GDJE NA RUČAK?

U ovom se zagrebačkom restoranu jede nepretenciozna, a ukusna hrana i prava je šteta zaobići ga

 Biljana Blivajs/Cropix
Market nema terasu, ali je zato interijer dopadljiv i ugodan, a atmosfera podsjeća na urbane berlinske restorane

Iako smješten u samom gradskom središtu, u Gundulićevoj tik do superpopularnog Kofera, čini se da se ovom malom, ali ponudom i ambijentom neizmjerno simpatičnom bistrou još ne pridaje dovoljno pozornosti. Prava je šteta, jer nekoliko smo puta posjetili Market u posljednje dvije godine i hrana je uvijek bila vrlo dobra, a ono što nas svaki put iznova osvoji jest uređenje lokala, opušteno, nenametljivo, ali dobro informirano osoblje, sjajna glazba (nešto kao da, u moru komercijalnih radija, slušate Yammat FM bez vijesti i reklama) te atmosfera koja na trenutke podsjeća na kakav urbani berlinski restoran.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Upravo je takva i hrana, jednostavna i nepretenciozna, a efektna. U Marketu tako možete isprobati jela poput faširanaca s pireom, pečenog batka i zabatka s ječmom (74 kune) i bijelu ribu s krumpir salatom (104 kune), naravno, sve upakirano u modernu formu, s dodacima poput čipsa od češnjaka, pečenih bresaka i blitve s bademima i kurkumom. Kako je ekipa iz Marketa nedavno u ponudu uvela ljetni meni, posjetili smo ih u poslijepodnevnim satima na radni dan, kad je lokal bio gotovo prazan, i isprobali nekoliko jela. Za predjelo smo odabrali cvjetove tikvica u tempuri punjene kozjim sirom (58 kuna), no dobro je napomenuti da ovo jelo trenutačno nemaju na meniju jer ih, kako su nam rekli, nije uvijek lako nabaviti. Cvjetovi su za stol stigli hrskavi i slasni, posluženi uz dobro začinjenu sezonsku salatu, a kad bismo im morali pronaći zamjerku, za potpuni dojam u tempuru bismo dodali još samo prstohvat soli.

image
Privatna Arhiva


Za glavno jelo odabrali smo prilično velik, sočan i dodacima bogat faširanac s kremastim pire krumpirom, pečenom paprikom i hrskavim čipsom od češnjaka (70 kuna) te domaće njoke s raštikom, patlidžanom i karameliziranom rajčicom (68 kuna). Oba jela bila su dobro složenih okusa i tekstura, njoki su bili meki i topili su se ustima, povrće je bilo lijepo obrađeno i zadržalo je teksturu, a porcije izdašne i prilično zasitne.

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva


Market u ponudi ima i dnevni desert, ovaj put u pitanju je bila, kako nam je objasnilo osoblje, mini Pavlova s bobičastim voćem te kremom od kokosa i limuna u kojoj je ipak prevladao limun, no iako je kolač bio korektan, za 32 kune ipak bismo voljeli osjetiti i spomenuti kokos.

image
Privatna Arhiva


Osim jela s menija, Market svakodnevno u ponudi ima i dnevni izbor jela, poput punjenih paprika, teleće jetrice s palentom i različitih rižota, a tu su i njihove sezonske juhe (30 kuna) koje smo ovaj put ipak, zbog nesnosnih vrućina, odlučili preskočiti. Također, poznati su i po svom degustacijskom meniju od četiri slijeda za pristupačnih 149 kuna, koji su ovog ljeta u ponudu uveli tek nešto nakon našeg posjeta. Dobro je napomenuti da Market nema terasu pa se u jelima uživa u lokalu.

Market street food & drinks

Gundulićeva 13, Zagreb

Hrana: 8/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:46