DOBRE PREPORUKE

Dobra vrijednost za novac: Na ovih 5 adresa u Splitu jest ćete odlično, a nećete potrošiti previše novca

Ovih pet provjerenih adresa dobra su opcija za opušteni ručak ili večeru

Uz Zagreb, Split se posljednjih godina prometnuo u jedan od najdinamičnijih gastronomskih gradova u Hrvatskoj. Prestižna Michelinova zvjezdica za restoran Krug ili pak nasljeđe koje je chef Zirojević utkao u Dvor samo su potvrda visoke razine splitskog ugostiteljstva.

Posljednjih godina, dakle, grad doživljava pravi procvat. Izvan okvira klasičnih konoba i sveprisutnih zalogajnica s brzom hranom, niknuo je i čitav niz novih, kul mjesta koja nude kreativnu i vrhunsku hranu po pristupačnim cijenama. Upravo ta kombinacija tradicionalnog i modernog čini splitsku scenu toliko živom i uzbudljivom.

Stoga, ako vam ukusan, kvalitetan i maštovit obrok znači nešto, ova je lista sastavljena upravo za vas.

Gudin Pigeria

Smještena na živopisnoj i autentičnoj lokaciji splitskog Pazara, Gudin Pigeria brzo se prometnula u jedno od najuzbudljivijih gastronomskih mjesta u gradu. Iza lokala stoji poznati sommelier Mladen Livaja, koji je s vrhunskim timom stvorio mjesto posvećeno svinjetini, pripremljenoj na bezbroj maštovitih načina, od doručka do večere.

Fora Gudina je u njihovoj "nose-to-tail" filozofiji, odnosno ideji da se iskoristi svaki dio svinje. Njihova jela su moderna, odvažna i nevjerojatno ukusna. Među najpopularnijim jelima ističu se Gudinova "Bajadera", jelo od hrskavog, sočnog odojka, zatim sendvič s mortadelom nadahnut Anthonyjem Bourdainom te nedjeljna porchetta. Ponuda se temelji na kvalitetnim namirnicama, poput mesa crne slavonske svinje.

image
Tom Dubravec/Cropix

Cijene u Gudinu su formirane raznoliko. Iako ovo nije mjesto za svakodnevni, jeftini gablec, za pristojan se novac može doživjeti maštovito i zabavno gastronomsko iskustvo. Primjerice, dok jela poput Vacio Iberico steaka dosežu cijenu od 29€, većina glavnih mesnih jela kreće se u rangu od 13 do 15 eura. Time Gudin nudi vrlo dobru vrijednost za novac, uzimajući u obzir inovativnost i kvalitetu namirnica

Ono što Gudin čini doista posebnim, osim fantastične hrane, jest i jedna od impresivnijih vinskih karti u Splitu, pogotovo za jedan takav neformalan koncept. Veliki su zagovornici prirodnih vina, pa tako nude preko 80 etiketa vina s minimalnom intervencijom, što ih čini nezaobilaznom postajom za sve koji vole takav stil vina. Topla preporuka!

ADRESA: Stari Pazar 7a

image



Bozidar Vukicevic/Cropix

Parasol

Parasol je jedno od novijih i stilski najdotjeranijih mjesta u Splitu, smješteno u samom srcu Dioklecijanove palače, u Adamovoj ulici. Iza njega stoji ekipa iz popularnog Adriatic Social Cluba, koja je svoju strast prema glazbi, hrani i dobrom piću pretočila u koncept modernog bistroa. Sam koncept spaja ljubav prema mediteranskoj kuhinji, vinima, koktelima, specialty kavi i glazbi.

Ponuda hrane je cjelodnevna. Za doručak i brunch poslužuju se razna jela bazirana na lokalnim namirnicama, poput sezonskog quichea ili raznih jela s jajima, čije se cijene kreću uglavnom oko deset eura. Jelovnik za ručak i večeru je konkretniji i nudi modernu interpretaciju mediteranske kuhinje s naglaskom na sezonalnosti. Tako se na meniju mogu naći razne juhe, kreativna predjela i glavna jela poput domaće tjestenine ili pačjih prsa, uz nezaobilazne slastice koje potpisuje slastičarka Marita Petričić.

image
/Parasol

Uz specialty kavu pržionice D16, Parasol nudi i kreativne signature koktele te odličan izbor prirodnih vina, s etiketama lokalnih vinara, ali i onih iz Italije, Španjolske i Francuske, od kojih su mnoga s minimalnom intervencijom. Sve je to upotpunjeno vrhunskim ozvučenjem i pažljivo biranom glazbom, što stvara jedinstven, urban i ugodan ambijent u svako doba dana.

