GDJE JESTI U BARANJI

U malom baranjskom selu jede se iznenađujuće profinjena hrana, ne propustite file smuđa i lungić

 Privatna arhiva
Na sažetom, ali dobro promišljenom meniju ovog restorana nalaze se tradicionalna jela s pomakom

U Lugu, baranjskom mjestu nedaleko od Kopačkog rita, razvučenom duž ceste kojom tek tu i tamo prođe poneki automobil, smjestio se hotel Lug u pitoresknoj zgradi s prostranim dvorištem, parkiralištem, teniskim terenom i ograđenom livadom s parom prekrasnih konja koji nesmetano pasu. Dojavu da u hotelu Lug sjajno kuha chef Saša Vojnović, rođeni Osječanin koji je karijeru gradio u vrhunskim restoranima na Kvarneru, među kojima je i Design hotel Navis, odlučili smo provjeriti i nismo se razočarali.

image
Privatna arhiva

U nedjeljno poslijepodne uputili smo se iz Osijeka u hotel na ručak, a već nas je na dvorištu dočekao mladi, ali doista uslužni konobar koji nas je uveo u unutrašnjost tradicionalnog restorana. Ispostavilo se da te nedjelje rezervacija stola, zbog velikih kiša i oluja na području Osijeka i Baranje, ipak nije trebala, iako je inače zbog lijepo uređenog otvorenog prostora ovo mjesto popularno među Osječanima za veća slavlja. U sali restorana opremljenoj masivnim drvenim stolovima i stolicama bili smo sami, što nam nije smetalo. Iako su u ponudi imali i nedjeljni ručak i ljetni meni, ipak smo odlučili šarati jelovnikom koji je sažet, ali dobro promišljen.

Za predjelo smo naručili salatu dimljeni tolstolobik (35 kn) i rižoto od pečene cikle (50 kn). Tolstolobik je vrsta slatkovodne ribe koja pripada porodici šarana i u toj izvrsno začinjenoj, svježoj i hrskavoj salati poslužen je dimljen, slan i narezan na komadiće. Riblje meso bilo je izvrsnog okusa, a odlično se slagalo sa salatom, a dodatni element osvježenja pružala je na prutiće narezana slatkasta jabuka. Već dugo nismo tako uživali u samo naizgled jednostavnoj salati.

image
Salata dimljeni tolstolobik s miksom salata, jabukom i dimljenom ribom
Privatna arhiva

Rižoto od pečene cikle smo dijelili pa je svatko dobio pola porcije u tanjuru, što je dalo naslutiti da je cjelovita porcija ozbiljno i zasitno jelo. Rižoto je bio lijepo pripremljen, s mekim i nježno slatkastim komadićima pečene cikle i naribanim kozjim sirom, za koji nam je konobar objasnio da ga kupuju od lokalnog OPG-a. U svakom tanjuru našla su se po tri komada čipsa od šarana koji rade od tankog sloja ribljeg mesa s kožom i koji je bio lijepo pohan, hrskav te dodatno posoljen. Svakako zanimljiva, pomalo neočekivana, ali uspješna kombinacija okusa. Uz predjela smo naručili i dvije čaše Buhačeve graševine koja ih je izvrsno pratila.

image
Rižoto od pečene cikle s kozjim sirom i čipsom od šarana
Privatna arhiva

Za glavna jela odabrali smo file smuđa Lug (80 kn) i medaljone lungića na baranjski (85 kn). Četiri komada smuđa mekog i sočnog mesa došla su s pireom od celera, ribljim demi-glace umakom i blanširanim tikvicama julienne i mrkvom. Jelu doista ne bismo imali što zamjeriti da je mrkva bila još malo mekša. Inače je bila riječ o lijepo uravnoteženim okusima kojih ćemo se rado prisjetiti.

image
Filet smuđa Lug s pireom od celera, ribljim demi-glace umakom i povrćem
Privatna arhiva

Mrkva se javila i kao element mesnog jela, no tu je ipak bila malo bolje izvedena, meka i glazirana te poslužena na kremastom pireu od krumpira kao prilog medaljonima od svinjskog lungića i prelivena coulisom od pečenih crvenih paprika. Sami medaljoni pečeni su na žaru i zbog toga su bili vrlo dobrog okusa, no mogli su biti i koji trenutak ranije skinuti za žara da bi bili sočniji. Umak od crvenih paprika imao je blagu, ali ugodnu notu gorčine, a tanko narezane, dobro pečene i hrskave šnite slanine fino su pridonosile okusu tog zasitnog jela jer nisu bile preslane, a davale su mu primamljivu aromu dima.

image
Medaljoni lungića s glaziranom mrkvom, kremastim pireom od krumpira i coulisom od pečene crvene paprike
Privatna arhiva

Iako su nas privlačile tačke s domaćim pekmezom za desert, ipak smo ih preskočili kako bismo što dulje zadržali okus glavnog jela u ustima. Restoran Hotela Lug odličan je izbor za nedjeljni obiteljski ručak i malo zahtjevnije goste.

Na sažetom, ali dobro promišljenom meniju ovog restorana nalaze se tradicionalna jela s pomakom koji ukazuje na želju za napretkom prema visokoj kuhinji.

HOTEL LUG

Adresa: Ulica Šandora Petefija 64, Lug

Hrana: 9/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:20