Romantična priča i kolač od jabuka i cimeta

Pao je prvi snijeg. Svake godine jednako mu se veselim. Veselim se trenucima kad gledam kroz veliku staklenu stijenu dnevnog boravka, skvrčena na mekom kauču, zamotana u šlafrok s najbjeljim soknama na stopalima. Vani pada mrak, a kako smo na brijegu, uživam u pogledu na bijele pahulje, koje bljeskaju obasjane svjetlima grada. U pozadini svira neki light jazz, a Onaj moj lijeno donosi cjepanice i loži prvu vatru u kaminu. Iz kuhinje se širi miris cimeta, miris pravog zimskog kolača s jabukama. Uskoro je pečen, donosim narezane šnite. Pijemo punč i ispreplićemo noge na sofi. Vatra pucketa i ugodno grije. Sve dok nam se ne počne spavati pa tapkamo po grijanom parketu do spavaće sobe.

OK, ova cijela limunada je potpuna izmišljotina. Jedino istinito je da je pao prvi snijeg i da sam radila kolač prekrasnog mirisa. Ne živim na brijegu, već na maglovitoj ravnici, običan prozor ne može se zvati staklenom stijenom, a kamin je u formi radijatora koje nam sad prebacuju s kotlovnice na plin (financijski, nimalo romantično). Ne gledamo na grad, jer je udaljen kilometrima, pogled puca na parkiralište, a jedine cjepanice koje vidim su one iz kuća preko puta, uglavnom kad ih susjedi cijepaju i iritiraju me. Nije svirao ni light jazz (to je bar teoretski bilo moguće), s TV-a je treštao Masterchef, a Onaj moj je nabio slušalice na glavu i na laptopu gledao neki američki sport.

Ali, da. Volim snijeg. Čim sam ga nanjušila znala sam da je vrijeme za neki cimetni kolač. Obožavam cimet, kao mala sam znala, u ozbiljnoj đanerskoj maniri, provaljivati u ormarić sa začinima (dobro, realno nije bio pod ključem, ali da postignem narko dramatiku) i snifati bočicu. Mislim da moji nikad nisu saznali za to. Stoga me ovaj recept s www.myrecipes.com, koji u engleskom naslovu ima na prvom mjestu cimet pa onda jabuke, odmah namamio. Kolač je predivan i jednostavan. Djeluje kao da je riječ o suhom kolaču, a zapravo je neodoljivo vlažan. Radite ga uskoro za Božić, ma radite ga uvijek, meni ulazi na stalni jelovnik.

Kolač od jabuka i cimeta

• 1 i 3/4 šalice šećera • 120 g maslaca (omekšalog) • 1 žličica ekstrakta vanilije • 230 grama krem sira • 2 velika jaja • 1 i pol šalica brašna • 1 i pol žličica praška za pecivo • 1/4 žličice soli • 2 žlice cimeta u prahu • 3 srednje jabuke (oguljene i nasjeckane na kockice)

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Istucite jednu i pol šalicu šećera, maslac, ekstrakt vanilije i krem sir na srednjoj brzini miksera. Miješajte dok se sve ne sjedini, oko četiri minute. Dodajte jaja, jedno po jedno, nakon svakog dobro izmiksajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, pa dodajte u izmiksanu smjesu. Ponovno uključite mikser, na najlaganiju brzinu dok se sastojci ne sjedine. Pomiješajte ostatak šećera s jednom žlicom cimeta, a drugu žlicu cimeta pomiješajte s jabukama. Zatim jabuke umiješajte u smjesu.

Namastite kalup za torte pa izlijte smjesu u njega. Pospite mješavinom šećera i cimeta. Pecite u pećnici oko sat vremena, dok ne vidite da se rubovi torte odvajaju od kalupa. Tortu potpuno ohladite na rešetki. Ako ne volite previše slatko, slobodno smanjite količinu šećera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:41