DOBRI RESTORANI 2021

Ugodan ambijent i provjereni klasici ovo izletište svrstavaju među popularnija vikend odredišta

 Privatna arhiva
Zbog velike popularnosti, svoje mjesto u Vuglec bregu obavezno rezervirajte unaprijed

Uputite li se u Zagorje na izlet, a pritom želite uživati u prekrasnom pogledu i ukusnoj tradicionalnoj hrani, svakako u navigaciju ukucajte Vuglec Breg i odvezite se u Škarićevo nedaleko od Krapine. Tamo se na oko 300 metara nadmorske visine nalazi cijeli niz posebno uređenih drvenih kućica u kojima možete odsjesti, kao i restoran sa salom i terasom te uređena livada za uživanje u piću i sitnijim zalogajima.

Navratili smo na ručak jednog popodneva, i to na radni dan, pa smo lako uhvatili mjesto na uskoj terasi, no poželite li ih posjetiti vikendom, svakako rezervirajte dovoljno unaprijed jer su glavni gosti restorana upravo izletnici iz Zagreba. Novim bi vozačima uspon do restorana uzbrdo kroz šumu mogao predstavljati pravi izazov, no samo stavite u prvu i hrabro naprijed jer vas ambijent odmah nagradi za vaš trud.

image
Privatna arhiva

Već pri izlasku iz automobila, koji možete ostaviti na prvom od dva dostupna parkirališta, pozornost će vam odvući pogled na okolne brežuljke, a cesta koja vodi do restorana vodit će vas pokraj lijepo uređenih kućica sve do proplanka s postavljenim ležaljkama usmjerenim prema šumi. Iznad proplanka nalazi se zgrada s recepcijom i restoranom čija se glavna terasa proteže cijelom njezinom dužom stranom, a sala može primiti i veći broj ljudi. Popodne je idealno vrijeme za posjet terasi restorana Vuglec Breg jer ste u sjeni i okruženi cvijećem, a nas je pritom hladio i ugodni povjetarac. Konobar koji nas je posluživao bio je lokalni čovjek odjeven u izvezenu košulju i lajbek, što je svakako pojačalo šarm mjesta. Pritom je bio i pažljiv te uslužan, uz koju šaljivu dosjetku i nutkanje koje je oraspoložilo cijelo društvo, a pomogao je i preporukom.

image
Privatna arhiva


Za predjelo smo tako odlučili kušati krem juhu od tikvica (35 kn) i vanjkuše sa sirom i koprivama u umaku od bučinih koštica (70 kn). Juha je bila blagog okusa, jako gusta i zasitna. Vanjkuši, odnosno jastučići od tijesta, bili su propisno napunjeni nadjevom, meki i podatni, a kremasti umak je sadržavao komadiće koštica koje bi svako malo pozitivno iznenadile u ustima. Umaka je, zapravo, bilo jako puno, no na stol je, na sreću, došao i domaći kruh koji nam je poslužio kad je vanjkuša nestalo.

image
Vanjkuši punjeni sirom i koprivama u umaku od bućinih koštica
Privatna arhiva

Za glavno jelo na stol su došli teletina iz krušne peći s pekarskim krumpirom i svinjska pisanica Stubica, punjena suhim šljivama u umaku od chardonnaya i šljivovice te poslužena s domaćim kroketima (135 kn). Sva jela iz krušne peći najbolje je unaprijed naručiti, a nas je, kad smo došli, zatekao izbor između patke i teletine. Teletina (250 g 85 kn) i pečeni krumpir (30 kn) bili su jako dobro pripremljeni. Meso je bilo mekano i s odličnim omjerom masnoće pune slasti, no malo jače začinjeno, tako da zove na još jedan gutljaj kućnog vina (0,15 l graševine za 30 kn).

image
Teletina i krumpiri ispod peke
Privatna arhiva

Pisanica Stubica bila je izdašno punjena slatkim i doista sočnim suhim šljivama pa niti jedan zalogaj nije bio bez voćke. Sam umak od chardonnaya i šljivovice bio je gust i zapravo jako sladak, tako da se vjerojatno ne bi svidio svima, pogotovo ako niste ljubitelj slatkih mesnih jela. Kombinacija s domaćim kroketima je pametan odabir kuhara jer prozračni kroketi pomažu ublažiti intenzitet umaka.

image
Svinjska pisanica Stubaki sa suhim šljivama, umakom od chardonnaya i šljivovicom te domaćim kroketima
Privatna arhiva

Iako je glavno jelo bilo gotovo kao desert, ipak smo se odlučili probati sladoled s bučinim uljem i tostiranim bučinim košticama (30 kn), čokoladnu tortu sa sladoledom (35 kn) i kremšnitu (30 kn). Sladoled je bio izvrstan, kremast, bogatog okusa i dobre teksture, a sam konobar ga predstavlja kao zanimljivost u ponudi restorana te ga svakako vrijedi kušati. Čokoladna torta također je bila jako dobra, s tankim slojem sočne biskvitne baze i ganache kremom u kojoj se nazirao blagi okus ruma. Kremšnite rade sami i poslužuju s gustim čokoladnim umakom sa strane, što nas je iznenadilo, ali smo ga ipak koristili jer je sama kremšnita bila izrazito neutralnog okusa i idući put bismo je preskočili.

image
Čokoladna torta
Privatna arhiva

VUGLEC BREG

ŠKARIĆEVO 151, ŠKARIĆEVO

Hrana: 8/10
Ambijent: 9/10
Usluga: 8/10
Vrijednost za novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:53