privatna Arhiva/

U Mali bar zato smo rado svratili i ovog puta, jedne nedavne subote u 18 sati. Lokal je još uvijek bio poluprazan, a kako je večer tekla, stolovi su se polako punili. Bilo je i onih koji su u Mali bar svratili onako usputno, nadajući se mjestu, ali ih je ljubazno osoblje ipak moralo odbiti zbog velikog broja rezervacija. Topla je preporuka, stoga, da i vi svoj stol ovdje rezervirate.

image
Privatna Arhiva/

Budući da smo njihovu odličnu buču s misom i labneh već isprobali, ovog puta smo za predjelo odabrali tartar od sabljarke (11,28 €), salatu od rajčice (8,23 €) i juhu od gljiva (7,96 €). Za glavno jelo odabir je pao na parmigianu na njihov način (15,66 €) i lignje (18,58€), dok smo za desert naručili kremu od kukuruza i pitu od šljiva (oba po 5,97 €). Uz to, popili smo i kombuchu (3,32 €) te čašu Voštinić Klasnić škrleta (3,45 €).

Sva tri predjela za stol su nam stigla u isto vrijeme, kako smo i zamolili osoblje i sva tri smo podijelili. Krenuli smo od tople, guste juhe od vrganja i lisičarki, mladog graha i ječma koja nas je već na prvi zalogaj podsjetila na kakav bogati mesni ragu. Moćna, zasitna i puna okusa, ovo je jedna od boljih juha od gljiva koje smo u restoranima imali prilike kušati. Pojeli smo je bez izgovorene riječi i focacciom pokupili sve do zadnje točkice na tanjuru.

image
Privatna Arhiva/

Kušali smo zatim i salatu od rajčice koja dolazi u kombinaciji s karamelom od crnog češnjaka, grilanim kukuruzom i tostiranim plavim makom. Iako naoko izgleda prilično jednostavna, salata je svježa, a kada je jedete, slatkoća dolazi u nekoliko slojeva, što od rajčice, što od karamele, a što od kukuruza. Također, karamela i mak i teksturom lijepo podižu cijelo jelo.

image
Privatna Arhiva/

Sabljarku u tartaru kombiniraju s kimchijem, jagodama, lukom, koprom, vlascem i korijandrom. Svi sastojci dobro su izbalansirani pa tako u svakom zalogaju osjetite malo ljutine, slatkoće i slanoće, različite teksture i svježinu koju sa sobom donosi začinsko bilje. Cvjetovi kopra u ovom su nam se jelu posebno svidjeli.

image
Privatna Arhiva/

Prva tri tanjura počistili smo u rekordnom roku, a ubrzo su nam na stol stigla nova dva. Malo drugačiju parmigianu napravili su od patlidžana, sušene rajčice, béchamel umaka od slanutka i mozzarelle, a uz poveći komad došla je i salata s majonezom od bosiljka. Jelo je bilo kremasto i slasno, nimalo dosadno niti predvidivo, dok je salata bila lijepo osvježenje.

image
Privatna Arhiva/

Iako su lignje bile pomalo ziheraški odabir, dugo nismo pojeli dobre pržene lignje u restoranu pa smo htjeli provjeriti kako to rade u Malom baru. I nismo se razočarali. Hrskave i nimalo masne, bile su poslužene sa salsom romesco od pečene paprike i salatom od slatkih, sočnih rajčica i luka. Pozdravljamo hrabar odabir umaka uz lignje koji nije tartar i koji se, unatoč tome što smo na prvu bili pomalo skeptični, zbilja dobro slagao s prženim lignjama. Ono što nam se također svidjelo jest veličina porcije koja je bila više nego dovoljna za jednu osobu, pa čak i pogodna za dijeljenje.

image
Privatna Arhiva/

Osim slanih jela, svidjela su nam se i slatka. Krema od kukuruza bila je nježna i lagana, sa suptilnom notom slatkoće od kukuruza, a umak od jagoda uz koji je poslužena bio je kiselkast i lijepo je podigao cijelu kombinaciju. Također, meki, spužvasti pečeni marshamllow bio je dovitljiv dodatak zaslužan za malo dodatno uzbuđenja kada je u pitanju tekstura.

Pita je bila dobra, tijesto je bilo pomalo rustikalno, a nadjev dubokog okusa šljive. Sama po sebi nije bila previše slatka pa se dobro slagala s oštrom slatkoćom zabaione sladoleda.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Na kraju, bez previše okolišanja, zaključili smo kako je Mali bar i dalje odličan izbor za kvalitetnu, a više nego pristupačnu večeru u centru grada te kako ovdje još uvijek vlada ugodna i topla atmosfera. A takva su im i jela – topla, nepretenciozna, domaća, a opet tako posebna.

MALI BAR

Adresa: Vlaška ulica 63, Zagreb

Hrana: 9/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 9/10

Vrijednost za novac: 10/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:47