ISTARSKI ŠALABAHTER

Deset fenomenalnih istarskih konoba gdje se dobro jede, još bolje osjeća, a cijene su razumne

Donosimo popis istarskih konoba, jedan restoran nije u tipu konoba, ali niti jedno mjesto s popisa ne bi trebalo razočarati

Produženi vikend za one koji su uspjeli spojiti četiri dana u komadu je počeo. Mnogi će to vrijeme iskoristiti za bijeg na more ili se počastiti izletom. Oni koji planiraju put u Istru donosimo popis kvalitetnih konoba gdje se dobro jede ali još bolje osjeća. Ako pak niste te sreće da ovog puta iskoristite priliku za uživanje u istarskim delicijama, spremite ovaj članak da ga prvom prilikom možete iskoristiti kao šalabahter lijepih stvari u životu.

Malo selo

Fratrija 1, Kaldanija1, Buje

Godinama se unutar obitelji, gotovo mistično, spominje konoba Malo selo, u blizini Buja (Fratrija), gdje se čudesno dobro jede u domaćinskoj atmosferi. Ovdje je sve kako treba pa najbolje krenite redom: pršutom i sirom za početak, možda kasnije probati njihovu maneštru ili odmah krenite s paštama, fritajom ili mesom. Fantastično pripremaju raviole punjene sirom sa svježim naribanim crnim tartufom, Fuži sa šugom od kokoše su im bili izvrsni. Cijene jela su umjerene. Tako ćete za šugo od kokoši izdvojiti 55 kuna, ravioli s tartufima koštaju samo 140, dok se cijena tagliate kreće oko 160 kuna, ovisno o prilozima. Malo selo je rijetka i zapravo prava istrijanska konoba, gdje vam je jedini problem što naručiti. Kuha se iskreno i na starinski način, a kod njih sigurno nećete imati dvojbu jesu li dobro izbalansirali vrijednost za novac. Ako pridodate tome i činjenicu da su voditelji i ostala ekipa iznimno domaćinski otvoreni, doista znate da ste na pravome mjestu.

Konoba Vorichi

Orihi BB

Da bar u Istri postoji neka konoba, restoran u kojem služe domaću hranu, a da prije ručka možete sjesti u debeli hlad ispod nekog drveta, ispijati rovinjski pelin i, ako baš želite, razmišljati kako bi bilo nepravedno od života tražiti išta više. Da barem postoji mjesto u Istri gdje nije problem niti iznijeti stol na tratinu ispred restorana pa da bosi možete ručati u zelenilu dok vam pogled puca na mali vinograd. Postoji i zove se Vorichi! Konoba je smještena u malom istarskom selu Orihi koje se nalazi između Svetvinčenta i Barbana. Obavezno probajte sireve, tatarski od boškarina s prepeličjim jajem koji je fenomenalan. Vinska karta je također vrlo smislena i atraktivna, nije odveć široka, što i nije potrebno, ali doista svatko može naći nešto za sebe. Od butelje kućnog vina za 90 kuna do Tomčeva Maranyja ili Claija. Imaju i svoje maslinovo ulje. Prijateljica vlasnice ima OPG Balija, a odlučile su ga brendirati pod imenom restorana. Cijene glavnih jela oko 130 kuna.

image
Privatna Arhiva/

Konoba Tončić

Čabarnica 42, Zrenj, Oprtalj

Rezervacija je obavezna, otvoreni su cijele godine, ali rade samo od petka do nedjelje. Morate proći kroz Oprtalj, a zatim pratite navigaciju ili intuiciju za Zrenj. Kad smo već pomislili da su priče o popularnosti našeg odredišta napuhane, shvatili smo koliko smo u krivu pokušavajući ugrabiti malo hlada na popunjenom parkiralištu. Ulazite u starinsko kameno zdanje, a zatim i na prostranu terasu s koje vam puca pogled na Buzet, rijeku Mirnu i okolna brda. Pogled je stvarno očaravajući. Što se tiče same ponude, Tončići sve što nude, rade sami ili nabavljaju iz susjednih kuća i domaćinstava. Njihova tjestenina i kruh su domaći, a kako potječu iz obitelji lovaca i tartufara, ovdje toga ne manjka te sami rade i suhomesnate proizvode. Ovdje kušajte fuže i fritaju s tartufima te fuže s veprom. Cijene su prijateljske i umjerene, primjerice: porcija fuža s dosta naribanog tartufa (120 kn), Njoki s gulašom od vepra stoje 60 kuna.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Stari Malin

Ul. Kamik 3, Banjole

Nedaleko od Pule prema Premanturi, u mjestu Banjole, nalazi se konoba Stari Malin u koju svraćaju podjednako poslovnjaci i radnici, a u ljetnim mjesecima turisti. Slovi kao mjesto s dobrim marendama, ali i svježom ribom te plodovima mora, što ne treba čuditi jer je cijeli kraj poznat po ribarima. Mesni dio menija je više-manje klasika: biftek na više načina, pljeskavice, ćevapi, ramstek ili mesne plate, a s obzirom na to da je riječ o turističkom mjestu, cijene su sasvim umjerene: za biftek ćete izdvojiti 150 kuna, a mesna plata za dvije osobe stoji 170 kuna. Pašte su im jako dobre i nisu skupe. Mi smo ondje svojevremeno jeli paštu s podušenim lignjama i malo šuga što je bilo stvarno dobro. Pljukanci s plodovima mora također je bio pripremljen bez zamjerki, a ni šugo s domaćim njokima nije zaostajao (50 kn).

