SKYR NA TESTU

Donedavno malo poznat mliječni proizvod danas se može kupiti u svakom supermarketu, pronašli smo najbolji

Isprobali smo četiri različita skyra iz četiri glavna trgovačka lanca. Evo koji je naš favorit

Skyr neki nazivaju jogurtom, neki sirom, a najispravnije bi bilo reći da je posrijedi islandski tip jogurta. Izvorno se priprema od mlijeka islandskih krava, a recepturu su još u 9. stoljeću na Island donijeli norveški Vikinzi. Danas se priprema na način da se odvajanjem mlijeka od vrhnja dobiva obrano mlijeko koje se pasterizira. U tako obrađeno mlijeko dodaje se kultura bakterija lactobacillus bulgaricus i streptococcus thermophilus, pomoću kojih mlijeko fermentira i nastaje sir koji se potom filtrira kako bi se dobio skyr.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Posebnost skyra je, uz bogatstvo probiotskih kultura, vrlo nizak udio masnoće, ali i visok udio bjelančevina - na 100 grama ima samo 62 kcal, 11 grama bjelančevina i samo 0,2% mliječne masti. Upravo ga zato ponajprije biraju kupci koji se bave fizičkim aktivnostima kako bi unijeli dovoljnu količinu proteina za izgradnju mišića, kao i oni koji iz raznih razloga paze na smanjeni unos masti.

Danas se skyr može pronaći na gotovo svim policama supermarketa jer ga ljudi konzumiraju sve češće upravo zbog nutritivnog sastava. U četiri zagrebačka supermarketa ustanovili smo da svaka trgovina u ponudi ima uglavnom jednu marku običnog skyra koji se nalazi u hladnjaku s mliječnim proizvodima, na polici s proteinskim pudinzima, grčkim jogurtima i slično. Cijene skyra su približno jednake - nešto manje od 2 eura za pola kilograma.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Okusom i teksturom svi su nalik mješavini čvrstog jogurta i kiselog vrhnja, ali se u detaljima ipak međusobno razlikuju. Kušali smo ih, dakle, četiri i odabrali favorita. Ipak, na kraju treba reći da smo svi zaključili isto: manje masti definitivno znači i manje okusa.

Milbona Skyr natural, Skyr – svježi posni sir, 500 g

1,79 €, LIDL

Izgledom nalikuje grčkom jogurtu, tekuć je i najkremastiji od svih. Ima vrlo čudan, oštar okus, a mirisom podsjeća na boju za zidove. Lijepi se za usta te je teksturom trpak i bocka po ustima.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Skyr, svježi posni sir iz pasteriziranog mlijeka, 500 g

1,89 €, SPAR

Izgleda kao kiselo vrhnje te je takvog i okusa. Vrlo je kiseo te se od te kiseline ništa drugo ne osjeti. U ustima ostaje sama kiselina.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Natur*Pur Bio – Skyr Natur, svježi posni sir, 400 g

1,99 €, SPAR

Vrlo je kremozan i teksturom sličan čvrstom jogurtu. Nema poseban okus, samo se osjeti doza kiselosti koja prevladava, definitivno bi bio bolji u kombinaciji s kakvim voćnim preljevom, džemom ili svježim voćem.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Active zone Protein + Skyr, jogurt na islandski način, 500 g

1,89 €, KONZUM

Gušći je teksturom, miriše kao običan jogurt. Kremast je te nije kiseo, neutralna je okusa i mogao bi se koristiti u raznim kolačima ili palačinkama. Vrlo sličan čvrstom jogurtu, ujedno i najukusniji. Uvjerljivo najbolji.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:20