GDJE ZA VIKEND?

Dobra vina u Istri i Međimurju, vikend u Slavoniji i omiljeni festivali u Splitu i Zagrebu

 Antonio Mirko Macan I Maja Prgomet/
Pripremili smo detaljan vodič koji bi vam mogao biti od koristi ako još uvijek nemate planove gdje ići i što isprobati ovog vikenda

Ovog vikenda izlazak iz stana ili kuće preporučuje se samo u večernjim satima, a mi bismo dodali i samo zbog bitnih stvari, poput važnog dogovora s prijateljima koje dugo niste vidjeli ili uživanja u društvu najdražih na nekoj od probranih lokacija. Od ovog petka do nedjelje u cijeloj zemlji možete pronaći više nego zanimljive aktivnosti te provesti kvalitetno vrijeme na moru i na kopnu. Od festivala muškata za one koji se vole zasladiti na najljepši način, preko street food zalogaja o kojima priča cijeli Split i posjeta Slavoniji ili Međimurju pa sve to zagrebačkih ljetnih večeri ispod vedrog neba, evo gdje ovog vikenda možete uživati u dobroj hrani i piću.

NA ČAŠU VINA U ISTRU

Danas, 22. srpnja, u Momjanu će se održati mali festival muškata. Kako najavljuje istarski.hr, momjanski muškAtiri sve zainteresirane pozivaju na 12. susret muškata i umjetnosti pod nazivom "U carstvu muškata". Program počinje u 21 sat pored momjanskog kaštela gdje posjetitelji mogu uživati u degustaciji muškata vinarija Kozlović, Kabola, prelac, Sinković i Brajko, a potom se i zabaviti uz simpatičan glazbeni program. Više informacija potražite ovdje.

image
Christine Isakzhanova/Unsplash/

SPLITSKI STREET FOOD FESTIVAL

Od 14. srpnja do 14. kolovoza u Splitu se održava Split Park Festival. Zvončac tako postaje mjesto na kojem se spajaju hrana, piće i dobra glazba, a za sve pobrojano pobrinula se uvijek dobro raspoložena splitska ekipa. Ovdje možete isprobati klasična jela u nešto drugačijem ruhu, poput morskog burgera i različitih street food zalogaja, zatim sushi, wok, pa čak i ćevape. Nude se i različiti kokteli i slatki zalogaji, a jedan od chefova kojeg na Split Park Festivalu možete zateći je i Mario Mandarić.

image
Antonio Mirko Macan I Maja Prgomet/
image
Antonio Mirko Macan I Maja Prgomet/
image
Antonio Mirko Macan I Maja Prgomet/

KAD STE U MEĐIMURJU, OVO MJESTO MORATE POSJETITI

Jedna od omiljenih ljetnih adresa Međimuraca, ali i njihovih gostiju svakako je Mađerkin breg. Okružen vinogradima i divnom prirodom, ovaj je breg mjesto susreta kako onih mlađih, tako i starijih. Ovdje svi uživaju u dobrom vinu i atmosferi. Nude vina vinarije Štampar na čaše, a kupiti možete i bocu pa je ponijeti kući. Cijene se kreću uglavnom oko 15 kuna za čašu te oko 90 kuna za bocu, ovisno o tome što odaberete. Kada smo ih prošlog tjedna posjetili vidikovac još uvijek nije bio otvoren, no otvorenje je najavljeno za ovaj petak, 22. srpnja pa se posebno veselimo ponovnoj posjeti.

image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/
image
Lidija Lončarić/

A GDJE U SLAVONIJI?

Ako ste ovog ljeta odlučili posjetiti Slavoniju i u ljepotama kraja uživati poput pravog turista, za vas imamo nekoliko dobrih preporuka. Kava na Korzu, šetnja uz Savu sve do Splavarske ulice, posjet atraktivnoj Tvrđavi i, naravno, ljetni "kupanjac" nađete li se u Brodsko-posavskoj županiji su obavezni. Omiljeno kupalište Brođana, atraktivan pješčana plaža Poloj na zavoju rijeke Save, okružena je šumom i obogaćena atraktivnim sadržajima i dobra je prilika za rashladiti se.

Nakon vrućeg ljetnog dana na pijesku uz Savu dobro će doći slavonska večera na nekom od salaša, jer kako kažu, bez posjeta salašu ne računa se da ste bili u Slavoniji. Nekoliko kilometara od Slavonskog Broda malo je selo Bukovlje i tamo je Salaš Savus u kojem ćete, kako smo saznali, za predjelo dobiti njihov kulin, a nastavit ćete u istom tonu s tradicijskim jelima.

Volite li konje svratite do Garčina na prostrani Ranč Ramarin. Tu je odnedavno i pista za sportske letjelice, pa ako ste ljubitelji visina uživat ćete u panoramskom letu. Sve je na dohvatu ruke: jahalište, jezerce, bungalovi za smještaj, vinski podrum i ono najbolje - restoran. Dobar izbor za ljetni obiteljski izlet ili odmor u omiljenom društvu.

image
Ranč Ramarin/

ZAGREBAČKO LJETO

Oni koji ljeto provode u Zagrebu ne trebaju očajavati, grad je prepun divnih događanja koja bi bilo šteta propustiti. Za početak, ovog petka, 22. srpnja, na redu je prvi Mali Piknik. I ove godine organizatori su okupili sjajne male proizvođače pa tako ovdje s pogledom na grad možete uživati u čaši vina ili piva i pomno pripremljenim zalogajima.

image
Niko Goga/

Osim Malog Piknika, na Gornjem gradu možete pronaći i manifestaciju Ljeto kod Matoša, sjesti i popiti kakav dobar koktel ili se počastiti street food zalogajem. Ovogodišnje Ljeto kod Matoša smješteno je na simpatično uređenom Strossmayerovom šetalištu i trajat će sve do 31. srpnja.

Jedno od ljepših zbivanja u Zagrebu su i Dvorišta. Zavirite iza fasada gornjogradskih palača, uživajte u divnim prizorima i nazdravite čašom vina iz vinarije Jakovac. Osim toga, u Treger baru na adresi Ćirilometodska 4 (Pravni fakultet), čekaju vas i boxovi sushija za koje se pobrinula Fisherija, dok ekipa iz Mangoste, poznata s različitih street food festivala, u dvorištu Narodnog doma HAZU, na adresi Opatička 18, miksa koktele.

image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Na kraju, tu je i nezaobilazna adresa ovog ljeta – Rougemarin Park. Od ovog vikenda pa sve do 24. kolovoza u dvorištu jednog od popularnijih zagrebačkih restorana posjetitelji mogu uživati u posebno osmišljenim mojito koktelima za koje je zadužen barmen Filip Lipnik. Mjesec dana uživanja u omiljenom ljetnom koktelu organizatori ovog događaja prozvali su Mojito Park, a osim šest različitih varijanti mojito koktela, najavili su i tri dodatna – Palomu od tekile, Pinky gins s jagodom i Wiskey sour. Uz ispijanje osvježavajućih napitaka, u dvorištu Rougemarina svi zainteresirani mogu sudjelovati u mojito radionicama, a oni vječno gladni mogu se počastiti prženim tortiljama, Cuba sendvičem, pilećim tacosima i Rougemarinovom poznatom pizzom. Sve detalje potražite na Facebook stranici Rougemarin Parka.

image
Matej Grgic/
image
Matej Grgic/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:35