RECENZIJA RESTORANA

U skradinski restoran vratit ćemo se radi najpoznatijeg jela ovog područja, ali i jednog vrlo jednostavnog predjela

Naš izbor za ručak u Skradinu pao je na Restoran Skala by Vinarija Sladić, dugogodišnje ime na lokalnoj gastronomskoj sceni koje smo odlučili provjeriti iz prve ruke

U blizini ACI Marine, u bajkovitom dijelu Skradina, skriven od gužve, a opet tek nekoliko koraka od centra, smjestio se restoran Skala by Vinarija Sladić. Skala već više od dva desetljeća privlači goste i predstavlja nezaobilaznu adresu za mnoge koje put nanese u Skradin, što je još jedan razlog više da i mi provjerimo njezinu reputaciju.

image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva

Restoran je otvorio svoja vrata u vrijeme ranog ručka, kada smo i mi stigli. Poput gostiju za susjednim stolom, došli smo odmah po otvaranju i bez rezervacije uspjeli dobiti stol. Iako su neka mjesta bila unaprijed zauzeta, a nama dodijeljeni stol nije odgovarao (sunce, pogled i slični detalji kojima se ponekad "gnjavi" konobara), osoblje se potrudilo i pronašlo bolje mjesto. Takvi detalji svakako su vrijedni spomena.

image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva

Terasa je intimna, lijepo uređena i odiše mediteranskim šarmom. Usluga je nenametljiva, ali precizna i brza, onakva kakvu se u ozbiljnom restoranu i očekuje.

Listajući meni, vidimo kako u Skali rado naglašavaju da jela nalikuju onima kakva su nekoć spremale njihove bake, što daje jasnu naznaku tradicionalnog pristupa. Posebno treba pohvaliti i preglednu oznaku alergena u meniju, što je vrijedan detalj. Uz jela nude se vina iz vlastite vinarije Sladić, među kojima smo kušali Maraštinu (5 €), aromatično, svježe bijelo vino naglašenih kiselina, idealno za početak obroka.

image
/Privatna Arhiva

Za predjelo smo odabrali bruskete s pršutom i aromatiziranim sirom u začinskom maslinovu ulju (12 €). Na tanjuru su stigle tri izdašne, savršeno pečene kriške kruha s kremastim sirom koji se doslovno topio u ustima. Neočekivano se tu našao i šug od poma (rajčica), koji je, iako nije bio naveden kao sastojak na brusketama, donio laganu kiselkastost te izbalansiralo intenzivan sir, dok je domaći pršut donio slani, mesnati kontrast. Završni sloj naribanog sira zaokružio je cijelu priču. Jednostavno jelo, a opet iznenađujuće kompleksno, predjelo kojem bismo se, bez imalo dvojbe, rado ponovno vratili.

image
/Privatna Arhiva

Tatarski biftek (20 €) bio je pripremljen korektno, meso je bilo svježe te je zadržalo prirodnu sočnost i finoću teksture te nismo imali nikakve primjedbe ni kada je u pitanju začinjenost. Poslužen uz klasični dodatak maslaca, biftek je ostavio dojam promišljenog, klasičnog pristupa ovom jelu, koji će zadovoljiti ljubitelje tradicionalne izvedbe.

image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva

S druge strane, burrata salata s cherry rajčicama, pestom genovese i rikolom (13 €) vizualno je izgledala atraktivno, no okusno nije ispunila očekivanja. Burrata je djelovala odstajalo, a vrhnje u unutrašnjosti nije imalo onu svježinu i teksturu na koju smo navikli kod ovog talijanskog klasika.

image
/Privatna Arhiva

Neizostavno, odlučili smo probati skradinski rižot (19 €), jelo koje se kuha satima i poslužuje u velikim količinama, pravi test za svakog skradinskog ugostitelja. Ovdje je izveden odlično: gust, intenzivan, pun okusa. Iako je riječ o, barem za ljetnih mjeseci, teškom, mesnom jelu, uživali smo u svakoj žlici.

image
/Privatna Arhiva

Posebnost Skale je i ozbiljna selekcija mesa odležanog 21 dan. Na jelovniku se nalaze Biftek Black Angus, Tenderloin Black Angus, Ramstek New York Strip, Ramstek Ribeye Steak i Tomahawk.

Mi smo se odlučili za Ramstek New York Strip (35 €), pečen medium rare, sočan i ukusan, poslužen s umakom od crnog papra. Sam ramstek bio je ukusan, meso kvalitetno i pravilno ispečeno, umak je bio solidan i sve ono što bismo očekivali od klasičnog umaka od papra. Uz priloge koje smo odabrali, riječ je o korektnom glavnom jelu koje će zadovoljiti ljubitelje klasične izvedbe steakova.

image
/Privatna Arhiva

Uz njega smo kao glavni prilog naručili pekarski krumpir (8 €), na koji nemamo primjedbe, te miješanu sezonsku salatu (7 €), u kojoj nas je potpuno zbunio dodatak prženog luka, nepotreban i pomalo nespretan detalj.

image
/Privatna Arhiva

Za kraj smo odabrali tiramisu (6 €), poslužen u ohlađenoj čaši. Iako osvježavajući u vrućim ljetnim danima, pretjerana hladnoća oduzela je desertu potrebnu kremoznost, pa je više podsjećao na sladolednu verziju nego na klasični tiramisu.

image
/Privatna Arhiva

Restoran Skala by Vinarija Sladić, unatoč ponekim neobičnim odlukama, poput prženog luka u salati ili "zamrznutog" tiramisua, ostavlja odličan dojam. Ambijent je topao i elegantan, usluga vrhunska, a većina jela izvedena s puno pažnje i znanja. Tradicija, autentičnost i dobra vinska priča čine Skalu mjestom kojem ćete se poželjeti vratiti, bilo zbog skradinskog rižota, selekcije mesa ili jednostavno zbog uživanja u atmosferi i čaši domaće Maraštine.

Restoran Skala by Vinarija Sladić

Rokovača 7, Skradin

Hrana: 8/10

Ambijent: 8/10

Usluga: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 14:14