Ukiseljene gljive

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 3 čaše raznih gljiva; šampinjoni, puzice ili grmačice, prosenjaci…
  • 4-5 grančica timijana
  • čaša octa
  • pola čaše vode
  • žlica i pol šećera
  • žlica i pol soli
  • žlica papra u zrnu
  • žličica sjemenki korijandera

Priprema

1. korak
Gljive očistite pomoću krpe ili četkice za povrće, ali ih nemojte prati jer će se dodatno napiti vode.

2. korak
Ako koristite prosenjake, koji su odlični za kisljenje, morate im ukloniti iglice. Ako se prvi put susrećete s njima, zamolite gljivara na placu koji ih prodaje da vam objasni.

3. korak
Gljive stavite u sterilizirane staklenke.

4. korak
Ostale sastojke stavite u lonac pa zakuhajte, a kada se šećer istopi i tekućina postane jednolična, njome prelijte gljive u staklenkama.

5. korak
Ostavite da se ohlade pa ih čuvajte u hladnjaku do tri mjeseca. Ovako ukiseljene mogu se konzumirati nakon tri do četiri dana.

6. korak
Poslužite ih uz hladne meze u jesenskim ili zimskim danima, uz ostalo ukiseljeno povrće, hladne nareske, špek, sir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. prosinac 2025 23:01