U Gajevoj ulici, na kućnom broju 9, smješten je restoran Boban – jedno od onih mjesta koja ćete teško previdjeti čak i u najprometnijem dijelu središta grada. Već pri dolasku postaje jasno da je riječ o restoranu koji uživa veliku popularnost, osobito među turistima, ali i domaćom publikom koja cijeni uigranu kombinaciju mediteranske kuhinje i profesionalne, ali nenametljive usluge.
U kasnopopodnevnim satima, kad smo ovdje došli na ranu večeru ili kasni ručak, pred restoranom se stvorio red nestrpljivih gostiju. Iako bi takav prizor većini voditelja sale i gostima mogao izazvati nelagodu, dojam se brzo mijenja zahvaljujući izvrsnoj organizaciji osoblja. Ponajprije domaćice, koja s lakoćom i smirenošću usmjerava goste, pronalazi rješenja i održava atmosferu ugodnom i profesionalnom - svaka joj čast na tome. Ova iznimna ljubaznost, snalažljivost i brzina osoblja do kraja su ostale dosljedne, ostavljajući dojam restorana koji svoje goste ne shvaća zdravo za gotovo, već ih doista cijeni.
Za početak smo se odlučili za tartar od cikle s kremom od sira, vlascem, pinjolima i uljem od bosiljka (9,50 €). Ovo jelo, premda na prvi pogled skromno, pokazalo se izuzetno skladnim – svježe, elegantno i iznenađujuće punog okusa. Uz dozu teksturalne igre (hrskave cikle i kremastog sira), tartar je bio doista dostojna zamjena (ili čak konkurencija) klasičnom bifteku, nije nam bilo nimalo žao što smo donijeli ovu odluku, napravili bismo to ponovno.
U isto vrijeme stigla nam je i salata od palamide s dressingom od meda i senfa te sjemenkama sezama (13 €). Riba je u salati bila dominantna i obilna, što nas je ugodno iznenadilo, a sam tanjur ostavljao je dojam ozbiljne vrijednosti za uloženi novac. Balans slatkog i slanog, hrskavost sezama i precizno filetirana riba činili su ovo jelo izuzetno ugodnim, nemamo zamjerke.
Paccheri s raguom od janjetine, dodatkom džema od višanja, peperončina, stracciatelle i ulja od bosiljka (25 €), koje smo podijelili, pokazali su se apsolutnim vrhuncem večeri. Ragu bogat, duboko aromatičan, ali ne preuzima nego suptilno zaokružuje okus janjetine. Domaća tjestenina bila je skuhana točno kako treba – al dente, ali ne gruba. Riječ je o jelu koje potvrđuje da Boban nije samo lokacija, već i ozbiljna kuhinja. Ovdje se ne dolazi samo na piće ili lagani zalogaj – ovdje se dolazi jesti. I to tjesteninu.
Na preporuku konobara, nadalje smo se odlučili za janjeće kotlete (35 €), koji su stigli servirani uz aromatizirani krumpir, espumu od Grana Padana, sotirane cherry rajčice i grilani mladi luk. Meso je bilo pečeno medium, kako nam je i preporučeno, savršeno ružičasto i sočno. Poseban kompliment zaslužuje balans komponenti (svaka ima svoju ulogu, od slane pjene do slatkastog luka i kremastih krumpira) i činjenica da su ovdje išli na provjerenu klasiku.
Cotoletta Primavera (25 €), odnosno panirani teleći kotlet, bio je još jedan pogodak – hrskav izvana, mekan i sočan iznutra. Ipak, rikula i cherry rajčice mogle bi biti začinjene odvažnije, ili uopće začinjene – dobili smo dojam da baš nikako nisu bile tretirane. Taj nedostatak ne umanjuje ukupni dojam, ali ostavlja prostor za finu doradu, koju bi trebalo uzeti u obzir.
Za desert odabrali smo meringue kore s mascarpone kremom i svježim jagodama. Klasična kombinacija koja funkcionira baš zato što ne pokušava biti ništa drugo. Lagano, prozračno i idealno za završetak večere s više sljedova i tanjurima koji su dupkom puni.
Inače, prije same naručili smo po čašu Košćak Blanc de Noirs pjenušca koji je izrazito svjež i nježan, tako da divno odgovara i jelima na bazi ribe i onima na bazi mesa. Tijekom obroka pili smo Enjingi Venje crno – ozbiljnije vino s puno karaktera koje se baš odlično složilo s janjetinom, ali i ostalim bogatijim jelima s menija.
Restoran Boban itekako je svjestan svoje pozicije u gradskoj gastronomskoj slici. Njegova popularnost nije puka slučajnost ni rezultat marketinga, već produkt dosljedne kvalitete, profesionalne usluge i pažljivo izgrađenog jelovnika koji spaja klasiku i kreativnost. Iako je očito jedno od popularnih mjesta koja mame turiste, njegova kuhinja, atmosfera i osoblje pružaju iskustvo kojem se i domaći gosti rado vraćaju.
Za one koji prvi put dolaze, preporuka: pratite oznake preporučenih jela na meniju. Naša su sva bila upravo iz tog dijela, i svako je bilo vrijedno dolaska.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....