Uspjeh suhog vina Zlatana Plenkovića na Decanteru

Kakav uspjeh! Vino domaće sorte pošip osvojilo je zlatnu medalju i trofej najboljeg regionalnog suhog vina na Decanter World Wine Awards natjecanju u Londonu.

Sjajna vijest za pošip

Prvi važan detalj. Zlato je osvojilo suho vino! To je prvi takav slučaj za jedno hrvatsko vino osam godina unatrag, od istog takvog uspjeha Enjingijeva Venja iz 1998. godine. U međuvremenu zlata su osvajala samo slatka vina Bodrena i ostalih.

Prekrasna, ali slatka. U kategoriji suhih vina zlatna medalja za regije poput naše bila je gotovo nemoguća misija. Sjajna vjest za hrvatska vina generalno, a još sjajnija za sortu pošip koja bi sada mogla povući vina Dalmacije izvan granica Hrvatske.

Drugi važan detalj. Zlato je osvojio pošip iz vinogorja Makarska. Iz upravo onog vinograda s padina Biokova za koji su mnogi proricali da ne može dati vina dobre kvalitete. Upravo suprotno. Pretekao je one s klasičnih položaja poput polja Čare i Smokvice na Korčuli i poslao signal da preispitamo gdje su najbolji potencijali za pošip. U poljima ili na povišenim strminama?

Treći važan detalj. Vino koje je osvojilo zlato redovno je vino napravljeno u količini od četredesetak tisuća boca. Dakle, ne radi se o butik vinu iz serije od nekoliko stotina primjeraka napravljenom za natjecanja, nego o vinu koje normalno srećemo u restoranima i vinotekama.

Vlažna berba

Zanimljiv detalj je i berba. Naime 2010. je jedna od vlažnijih berbi u posljednja dva desetljeća. Međutim, za razliku od Istre i kontinentalnih regija gdje je vlaga djelovala pogubno po zdravlje grožđa, u Dalmaciji je izgleda pomogla pri formiranju aroma i postizanju savršene harmonije, uspješno izbjegavši prezrelost, stalnu noćnu moru vina s juga Hrvatske.

Ovaj je pošip ideal sklada. Bogat i pun, a izvrsno uravnotežen. Raskošna mirisa s pregršt aroma koje se stalno međusobno isprepliću. Marelica, citrusi, mediteranske trave, anisni tonovi, tragovi vanilije. Slasna i dugotrajna okusa sa živahnim i izvrsno doziranim kiselinama te atraktivnim retrookusom na sušene marelice i ananas. Sjajno.

OSOBNA ISKAZNICA

Na­ziv vi­na: Zla­tan pošip 2010.  Vi­na­ri­ja: Zla­tan otok  Re­gi­ja: Vi­no­go­rje   Ma­kar­ska  Tip vi­na: Bi­je­lo su­ho vi­no  Sor­ta: Pošip  Al­ko­hol (Vol.%): 13,5 %  Ma­lo­pro­daj­na ci­je­na: 69,90 kn  Ocje­na: 91/100
      
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:27