Originalni restoran Bota Šare otvoren je u Malom Stonu. Osnovali su je supružnici Božidar i Tanja Šare. Danas je to obiteljski posao s više lokacija diljem Hrvatske koje vode njihova djeca.
U Zagrebu je restoran vrata otvorio 2008., najprije na Novoj Vesi. Ubrzo je preseljena u Zvonimirovu 124, gdje posluje više od petnaest godina. Među Zagrepčanima slovi kao jedan od najboljih ribljih restorana u gradu. Stol je stoga potrebno rezervirati, pogotovo ako želite sjesti vani.
Kako znamo da se u restoranu sprema fantastična riba, jer smo je više puta i jeli, ovaj put odlučili smo kušati od svega pomalo. Restoran je u subotu popodne bio krcat. Karta jela raznolika je, od sirove ribe, preko sushija, ribljih porcijaša i ponešto mesnih jela. Karta vina većinom je fokusirana na Hrvatsku, pokriva sve regije.
Započeli smo s ribljim carpacciom od svježeg gofa s avokadom (13 €), tartar tunom (14 €) i sashimi tunom na rikuli (8 €). Riba je u sva tri jela sasvim svježa, blago začinjena i bogata. Gof je jednostavno začinjen, čvrst, punog okusa i avokado mu zapravo nije potreban. Sashimi tune jedan je od moćnijih koje smo kušali u posljednje vrijeme, također vrlo esencijalno začinjen, nježnog okusa, surađuje s gorkom rikulom. Uz to, ova četiri debelo narezana zalogaja sashimi tune sa stabljikama ukiseljenog motra čine pravu vrijednost za novac.
Carpaccio od tune također je za pohvalu, kao i prethodna dva jela blago začinjen i obogaćen čvrstim slanim kaparima. Kruh za tartar, s raznim mirodijama, hrskav je, pun okusa, čvrst i slan. Uz predjela smo dobili i dvije vrste soja sosa: jači i slabiji.
Nastavili smo sa sushijem, četiri vrste: Rola od kamenica (9 €), Specijalna rola (12 €), Dragon Roll (7 €) te Tiger Roll (6 €). Sve četiri rolice bile su fantastične, perfektno spremljene, čvrste i podatne. Sushi majstor ih radi pred okom publike, u kutku za šankom. Svaka je rolica imala blagi prizvuk hrskavosti, hedonistički su zavodljive. Riba je svježa, što se najviše vidjelo u Specijalnoj roli koja je omotana tunom. Rola od kamenica također je odlična, kamenice u tempuri posebno fine.
Kako se nismo odlučili za oboritu ribu, kušali smo tri "glavna" jela. Stonski rižot (17 €), crni njoki s kozicama i škampima (22 €) te mušule na dalmatinski (15 €). Rižot je bio kako spada: čista i slana okusa, ispravno kuhane riže, blago sladak zbog školjki i s jasnim morskim okusom.
Crni njoki s kozicama vrlo su zasitni. Čvrsti, jaki, obojeni tintom od sipe, sjede u sočnom umaku. Kozice su vrlo slatke - slastan, slan i kremast doživljaj. Škamp na vrhu je svjež i mekan. Mušule na dalmatinski su lagane i čiste, s puno pare u školjci i mekim, slanim zalogajem. Toć od buzare je bistar i mirisan; maslinovo ulje, češnjak, peršin i malo bijelog vina čine krasnu podluku za umakanje hrskave pogače.
Nakon tri slijeda brutalno dobre hrane i boce Bastianove Malvazije (29 €), koja je odlično pratila sva jela - naš trojac za stolom bio je potpuno sit. Stoga smo na koncu ručka kušali još samo komad rožate (5 €), koju smo podijelili na dva dijela. Rustikalna izgleda, mirisa, a i okusa. Jedra i drhtava, puca pod žlicom, krasna okusa.
Atmosfera je za cijela ručka bila živahna i vesela. Naš glavni konobar bio je brz, stručan i duhovit. Pomalo agresivno ljubazan. Ostali konobari bili su u nešto većoj strci, što je razumljivo s obzirom na to da je restoran bio dupkom pun.
Hrana koju smo kušali u Bota Šare možda nikad nije bila bolja. Sushi je trenutačno u top formi i zbog njega ćemo se rado vratiti. Bota Šare svakako ostaje jedna od ključnih gradskih adresa za riblju kuhinju. Rezervacija je stoga obavezna, osobito za terasu, koju posjetite još dok je sunca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....