NOVA SEZONA

Bistro 96 kod Maksimira ima novi meni, sada nude odličnu riblju juhu i jako dobar čokoladni desert

Nakon ljetne pauze, Bistro 96 ponovo je otvorio svoja vrata, a na meniju su se našli i neki novi francuski specijaliteti...

Mario Mandarić u suradnji s kolegama Nikolom i Oliverom Ljubojevićem, prošle je godine otvorio novi restoran čiji se meni uglavnom temelji na francuskim klasicima, o čemu smo ranije pisali.

image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva

Sada, nakon ljetne pauze, Bistro 96 ponovno je otvoren, a na meniju se nalaze i neka nova jela koja smo probali.

Za predjelo tu je Le Castillon Mons (16 eura), zapečeni sir sušen u spilji Mons. Hrskava korica sa kremastrim centrom bila je dobar kontrast pečenom grožđu, bučinim sjemenkama i karameliziranim orasima. Ovo jelo cijenit će ljubitelji sira, a odličan je odabir ako tražite lagani zalogaj uz čašu vina.

image
/Privatna Arhiva

Kada je u pitanju ručak, naš favorit je svakako bouillabaisse (22 eura), tradicionalna provansalska riblja juha koja potječe iz lučkog grada Marseillea i koja je servirana uz Rouille, tradicionalni francuski umak kojem su glavni sastojci češnjak, maslinovo ulje i začini poput paprike ili čilija, a često sadrži i šafran, žumanjak, krušne mrvice ili krumpir za gustoću i karakterističnu boju.

image
/Privatna Arhiva

Verzija koju smo probali u Bistrou 96 sadržavala je dagnje, karameliziranu mrkvu, losos, brancin, ukiseljeni koromač... Ova bogata juha bila je prava eksplozija okusa. Dagnje su bile sočne i nježne, dok je karamelizirana mrkva dodala nježnu slatkoću koja se lijepo uskladila s blago dimljenim okusima brancina i lososa. Ukiseljeni koromač pružio je svježinu, koja je osvježavala svaki zalogaj, pogotovo na vrući rujanski dan u Zagrebu. Unatoč tome ovo jelo ne bi okarakterizirali ni kao zimsko, a ni ljetno, zapravo zbog svoje lakoće, a istovremeno i zasitnosti, birali bi bouillabaisse u svako doba godine.

Crémeux od čokolade (10 eura) još je jedan novi okus na desertnoj karti. Inače, crémeux je klasični francuski kolač koji spaja tradicionalnu crème Anglaise (kuhani kremasti umak) i čokoladu. U ovoj verziji crémeux je poslužen na keksima na mlijeku uz kremu od bademovog mlijeka. Desert je kremast, podatan, taman sladak i idealan izbor za ljubitelje čokolade. Iskreno, dobar desert, pogotovo čokoladni, danas je užasno teško pronaći, ali ovaj zaslužuje čistu peticu.

image
/Privatna Arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 10:03