Odlučite li se uputiti do Kovač čarde, gostionice smještene uz cestu koja prolazi kroz mjesto Suza, pripremite se na otprilike pola sata ugodne vožnje iz smjera Osijeka. Sama gostionica dočekat će vas s vaše lijeve strane, a ima dva parkirališta na raspolaganju - jednostavno šljunčano ispred samog lokala te novouređeno s druge strane, s malim igralištem za djecu na koje gleda prostrana terasa.
Kao i kod većine drugih mjesta u Baranji, i u Kovač čardi je najbolje najaviti dolazak te odmah naručiti što želite jesti jer ćete tako osigurati da vas, kada gladni sjednete za dugački drveni stol, vaše jelo već gotovo čeka te se odmah možete baciti na slasni posao. Iako smo načuli da je u ovoj tradicionalnoj gostionici perkelt od ribljih obrazina poseban specijalitet, otkrili smo prilikom naručivanja da se za njega treba predbilježiti čak tjedan dana unaprijed! Štoviše, nije na jelovniku upravo zbog toga, tako da je riječ o jelu za koje znaju vjerni lokalni gosti, od kojih neki u Kovač čardi sigurno jedu već 23 godine koliko sama gostionica postoji. Druga preporuka bio je klasični fišpaprikaš (60 kn porcija) koji smo tražili da bude od različitih vrsta ribe i srednje ljut. S obzirom na to da nude i druge opcije ljutine, ali i da fiš bude bez ribljih glava i repa (65 kn), svakako preporučujemo da budete što konkretniji prilikom naručivanja.
Posjetili smo ih na radni dan i došli na praznu prostranu terasu, no kako je ručak odmicao, tako se terasa tog poslijepodneva popunjavala. Fiš je došao na stol u metalnom kotliću, a pratila ga je velika zdjela žute domaće tjestenine. Među lijepim komadima mesa soma, šarana i štuke naišli smo i na pokoji dio ribe koje smo probali pa preskočili, zbog teka koji je inače svojstven ribi iz zamrzivača. No, nismo se dali smesti jer je jušni dio fiša bio privlačne crvene boje i dobre gustoće, finog okusa i ugodne ljutine koja je ostajala u ustima. Tjestenina je bila dobro pripremljena i odlično je nadopunjavala jelo.
Odlučili smo probati i jedno mesno jelo, a među bečkim šniclama, ćevapima i pljeskavicama odabrali smo cigansko pečenje (55 kn). Budući da to jelo nismo najavili unaprijed, malo je potrajalo dok porcija nije stigla na stol pa imajte to na umu ako ste vremenski ograničeni. Inače je riječ o svinjskoj vratini koja se uvalja u brašno, začini i zapeče, a zatim dovrši s jako usitnjenim češnjakom i trakicama slanine. Poslužuju je s pola glavice luka i domaćim pomfritom koji je bio ukusan, narezan na tanke prutiće, pa stoga i iznimno hrskav. Iako smo već bili siti, nismo se mogli zaustaviti tako da je obilna porcija brzo nestala. Vinska lista nije velika, ali zastupa nekolicinu lokalnih proizvođača kao što su Kolar, Kovats i Pinkert. Na vrući dan sjajno je prijao rose od Pinkerta (2 dl/12 kn).