SPECIJAL DOBRE HRANE

Splitska Baskija u 50 koraka: blizu peškarije se jede iskreno i šaroliko, ozbiljno i zabavno

U splitskoj ulici Obrov nalaze se restorani koji njeguju različite stilove, gastronomsko bogatstvo predstavili su svojim morskim jelima

Svi veliki gastronomski gradovi imaju svoje gurmanske ikone, a u Splitu su, dakako, nezaobilazne dvije štacije - pazar i peškarija. Upravo su to mjesta koja pohodite kako biste nabavili namirnice i osjetili šušur grada. A Split kao pravi mediteranski grad prirodno gravitira ribi i ribljim jelima, pa je proći kroz peškariju dio svakodnevnog đira lokalaca, ali i turista i namjernika. Zanimljivo je da je peškarija jedna od rijetkih na svijetu (ako ne i jedina) na kojoj nema muha jer je sagrađena u blizini nekadašnjih termi (termalnih izvora vode) koje su i danas aktivne, a voda im je bogata sumporom, čiji miris odbija dosadne zujalice.

Uz samu peškariju nalazi se mala ulica Obrov, a njezin glavni dio, koji je dug samo pedeset koraka, predstavlja Meku i Medinu ljubitelja dobre spize jer se tu u nizu nalaze četiri restorana - svaki sa svojom gastronomskom filozofijom i ponudom.

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Povijesno, prvo se otvorio Corto Maltese, urbani restoran koji slavi likove iz stripa, posebice pustolova Corta Maltesea kojega je osmislio legendardni Hugo Pratt, a na tome se i temelji njihova filozofija kuhanja: pustolovna freestyle gastronomija, miks tradicionalnih jela u pomaknutom izdanju.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Nekoliko godina poslije prekoputa su otvorili restoran Pandora Green Box, koji je isključivo orijentiran na vegansku, odnosno vegetarijansku publiku, a odlikuje ga to što su sve namirnice koje koriste organske, a sama jela su također iznenađujuće maštovita i autorska, iznimno zanimljivih okusa. Kad uđete u Pandoru, čini vam se da ste ušli u zelenu oazu jer je u unutrašnjosti sve prepuno živih biljaka. Naziv restorana nije nastao slučajno, nego opet ima poveznicu s Cortom, koji je bio smrtno zaljubljen u prelijepu Pandoru.

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix
image
Facebook Pandora /


Potom se otvorila zalogajnica DeListeš, u kojoj kuhaju po starinski tradicionalna dalmatinska jela - kada dođete k njima, čini vam se da ste kod dobrog prijatelja “na obidu” jer je atmosfera vrlo prisna i druželjubiva.

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix


I na kraju se na mjestu nekadašnje mesnice otvorio Pinku Food & Wine. “Opaljeni” restoran, u najboljem smislu te riječi, koji isključivo priprema ribu, a odlikuje ga to što - nema kuhinju.

image
Facebook Pinku
Facebook Pinku /

Šećući po ulici i brojeći korake, rodila se ideja da okupimo sva četiri restorana i zamolimo ih da pripreme po jedno jelo prema vlastitu nahođenju, a poveznica bi trebala biti peškarija, odnosno nešto iz mora. Sjeli su zajedno vlasnici i šefovi, pa je počelo smišljanje recepata i ideja i tako nastala ova priča - priča o četiri restorana u pedeset koraka.

Samo na Dobroj hrani pratite video specijal pod nazivom Splitska gastro đita.

U samo pedesetak koraka, ulica Obrov pokraj splitske Peškarije pravo je gastronomsko čudo, jer ne samo da ćete u njoj pronaći restorane koji mogu zadovoljiti sve okuse i interese nego i zato što su svi tu prijatelji i jedni drugima pomažu ako “što triba”, druže se, jedu jedni kod drugih i pružaju zabavu za goste u zajedničkom interesu. Rijedak primjer kako se treba razvijati gastronomija - iskreno i šaroliko, ozbiljno i zabavno. Kao da ste došli u čuvenu gastronomsku prijestolnicu Baskiju.

Veliko hvala suradnicima Zoranu Šimuniću Šimi, Anti Čizmiću te Tom Dubravcu na foto i video materijalu te svima koji su sudjelovali, a oni su redom: Frane Delić Cipa, vlasnik restorana PiNKU Fish & Wine, zvani Kustos i nabavnik, Mirjana Bilčić - Delisteš, kuharica, poznatija kao Mama koja brine, Sven Kordiš - sommelier Corto Maltese, zvani Svenzacija, Vigo Mirić - mali od kužine, Pandora Greenbox, zvani “2Pac”, Siniša Nađ - konobar, Pandora Greenbox, “El picador”, Aleksandra Dojčinović Berticioli, chef, Pandora Greenbox - “5 eura je dosta”, Viktor Dodoja, sous chef, Pandora Greenbox, “El green patron“, Andrija Bedalov, konobar, Corto Maltese, “Plenky je mali od tacne“, Josip Bitunjac, kuhar, Corto Maltese, Veliki od kužine, “Moto gp”, Slavica Mrđen - pomoćna kuharica, Corto Maltese, Mala“Bon Jovi“, Vedran Cvitković - voditelj Corto Maltesea - Kormilar - “On je zapravo Corto”, Mirela Rosso - barmen, Corto Maltese, “Divlja pelješka”, Danijel Nikolla - vlasnik, Corto Maltese - načelnik ulice, Mia Grčić - kuhar, PiNKU Fish & Wine, vladarica jutra, Zdravko Listeš – glavni kuhar i vlasnik, Zalogajnica DeListeš, autor knjige “Orzo na vrhu svijeta”, Katarina Jelena Alujević, barmen, Pandora Green Box, “#katevratise”, Mario Franjković, konobar, Pandora Green Box, Zlatna tacna Pandore Greenbox, Nikola Marušić – chef, PiNKU Fish & Wine, poznat kao MasterChef, Stipe Vlastelica - kuhar, Corto Maltese, mali na toplom, Marko Jurčević Gaga - voditelj, DeListeš zalogajnica, poznatiji kao Marc Federer, Milan Barač, flavour designer, PiNKU Fish & Wine, aka Čusky, Toma Biloč - noćni kuhar, Corto Maltese - mali od noći, Lovre Vidović, konobar, Pandora Green Box, “money maker” - Zlatna tacna iz Vakufa, Borut Novak, pomoćni kuhar, DeListeš zalogajnica, nikad sarmu proba’ nije, Marijo Sučić - sous chef, Corto Maltese, skoro pa glavni od kužine (navodno), 26. Stipe Vardić - konobar, Corto Maltese - “ma sidi malo” - mali od tacne (zlatna tacna Gornji vakuf 87’), Toni Boban, chef Corto Maltese, glavni od kužine (Zlatna kašika, Donji Vakuf 87’)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:31