CURRY BOWL

U šrilankanskom restoranu u centru Zagreba još uvijek je najbolji odabir autentični street food

 Tomislav Kristo/Cropix/Cropix
U sve prometnijoj Tkalčićevoj ulici, u moru poluuspješnih restoranskih projekata, već pet godina uspješno posluje i jedan šrilankanski

Restoran Curry Bowl u vrijeme otvorenja predstavljao je jedno od malobrojnih mjesta na kojima se mogla probati autentična kuhinja nekih nama dalekih krajeva i kao takav, vrlo brzo stekao je veliku popularnost zagrebačke publike. Od tada do danas nije se puno promijenilo, ovdje i dalje možete isprobati šrilankanski kotthu te nekoliko različitih varijanti curryja, no svakako valja dodati kako je širenje menija iz godine u godinu sve vidljivije pa su tako nedavno na meni uveli i grickalice poput popečaka od leće te tune i krumpira (29 do 35 kuna), a tu je i nekoliko jednostavnih deserata. Osim toga, u ponudi je i šrilankanski stir fry (52 do 79 kuna), zatim pržena riža s mesom, povrćem i jajima (52 do 69 kuna) te curry tjestenina s tunom (69 kuna).

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix


Glavni specijalitet u Curry Bowlu kroz godine bio je i ostao upravo kotthu koji možete naručiti u varijanti s jajem, piletinom, svinjetinom, junetinom i lignjama (od 52 do 69 kuna) te, po želji, u kombinaciju ubaciti i umak od sira. Riječ je zapravo o spoju odabranog proteina, roti tortilje, povrća i začina. Kotthu smo ovdje probali u nekoliko navrata, uvijek je bio jednako dobar i svakako bismo ga preporučili onima koji vole eksperimentirati s okusima i teksturama.

Kada su u pitanju predjela, osim prženih zalogaja, nude i salatu s crvenom rižom (33 kune) te juhu od leće (25 kuna) koju smo također isprobali. U pitanju je izdašna porcija guste, dobro začinjene zasitne juhe pa svakako i to imajte na umu prije same narudžbe. Uz juhu, probali smo i njihov Black pork curry (68 kuna), dugo kuhanu svinjetinu mariniranu u prženom curryju s chutneyjem od ananasa. Meso u curryju bi, s obzirom na trud uložen u pripremu, ipak moglo biti malo sočnije i aromatičnije.

image
Privatna Arhiva/


Jedno od njihovih najpopularnijih jela, odmah nakon kotthua, lignje na vrućem maslacu s basmati rižom i salatom od krastavaca (69 kuna) nas pak nisu nimalo razočarale. Slasne lignje prelivene su kokosovim mlijekom i poslužene uz hrskavo povrće koje cijelom jelu daje dodatnu dozu svježine i odličan su odabir za ljetno jelo na jednostavno, ali ugodno uređenoj terasi s pogledom na sve užurbaniju Tkalčićevu ulicu. Posebice u kombinaciji s laganim šrilankanskim Lion lagerom (29 kuna za 0,625 l).

Na kraju, u Curry Bowlu možete birati između nekoliko jednostavnih deserata kao što je čokoladni kolač s keksima (25 kuna) i panna cotta od kokosa i limunske trave (25 kuna), a nama je za oko posebno zapeo domaći sladoled od avokada (29 kuna). Lagan i kremast, pomalo podsjeća na nice cream od banane, no voljeli bismo osjetiti i dozu osvježenja iz, primjerice, limunovog ili soka od limete. Također, mrvice indijskih oraščića i grožđice koje dolaze u kombinaciji s karamelom prelivenim sladoledom prilično su nepotrebne.

image
Privatna Arhiva/


Dodali bismo i kako je, unatoč punoj terasi za vrijeme našeg dolaska, hrana na stol stizala u kratkom vremenu, a pristupačno i dobro informirano osoblje bez požurivanja objasnilo nam je svako naručeno jelo. Dodatan plus svakako je i mogućnost prilagodbe ljutine jela vlastitom ukusu pa tako birati možete između blago ljutog, ljutog na hrvatski i šrilankanski način i jako ljutog. Isprobali smo ljuto na hrvatski način i rekli bismo kako je u pitanju zbilja prihvatljiva razina ljutine čak i za one koji ne vole pretjerivati s papričicama.

Hrana: 7/10
Ambijent 6/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:43