Smještena tik uz obalu Biljskog jezera, uz županijsku cestu 4257 koja povezuje Osijek i Švajcarnicu, Čingi Lingi čarda već na prvi pogled osvaja, kako položajem tako i ambijentom. Riječ je o restoranu koji spaja rustikalne elemente s modernim dizajnom, stvarajući ugođaj koji jednako privlači i goste željne autentične baranjske kuhinje i one koji traže opušten prostor s karakterom.
Restoran smo posjetili u ranijim poslijepodnevnim satima radnog dana. Unutarnji prostor, iako prostran i vizualno vrlo ugodan, tada još nije bio popunjen, no terasa se ubrzo počela puniti gostima. Došli smo bez rezervacije, a ljubazno osoblje smjestilo nas je za stol s pogledom na samo jezero. Prizor čaplji koje mirno šeću uz obalu stvorio je gotovo dokumentarni ugođaj, poput scene iz National Geographica, s jednom ključnom razlikom: umjesto gumenih čizama i vode do koljena, mi smo uživali u komforu stola Baranjcima omiljene čarde.
Za početak, odlučili smo se za čips od šarana s krumpir salatom (8,50 eura). Hrskavi hrskavi komadi izvana su lijepo zapečeni, dok su iznutra ostali sočni i mekani. Iako se kombinacija sa salatom od krumpira čini logičnom, posebice u lokalnom kontekstu gdje se prženi ili pohani šaran često tako poslužuje, jelu je ipak nedostajao neki umak koji bi zaokružio cijelu priču. Unatoč toj sitnoj zamjerci, riječ je o zanimljivom predjelu koje bi se moglo svidjeti i najmlađima.
Drugo predjelo bio je tatarski od cikle (9 eura), u kojem su se uz ciklu našli kapari i hren. Jelo je posluženo uz popečeni kruh, maslac i kriške avokada čija se uloga, nažalost, nije jasno uklopila u ostatak kompozicije. Premda možemo razumjeti želju da se ovim jelom ponudi i nešto za vegetarijanske goste, dojam je da se radi o solidnoj, ali ne pretjerano dojmljivoj opciji.
Za glavno jelo birali smo provjerene lokalne klasike, s razlogom.
Perkelt od soma (15,50 eura) s pravom je ponio titulu favorita. Komadi soma topili su se u ustima, a gusti umak obogaćen baranjskom mljevenom paprikom bio je prava okusna bomba. Poseban plus ide špeclama sa sirom i slaninom, koje sami rade. U ovoj kombinaciji, tradicionalna baranjska kuhinja zaista dolazi do izražaja, to je ono jelo zbog kojeg ćete poželjeti ponovno sjesti na terasu i uživati u pogledu.
Druga glavna opcija, smuđ s roštilja i krumpir salata (16 eura), bio je korektno pripremljen i ukusno začinjen. Iako manje uzbudljiv od perkelta, njegova jednostavnost će se svidjeti gostima koji vole klasične, dobro poznate okuse slatkovodne ribe.
Isprobali smo i salatu s burratom (8,50 eura), koja se možda nije najbolje uklopila u ostatak odabira, ali je nama imala logike baš zato što smo htjeli pojesti nešto svježije i kiselkasto. Salata i je bila svježa i vizualno privlačna, ali ipak van okvira baranjske kuhinje.
Za kraj, odlučili smo se za cheesecake od limuna (4 eura). Limun se najviše osjetio u glazuri, dok je sama baza bila nešto teža i izraženije sirasta nego što bismo očekivali. Desert koji ima potencijala, ali u ovoj izvedbi ostavlja dojam nedovoljno izbalansiranog zalogaja.
Unatoč manjim zamjerkama, Čingi Lingi čarda ostavlja dobar dojam, prvenstveno zbog tradicionalnih jela poput perkelta od soma, ali i zbog ambijenta koji se rijetko gdje može doživjeti. U trenutku kada smo se spremali za odlazak, gotovo je bilo nemoguće pronaći slobodan stol, i to usred radnog dana. To dovoljno govori o statusu koji ovaj restoran uživa među lokalnim gostima i posjetiteljima iz okolice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....