Smješten na jednoj od najljepših vinskih cesta Hrvatske, u baranjskom Zmajevcu, Restoran Vinarija Josić pravi je dragulj eno-gastro scene regije. Kombinirajući duboko ukorijenjenu tradiciju, lokalne namirnice i moderan kulinarski izričaj, tim na čelu s poduzetnikom Damirom Josićem i chefom Tomicom Đukićem kreira nezaboravno iskustvo koje nadilazi običan ručak ili večeru.
Već pri samom ulasku, restoran plijeni pažnju šarmantnim rustikalnim interijerom. Prostori nastali spajanjem triju tradicionalnih gatora - vinskih podruma ukopanih u brdo - uređeni su s osjećajem za povijest, udobnost i estetiku. Zidovi od cigle, drvene grede, ručno izrađeni ukrasi i stari kuhinjski elementi očuvani su i pretvoreni u tople, domaće cjeline. Posebno se ističu kredenci s tradicionalnim porculanom, cvijeće u svakoj prostoriji, drvene bačve na kojima se poslužuju pića i dekoracije poput velikog srca s ružama koje visi iznad sjedećeg prostora. Svaki detalj je promišljen i daje prostoru osobnost i čar.
Ambijent je idealna kulisa za ono što slijedi na tanjuru. Ljubazni konobari, pravi znalci i domaćini staroga kova, stručno vode kroz jelovnik i vinsku kartu, a njihova susretljivost i topla riječ često znače više od samog posluživanja.
Naše iskustvo počelo je s hladnim predjelom "Baranjske strasti" za dvije osobe. Na tanjuru su se našli hrskavi čvarci, aromatična švargla s više mesa nego masnoće, svježi sir, domaći kiseli krastavci i ljuti feferoni. Sve je bilo izbalansirano, jednostavno i ukusno - pravi uvod u Baranju. Čvarci su bili hrskavi, ali ne pretvrdi, švargla puna okusa, a sir iznimno svjež i kremast. Ovakva hladna plata oslikava rustikalnu, iskrenu i autentičnu kuhinju regije.
Slijedila je marinirana dimljena riječna riba - konkretno tostolobik - poslužena na podlozi od krumpir salate i cikle. Vizualno, jelo oduševljava: zapečeni listić parmezana s vrhom od pastrvine ikre zaigrano nadvisuje bogate slojeve. Iznutra, okus je još dojmljiviji. Dimljeni filet je čist, bez zamućenih aroma mulja, a spoj s ciklom i laganom salatom stvara skladan, slojevit zalogaj. Ovo je hladno predjelo koje nadilazi konvenciju i ostaje u pamćenju.
Probali smo više jela, ali se posebno istaknula sporo pečena plećka crne slavonske svinje u maramici. Meso, karamelizirano izvana, a sočno i mekano iznutra, doslovno se topilo. Okus je bio intenzivan, čak više od očekivanoga, s notama klinčića i cimeta koje su same po sebi snažne i na početku nam se nije baš svidio, ali uz preporučeni Cuvée Superior vina iz vlastite vinarije sve se zaokružuje u skladnu cjelinu.
Uz to, poslužene su komponente poput cous-cousa s finim komadićima paprike, pirea od mrkve, julienne povrća i bogatog umaka crnog vina. Tanjur odiše bojama i mirisima, a svaki element ima svoje mjesto i smisao. Ovo je jelo s karakterom koje traži pažnju, ali i nagrađuje nepce kompleksnim slojevima okusa.
Na ribljem tanjuru našli su se pržene potkove soma i file smuđa. Smuđ je bio pravilno termički obrađen, s hrskavom koricom i sočnim središtem, dok se kod soma ipak osjetio karakterističan miris riječne ribe koji nije bio u potpunosti eliminiran. Prilozi poput domaćeg krumpira s peršinom i dinstanog povrća zaokružuju jelo u klasičnom, ali čvrsto postavljenom okviru.
Od deserta, odabrali smo dvije opcije: taške s pekmezom od šljive i pistacio s malinom. Taške su bile upravo ono što očekujete od domaće slastice - bogato punjene, savršeno kuhane, uvaljane u maslac i prezle. Poslužene su s finim umakom od vanilije i ukrasom od coulis preljeva koji daje dodatnu svježinu. Radi se o nostalgičnom jelu kakvog su nekada pravile naše bake u istočnom dijelu Slavonije kao glavno jelo za ručak, ali s dorađenim prezentacijskim dodirom.
"Pistacio s malinom" bio je pak, estetski i tehnološki, vrhunski desert. Prutić od čokolade s pistacijom, nadjeven kremom od pistacije, preliven višnjinim sirupom i ukrašen krupnim pestom od pistacija i sušenim ružinim laticama. Teksture i arome su raskošne, a desert je prava oda modernoj slastičarskoj interpretaciji. Iako možda ne pripada tradicionalnom baranjskom ugođaju, predstavlja osvježenje i dokaz da kuhinja Josića zna ponuditi i više od očekivanog.
Između predjela i glavnog jela pozvani smo u podrum na prezentaciju vina. Sommelier je kroz pet vina predstavio filozofiju vinarije, s naglaskom na crne pinote i cuvée mješavine, a od bijelih muškat i, kao novost, tokajac. Prezentacija nije bila tek formalna, već vrlo zanimljiva, interaktivna i edukativna, što je zaokružilo cijeli doživljaj na najljepši mogući način. Crna vina - osobito Cuvée Superior - pokazala su se izvrsnim pratiteljima jačih okusa s tanjura.
Restoran Vinarija Josić nudi mnogo više od gastronomske usluge. To je doživljaj koji povezuje povijest, lokalnu kulturu, autentične recepte, vina i osobnu posvećenost svakog člana tima. Usluga je profesionalna i srdačna, interijer nezaboravan, a jela uglavnom izvrsno balansirana između tradicije i suvremene kulinarske tehnike.
Za potpuni dojam i ocjenu bilo bi idealno vratiti se s većim društvom i isprobati degustacijski meni s vinskom pratnjom - jer je jasno da se ovdje hrani pristupa studiozno i s mnogo ljubavi. Bez sumnje, Josić je mjesto kojem se vrijedi vraćati i koje s pravom nosi reputaciju jednog od najboljih restorana u Baranji i šire.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....