Srneći hrbat

Ovo mi je najdraži kolač iz srednjoškolskih i studentskih dana, a najbolje ga radi mama od moje prijateljice Ivane. Jedan dan za moj rođendan poštar me je iznenadio paketom u kojem je bio kalup za srneći hrbat i ovaj dobri stari provjereni recept od Ivanine mame. Okus je isti kakvog ga pamtim i prije 15tak godina, i on je idealni uvod u Božićne delicije!

Chocolate walnut cake

Sastojci

70 g maslaca

150 g šećera

6 jaja

100 g čokolade

40 g brašna

¼ vrećice praška za pecivo

2 žlice krušnih mrvica

0,5 dl ruma

150 g oraha

Glazura

100 g čokolade

50 g maslaca

klasicni kalup za srneci hrbat 30×10 cm

Maslac, šećer i žumanjke pjenasto izmiksati.

Dodati otopljenu čokoladu, brašno koje ste promiječali sa praškom za pecivo i mrvice namočene u rumu.

Na kraju umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka i mljevenih oraha.

Dobivenu smjesu uliti u kalup za srneći hrbat koji ste premazali margarinom i posuli sa malo brašna.

Peći na 170 stupnjeva cca 45 minuta.

Čokoladu i maslac otopite na pari i prelijte preko ohlađenog kolača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 11:28