Umak od brusnice



Jednom prilikom sam u vrtiću od sina povodom Thanksgiving day-a jela umak od brusnice koji je izgledao kao kuhana cikla narezana na ploške, nije mi bio baš nešto:), a niti mom sinu, pa sam odlucila kod kuć e napraviti sličan kombinacijom par recepata da i njemu bude fin.

Sastojci koji su Vam potrebni:

350 g svježih brusnica

150 ml iscijeđenog soka od narandže

100 ml vode

220 g šećera

2 kapi arome vanilije

na vrh žličice cimeta




Brusnice očistite i operite, 50 g lagano izmiksajte štapnim mikserom (ne skroz). U posudu stavite sok, vodu i šecer i miješajte na srednjoj vatri dok se šecer ne rastopi. Dodajte vaniliju i cimet, promiješajte, dodajte “izmiksane” i preostale brusnice. Kuhajte 10 – 15 minuta, i svako malo promiješajte, sve dok brusnice ne počnu “pucati”. Kad je gotovo, ostavite umak preko noći u hladnjaku. Što se više bude hladio, smjesa ce biti čvršća.



Učinak gore navedenog oblika “cikle” ćete dobiti ako brusnice izradite u multipraktiku što sitnije možete, izlijete u željeni oblik, dobro ohladite i režete na ploške, ali mora se dobro ohladiti da bi bilo jako čvrsto za rezanje.

Ako želite da umak bude više gust, dodajte jednu do dvije žlice gustina na kraju i miješajte dok ne zavrije i dok se smjesa ne zgusne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2025 13:27