KUHAJ BOLJE

Anita Šumer u Zadru, Splitu i Zagrebu održava radionice fermentacije, polaznici će učiti o izradi sira, kombuche, kefira...

Ovog puta fokus nije na kruhu, već na drugim kulturama, i to njih čak nekoliko

U svijetu u kojem žurba i instant rješenja često prevladaju, postoji nešto gotovo meditativno u procesu fermentacije, sporom, prirodnom pretvaranju jednostavnih sastojaka u bogate, žive proizvode puni okusa i zdravlja. Upravo tu čaroliju već više od desetljeća njeguje i prenosi Anita Šumer.

Ovog studenog, Anita ponovno otvara vrata svog svijeta "živih kultura" na radionicama fermentacije u Zadru (8. studenog), Splitu (13. studenog) i Zagrebu (20. studenog). Svaka radionica traje tri sata, a broj mjesta ograničen je na svega šest sudionika, kako bi svatko imao dovoljno prostora, pažnje i prilike za osobno iskustvo.

Fermentacija kao put prema prisutnosti i ravnoteži

Anitina priča s fermentacijom počela je 2011. godine i to s kefirnim zrncima, puno prije nego što je svijet otkrio domaći kvas.

"Fermentacija me naučila strpljenju, prisutnosti i povjerenju u prirodu", kaže Anita.

"To nije samo priprema hrane, to je svakodnevni ritual, mala čarolija života u staklenci."

Tijekom godina, iz hobija je izrasla strast, a iz strasti, misija. Danas Anita diljem regije prenosi znanje o fermentaciji i mindful pristupu hrani, pokazujući kako se iz jednostavnih sastojaka mogu stvoriti prave male čarolije koje hrane tijelo i duh.

Što polaznici mogu očekivati

Na radionicama će sudionici uroniti u svijet živih kultura, mliječnog i vodenog kefira, kombuche i fermentiranog povrća, te naučiti kako te procese pojednostaviti i primijeniti u svakodnevnom životu.

Polaznici će, uz Anitino stručno vodstvo, izrađivati vlastitu staklenku fermentiranog povrća, te naučiti pripremati mekani sir, kiselo vrhnje, fermentirani maslac, sirutku i mlaćenicu. Sve kulture polaznici nose kući, zajedno s novim znanjem i inspiracijom.

Radionice su protkane mindful pristupom, polaganim ritmom, osluškivanjem prirodnih procesa i uživanjem u osjetilima. Na kraju svakog susreta slijedi degustacija domaćeg kruha s kvasom, uz razgovor, razmjenu iskustava i dozu topline koja je postala zaštitni znak Anitinih događanja.

Zašto fermentirati? Fermentacija je drevna metoda čuvanja hrane koja u suvremenom kontekstu sve više dobiva na važnosti. Osim što poboljšava probavu i jača imunitet, ona donosi osjećaj lakoće, više energije i, kako Anita voli reći, "sjaj iznutra".

Detalji i prijave

Radionice će se održati prema sljedećem rasporedu:

Zadar – subota, 8. studenog 2025., od 10:00 do 13:00

Split – četvrtak, 13. studenog 2025., od 17:30 do 20:30

Zagreb – četvrtak, 20. studenog 2025., od 17:30 do 20:30

Broj mjesta je ograničen na samo šest sudionika po radionici, što osigurava osobni pristup i prostor za iskustveno učenje.

image
Nik Jarh/

Za one koji dolaze u paru, pripremljen je i poseban poklon, 10 % popusta uz kod ZAJEDNO10, koji vrijedi i za narudžbu sourdough kruha (s glutenom ili bez glutena).

Više informacija o radionicama, kao i o radionicama pečenja kruha s domaćim kvasom, dostupno je putem poveznice ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 04:04