DOBRA PREPORUKA

Zagrebački restoran u kojem se nude provjereno dobra jela od ribe i morskih plodova

 Zeljko Grgic/Cropix/
Ponistra je vrlo uspješna u svom žanru, a tome svjedoče i unaprijed rezervirani stolovi i brojni stalni gosti

Gdje pojesti dobru pečenu ribu u Zagrebu, to je pitanje koje nam se često vrzma po glavi, a zapravo nema mnogo odgovora koji će vas razveseliti, pogotovo kad tražite mjesto koje će objediniti nepretencioznu atmosferu gostionice, domaću hranu i normalne cijene. Ipak, restoran Ponistra pozitivno odgovara na svaki od spomenutih kriterija. U dobru reputaciju Ponistre uvjereni su mnogi jer je restoran uvijek dobro popunjen, a i mi smo dobili brojne preporuke da ne smijemo izostaviti ovaj popularni restoran tijekom recenziranja restoranske scene.

image
Privatna Arhiva/

Odmah nakon dolaska uočili smo jedan mali stol na terasi koji je bio slobodan, iako nas je naše mjesto zapravo čekalo u unutarnjem dijelu lokala. Premda je konobar objasnio kako im taj mali stol služi za filetiranje ribe i kako nas komotniji stol čeka unutra, ipak je ljubazno prihvatio smjestiti nas na stol na terasi.

Za početak nas je namirio s malo kućnog vina. Izabrali smo Buhačevu graševinu i litru mineralne, a mogli smo izabrati između toga i Pilatove malvazije. Litra kućnog vina stoji 90 kuna.

U tren oka pred nama su se stvorili meniji, a konobar se zanimao jesmo li u Ponistri prvi put ili dolazimo kao ustaljeni gosti kako bi odabrao pristup.

Bogat izbor predjela

Osim preporuka da obvezno posjetimo ovo mjesto, hvaljena je i njihova juha od inćuna koju doista nemate gdje drugdje u gradu probati, osim ovdje.

No, borba tek kreće kad proučavate listu predjela od otkoštenih srdela u šalši, mariniranih inćuna i salate od hobotnice do dimljene tune. Zatim su tu razne tjestenine sa školjkama, a istodobno nas je mamio i crni rižoto koji gosti također hvale. Neodlučnost je eskalirala kad smo vidjeli i vitrinu bogatu ribom koja je čekala da se ispeče na gradelama.

Trebala nam je pomoć pri odabiru, a konobar nas je odmah prekinuo u našim naumima da zapravo isprobamo sve.

Dobro je i što nas je odvratio od našeg plana da naručimo dio hladnih predjela pa porciju pašte ili rižota, a tek zatim pečenu ribu koju nismo htjeli propustiti.

Dobronamjerno je sugerirao da su porcije doista obilne i kako ne želi da gost mnogo potroši, a od silne hrane na kraju baci pola količine. Složili smo se da je u pravu i prihvatili sve njegove preporuke. Dobro da jesmo jer smo na susjednom stolu uočili slasnu tjesteninu sa školjkama koja je bila doista obilna, ali i zamamna.

Gradele u kaminu

Za početak su nam složili kombinaciju raznih predjela po pola porcije. Srdele u šalši (70 kuna/35 kuna) pripremljene su kao doma, a šalša je djelovala kao iz kućne radinosti. To jelo podsjetilo nas je koliko je ovo jednostavan i vrlo ukusan način da se pripreme srdele koje jedemo prerijetko, a mogu vam spasiti nekoliko večera ili laganih ručkova. Jako ukusno! Marinirani inćuni (75 kuna porcija) također nisu djelovali kao da su samo prebačeni iz konzerve na rikolu, a pozitivan je dojam ostavila i hobotnica na salatu (110 kuna porcija).

image

Salata od hobotnice, fete dimljene tune, marinirani inćuni, srdele u šalši

Privatna Arhiva/

Hobotnicu rade vrlo minimalistički, bez krumpira, pa je stoga vrlo lagana. Tanko rezane fete dimljene tune (85 kuna porcija) lijepo su kontrirale laganoj salati od hobotnice, a cijela kombinacija vas lansira mnogo dalje od Remetinečke ceste, u neku zabačenu konobu dalmatinskog sela. Morali smo ovaj put propustiti i tjesteninu i crni rižoto, ali zato nismo odoljeli prekrasnom šampjeru izloženom u staklenoj vitrini (530 kn/kg).

Dok smo se gostili predjelima, pred nama je kuhar bacio na gradele našeg šampjera i prvoklasno ga pripremio. Ne pada nam na pamet niti jedno mjesto u Zagrebu gdje pred vama pripremaju pečenu ribu na gradelama u kaminu. Doista su ga pripremili jako dobro! Koža je bila hrskava, ali ne i prepečena, a snježno bijelo riblje meso frcalo je od sočnosti. Sve što želite jest da taj vrlo običan obrok, popraćen s malo blitve i krumpira na lešo, traje zauvijek. Oduševljenje katkad izazivaju i vrlo obična jela već sto puta konzumirana i viđena, ali tako dobro pripremljena.

image

Pečeni šampjeri s blitvom i krumpirom

Privatna Arhiva/

U gostioni ne treba tražiti fine dining iskustvo niti težiti sofisticiranim tehnikama, dobra gastronomska scena mora imati kvalitetne gostione, konobe i slične ugostiteljske objekte gdje se dobro jede za normalni novac. Ponistra je vrlo uspješna u svom žanru, a tome svjedoče i unaprijed rezervirani stolovi i brojni stalni gosti.

KONOBA PONISTRA

Adresa: Remetinečka cesta 131, Zagreb

Hrana: 8/10
Ambijent: 7/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:44