Do razvoja i izgradnje mreže autocesta, Stara cesta (D1 u Hrvatskoj naravno, ne selo u Sloveniji) omogućavala je da dugo putovanje do mora traje još dulje u koloni iza kamiona koji je odlučio voziti ispod ograničenja brzine ili traktoru koji je odlučio skratiti put do polja, ali i mnoge ukusne tople obroke u brojnim ugostiteljskim objektima koji su se nalazili direktno na cesti. Naravno, uvijek je tu bila riječ o objektima gostiončko-krčmarskog tipa s ponudom jela s roštilja, ražnja ili iz lonca velike zapremine. Neki su bili izvrsni, neki prosječni, neke je bilo bolje zaobići, ali svima je velik udarac zadala izgradnja mreže autocesta kojom je počelo teći većina prometa prema i od mora. Mnogi su zatvoreni, većina je životarila, a oni koji su ostali uglavnom se i dalje tvrdoglavo drže pristupa i ponude kakvu su imali u zadnjih 50+ godina. S tim da je u većini slučajeva riječ o ne jednom nego nekoliko koraka na gore s obzirom na poplavu zamrznutih generičkih namirnica.
No, da nije sve tako crno i da postoji put koji objedinjuje korištenje fantastičnih lokalnih namirnica koje Lika pruža i gastronomija na višoj razini od one na koju smo (čast iznimkama) navikli na Staroj cesti, pokazuje bistro La Ursula u Vrelu Koreničkom.
La Ursula se nalazi cigli kilometar jugozapadno od Ceste, u podnožju impozantnog brda Mrsinj, na granici šume i velikih pašnjaka, s pogledom na Plješivicu. Bistro funkcionira samostalno iako je dio smještajnog kompleksa Mrzlin Grad, obiteljskog projekta koji su prije više od trideset godina započeli tada mlada mlada bankarica iz Makedonije i jednako mlad puškar iz Zagreba, a danas u njemu radi već treća generacija obitelji.
Uređenje je modernizirana verzija planinske arhitekture s naglaskom na drvetu i kosim krovovima, a iako se s južne strane nalazi prostrana terasa s pogledom na bungalove i šumu, nas je apsolutno osvojio pogled na iz velike dvorane koja gleda na pašnjake s kravama i Plješivicu. Iako je relativno blizu Cesti, vani vlada apsolutan mir i tišina, tako da je doista teško odlučiti se gdje sjesti.
Mi smo se ipak odlučili sjesti unutra i uživati u pogledu, a poslužio nas je vrlo mlad ali profesionalan i ugodan konobar porijeklom iz Ukrajine (što smo saznali u kasnijem razgovoru). Jelovnik je relativno jednostavan, s tek 14 jela koja su ista tijekom godine, ali se djelomično prilagođavaju sezonskoj ponudi.
Za predjelo (ovdje moramo komentirati malo zbunjujući odabir francuskih i engleskih naziva, jer prva jela nalaze se pod nazivom entree, dok su na drugoj stranici jela pod nazivom starters, a oba naziva u principu znače istu stvar, predjelo) smo odlučili probati hummus La Ursula (6,00 €), Dnevnu juhu (6,00 €), Mariniranu pastrvu (8,50 €), Štrukle (8,00 €) i Medvjeđe raviole (32,00 €).
Kao što je i za očekivati, kruh rade sami, a ovdje se radilo o varijanti focaccie, koja je bila ukusna i nije bila premasna, tako da je bila idealna za hummus. Hummus rade sami i vrlo je dobar, no ono što ga čini vrijednim preporuke je dodatak ukiseljenih stabljika medvjeđeg luka, ukiseljenog luka i pesta od medvjeđeg luka. Luk i medvjeđi luk su gotovo savršeno ukiseljeni s vrlo dobro balansiranom kiselinom i slatkoćom, a pesto je davao idealnu dozu blage oštrine medvjeđeg luka. Iako je maslinovo ulje vrlo dobro funkcioniralo, bučino, hladno prešano suncokretovo ili koje drugo aromatično biljno ulje bilo bi dobrodošao izlet u nekonvencionalno, a opet okusno funkcionalno.
Dnevna juha je povrtna krem juha s medvjeđim lukom i krutonima. Juha je bila ukusna, dobro začinjena i s finim okusom medvjeđeg luka. Sav medvjeđi luk koji koriste sami beru u šumi.
Marinirana pastrva su filei pastrve posluženi u citrusnoj emulziji s ukiseljenim halapeno papričicama, rukolom i sušenim laticama različka. Pohvaljujemo činjenicu da svu pastrvu nabavljaju lokalno u uzgajalištu i sami je dime u vlastitoj pušnici. Iako vrlo ukusna, čini nam se da je ovdje emulzija bila malo prejaka za nježnu pastrvu, ali nam se dodatak ukiseljenog halapena vrlo svidio.
Štrukle su izvrsne, domaće i zapečene slojem hrskavih mrvica u smeđem maslacu u kremi od medvjeđeg luka. Jedina primjedba ovom jelu je da je krema od medvjeđeg luka bila dosta blaga, s obzirom na smeđi maslac i jako fino karamelizirane mrvice.