Poput Gudina, ni Parasol nije mjesto za svakodnevni obrok, već kao izvrsna opcija za pristupačniji izlazak, bilo da je riječ o ručku, večeri ili jednostavno druženju uz čašu vina i dijeljenje hrane.​

ADRESA: Adamova Ul. 5

image
/Parasol

DeListesh

U neposrednoj blizini splitske ribarnice (Peškarije) smjestio se DeListesh. Riječ je o omiljenoj zalogajnici, podjednako voljenoj od strane domaćih i stranaca, koja je postala sinonim za autentičnu dalmatinsku kuhinju. Prostor je vrlo malen, ugodan i uvijek ispunjen živom atmosferom, a specifičnost je i to što ne primaju rezervacije. Upravo ta neposrednost i osjećaj da ste kao doma ono je što privlači brojne goste.

image
Delistes

Jelovnik se u DeListešu ispisuje rukom svakoga dana, a ponuda se temelji na zaboravljenim dalmatinskim receptima kojima je chef i vlasnik Zdravko Listeš dao moderan pečat. Naglasak je, naravno, na ribi i morskim plodovima. Gosti i kritika posebno hvale jela kao što su crni rižot od sipe, brudet od hobotnice i sipe s bobom te lignjuni s bobom. Uz riblje specijalitete, na meniju se često nađu i mesna jela poput janjećeg gulaša s graškom.

image
Delistes

Za razliku od mnogih razvikanih splitskih adresa, ovdje se zaista može pojesti vrhunski, a da račun ne izazove šok. Riječ je o jednom od najboljih izbora u gradu za autentičan dalmatinski ručak ili večeru koji neće isprazniti novčanik. U kombinaciji s nepretencioznom, toplom uslugom, DeListesh je apsolutna preporuka za svakoga tko traži istinsko gastronomsko iskustvo starog Splita.

ADRESA: Obrov Ul. 8

Corto Maltese

Corto Maltese, restoran smješten nadomak splitske Peškarije, već je godinama sigurna oklada za dobar obrok u centru grada. Unatoč stalnim gužvama, pogotovo ljeti, Corto uspijeva održati zavidnu razinu kvalitete, što ga čini popularnim i među domaćim gostima. Ambijent je ležeran i neformalan, s posvetom stripovskom junaku po kojem restoran nosi ime.

image
Josko Supic/Cropix

Kuhinja je definirana kao freestyle mediteranska, što u praksi znači kreativna jela s jakim dalmatinskim pečatom. Jelovnik je kratak, što je često znak pouzdanosti, a temelji se na svježim namirnicama s obližnje tržnice. Ovdje se mogu probati jela poput sporo kuhane janjetine, goveđih obraza, odličnih rižota i tjestenina s plodovima mora. Prepoznatljivi su po duhovitim nazivima jela, ali i po konkretnim, bogatim okusima.

Corto Maltese nudi izvrstan omjer cijene i kvalitete, što ga opravdano svrstava među najtraženije restorane u Splitu. Cijene glavnih jela vrlo su korektne s obzirom na lokaciju i kvalitetu. Zbog velike popularnosti, rezervacija je gotovo obavezna, pogotovo za večeru. U svakom slučaju, Corto Maltese je preporuka za sve koji u Splitu traže maštovit, siguran i ukusan obrok.

ADRESA: Obrov Ul. 7

image
Josko Supic/Cropix

Uje restaurant

Uje oil bar, adresa u Dominisovoj ulici, već je gotovo dva desetljeća prisutan na sceni, no čini se da tek sada, pod utjecajem Hrvoja Zirojevića, doživljava svoju punu zrelost. Mjesto koje je počelo kao oil bar i nudilo moderniziranu dalmatinsku kuhinju, posljednjih se godina vraća samim korijenima, čistim, izvornim okusima bez suvišnih dekoracija.

image
Press/Uje Oil Bar Split

Ključna promjena je mala ribarnica otvorena preko puta restorana. U njoj gosti mogu vidjeti dnevni ulov, odabrati ribu, a zatim im je kuhinja priprema na najtradicionalniji mogući način: na buzaru, kao brudet, gregadu ili jednostavno iz pećnice. Dok čekaju na stol, gosti mogu kušati i "morske pikulece", kreativne zalogaje koje osmišljava mladi chef Jakov Botteri, Zirojevićev učenik. Njegov talent se očituje u malim, ali impresivnim jelima poput korneta s tartarom od tune ili kamenica s perlama od limuna.

Uje time postaje mjesto s dva lica: s jedne strane, u novoj ribarnici, nudi brze, maštovite zalogaje inspirirane modernim tehnikama, a s druge, u glavnom dijelu restorana, inzistira na tradicionalnoj, nepatvorenoj kuhinji. Kroz ovaj dvostruki koncept, Uje oil bar danas pruža jedan od cjelovitijih uvida u različite aspekte dalmatinske kuhinje u Splitu.

ADRESA: Dominisova Ul. 3

image
Press/Uje Oil Bar Split
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 21:40