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Konoba Dolina

Gradinje 59/1, Livade

Konoba Dolina smještena je u mjestašcu Gradinje, u blizini famoznog Motovuna. Ovdje je neobično lijepo ručati u neposrednoj blizini rijeke Mirne i živopisnog gradića Motovuna. Ovdje svakako uzmite fritaju s tartufima, kušajte njihov pršut i sir, a kasnije nemojte propustiti domaću tjesteninu pogotovo fuže s tartufom i malo dobrog maslinovog ulja. Osim toga, ovo je mjesto za dobru maneštru ili domaći ombolo. Istarska maneštra doći će vas dvadesetak kuna, njoki s gulašem 60, fuži s tartufima 120 kuna.

Konoba Dorjana

Livade 4a, Livade

Odmah po dolasku, prepoznat ćete restoran po terasi i divnoj pergoli koja pršti od cijelog spektra boja u proljeće, ljeto i jesen. Osim fritaje s tartufima, pršuta i sira svakako ostavite mjesta i za fuže. Ovdje ćete pojesti i dobar komad mesa. Zanimljivo je da je zgrada u kojoj je danas smještena Konoba Dorjana nekad djelovala kao Hotel Levade koji je radio do polovice 20. stoljeća. Cijene se ne razlikuju bitno od prethodno navedenih u Konobi Dolina i Agroturizmu Tončić.

Konoba Fakin

Ul. Joakima Rakovca, Motovun

U Konobi Fakin se dobro kuha. Marko Fakin je možda poznatiji na vinskom tržištu Hrvatske, pa i svijeta, upravo zbog mlade vinarije Fakin u istarskom selu Bataji, dakako podno Motovuna. Tamo obitelj Fakin živi i radi na zemlji više od 300 godina. Uzgajali su sve što im je bilo potrebno za život, ali nikad nisu bili fokusirani na uzgoj loze. Sve dok se Marko Fakin nije odlučio posvetiti vinarstvu. Ovo je doista mjesto gdej bi svatko trebao pronaći ponešto za sebe. Svojevremeno smo na njihovoj terasi jeli domaći pršut, kobasice, tartar od junećeg filea s aiolijem, fritaju s tartufima i gulaš s domaćim njokima i ponovno bismo se vratili ondje. Cijena od tri slijeda (predjelo, glavno jelo i desert) je u srpnju 2021. godine bila 250 kuna.

image
Privatna Arhiva/

Konoba Jure

Cademia ul. 22, Rovinj

Konoba Jure je dobar izbor ako se nalazite u blizini Rovinja, strašno ste gladni i ne želite potrošiti gomilu novaca. Porcije su jako obilne, a kuhanje vrlo korektno. Mi smo se svojevremeno ovdje gostili raviolima u umaku od vrganja i tartufa koji su bili posluženi u tavicama baš kao i pljukanci s pršutom, istarskom kobasicom i gljivama. Još uvijek pamtimo šufigane lignje u padeli s palentom, bilo je i dosta toća za umakanje kruha. Cijene su opet vrlo pristojne i uglavnom se kreću se od kojih 75 kuna do 130 kuna.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Konoba 2. peron

Cerovlje 6, Cerovlje

Ova konoba je najpoznatija po svom kaminu gdje se peku slasne fiorentine, ramsteci i drugi mesni zalogaji. Zbog svoje pozicije 2. peron je optimalno mjesto za predah, bilo da se vraćate iz Istre, bilo da tek dolazite, a ime konobe je poveznica s prugom i željezničkom stanicom na kojoj je vlasnikov otac radio kao otpravnik vlakova. Ponuda je, očekivano, istarska, a temelji se na sezonskim namirnicama, pa ćete zimi uživati u joti ili maneštrama, kobasicama i drugim zimskim proizvodima, dok u proljeće nastupaju šparoge i plemenite gljive poput vrganja, a jesen na meni dovodi tartufe. Maneštra s bobićima je bila baš kako treba, gušća s puno komadića mesa i kukuruza, balansiranog okusa, a kad smo je još oplemenili s malo maslinova ulja, poseban je gušt bio tunkati domaći kruh. Dobre su im i pašte, mi smo kušali ondje pljukance s vrganjima i jedne rafiole (raviole) punjene sirom, također u umaku od vrganja. Nismo pogriješili jer su i jedna i druga tjestenina bile odlične, kuhane al dente i sjajno ih je obavijao svilenkasti umak, a vrganji su bili čvrsti i puni okusa. Ako ste za malo žešće kombinacije, paštu možete uzeti sa šugom od divljači ili goveđim raguom.

image
Privatna Arhiva/

Restoran Viking

Limski kanal 1, Kanfanar

Ovaj istarski restoran nije u tipu konobe, ali se ovdje izvrsno jede. Viking nije samo opcija ako odsjedate u Rovinju kao usputna stanica za ručak nego i ciljano odredište za koje ćete voziti iz Rijeke, a ambiciozniji i iz Zagreba. Ovdje je prava šteta propustiti kamenice, odnosno oštrige jer su mesnate, velike čak i kad nisu u stađunu, a Viking je jedno od najsigurnijih mjesta gdje ćete i u srcu turističke sezone pojesti svježe i ukusne sirove školjke. Viking je konceptom jednostavan restoran koji se bazira na ponudi ribe koja je sjajno ispečena, izdašnim porcijama, prvoklasnoj namirnici koja je pedantno pripremljena. Prije dolaska obavezno rezervirajte mjesto i dođite na vrijeme. Poštivanjem vremena rezervacije odajete poštovanje ljudima koji rade u ugostiteljstvu i pokušavaju organizirati posao kako bi se gosti osjećali ugodno. Ovdje je to posebno važno jer imaju doista ogromnu terasu čija brojka zasigurno premašuje 150 mjesta, ne brojeći mjesta u zatvorenom dijelu.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:34