Medvjeđi ravioli nisu jeftini, ali u potpunosti opravdavaju svoju cijenu. Radi se o moćnom jelu od vrlo dragocjene namirnice, koja ovdje dolazi u dva izdanja. Ravioli su punjeni raguom od medvjeđeg mesa, iznimno ukusnog i snažnog okusa, ali prave okusne bombe su trakice medvjeđeg pršuta koje se nalaze u pjeni od parmezana. Okus medvjeđeg mesa je puno intenzivniji u pršutu, ali se jako fino nadopunjava s raviolima, tako da pjena, iako od aromatičnog parmezana, ublažava i spaja okuse medvjeda. I ovdje vrijedi napomenuti da je meso od medvjeda koji sami ulove i obrađuju!
Od glavnih jela smo se odlučili probati Njoke s gljivama (17,00 €), Dimljenu pastrvu (26,00 €), Gulaš od divljači (26,00 €) i Jelenski odrezak (32,50 €).
Njoki su tehnički s popisa predjela, ali smo htjeli probati ragu od šumskih gljiva s kojima njoki dolaze. Njoki su domaći i taman, niti pretvrdi niti premekani, a od gljiva su u raguu bile sunčanice i vrganji. Jako ukusno jelo pogodno i za vegetarijance i sve one koji vole šumske gljive, a kao i medvjeđi luk, sve gljive koje koriste u kuhinji sami beru u šumi.
Dimljena pastrva je bila savršena. Idealno dimljena s blagim okusom dima koji nije dominirao, taman pečena i idealno slana (zahvaljujući marinadi). Definitivno jedna od boljih pastrva koju smo probali. Osim toga, dodatak hrena u krumpir salatu dao je dobrodošao element svježine. Rukola u salati nam načelno nije smetala, ali nam rajčica nikako nije odgovarala, čak ni da je u punoj sezoni. Ali to je stvarno sitna zamjerka u odnosu na glavnu zvijezdu tanjura.
Gulaš od divljači je također bio vrlo ukusan, idealan za zimski ili jesenski dan proveden u pješačenju po šumskim stazama u okolici. Rade ga od jelena i divlje svinje uz dodatak marmelade od pečenih šljiva i luka, a prilog je štruca od kruha, još jedan klasik uz gulaš. Štruca je također vrlo ukusna, nije bila nabijena i vrlo se dobro nosila s intenzivnim okusom divljači.
Jelenski odrezak je također izvrstan! Idealno pečen, mekan i sočan, poslužen na raguu od šumskih gljiva, uz prilog od krumpira pave. Ragu od gljiva je isti kao i kod njoka, ali to ne smatramo problemom, a krumpir pave je jedan od priloga kojeg uvijek naručujemo u restoranima jer u kućnim uvjetima pomalo ga je gnjavaža raditi, ali velik užitak jesti. Ovdje je bio dosta dobar, možda malo previše mastan. U svako slučaju tanjur u kojem je šuma opet imala glavno mjesto i na kojem su njeni plodovi predstavljeni u izvrsnom izdanju.
Za desert je ostalo još malo mjesta pa smo se odlučili za Semifredo od bijele čokolade sa slatkim od smokve (6,50 €) i Creme brulee (6,50 €).
Semifredo je bio iznenađujuće dobar u smislu da nije bio previše sladak usprkos bijeloj čokoladi, a vrlo dobro se slagao sa slatkim od smokve koji također sami rade.
Creme brulee smo odlučili probati zbog činjenice da kremi dodatan okus daju borove iglice, ali smo na žalost ostali razočarani. Čak i kada smo probali samo kremu bez prženog šećera, nismo osjetili aromu bora. Šteta, jer sama slastica je tehnički dobro napravljena, tako da se nadamo da je netko samo prekratko držao borove iglice u vrućoj kremi.
Vinska lista je sasvim pristojna i predstavlja više manje sve hrvatske vinske regije i sva vina se toče na čaše, što posebno pohvaljujemo. Odlučili smo se za Škrlet Lagena obitelji Đozo iz Ilove (30,00/4.30 €), Burnum Cuvee Eco proizvođača PZ Vrbničko selo iz Vrbnika (48,00/6,9 €) i za kraj obroka Muškat žuti proizvođača Podrumi Štrigova iz Štrigove (23,00/3,3 €). Naravno da bismo voljeli da je cijena po butelji/čaši nešto niža jer većina vina u ponudi su u prodaji koštaju osjetno niže, ali boljka je to od koje pate mnogi restorani, a ovdje je ipak kompenzirana činjenicom da se sva vina i pjenušci služe na čaše.
Na kraju obroka napustili smo La Ursulu i Mrzli Grad zadovoljni i ispunjeni. Prekrasna, priroda i pogledi, obiteljska priča koja se proteže na tri generacije, vrlo dobra kuhinja koja odskače od većine ponude na D1 i održiv pristup namirnicama i kuhinji. Mislimo da smo pronašli novo omiljeno stajalište na putu na i s mora.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....