Otočna delicija

Donijeli smo s Raba i testirali nekoliko rapskih torti: neke razvikane su nas razočarale, a manje poznate iznenadile

Recept za ovu tradicionalnu slasticu prenosio se usmenom predajom i tako proširio po ovom kvarnerskom otoku

Na spomen rapske torte mnogim sladokuscima će se zacakliti oči i narasti zazubice, no ima i onih koji će odmahnuti rukom uz komentar da ne mogu podnijeti toliko slatkoće u kolaču. I zato se ova najpoznatija rapska slastica prepuna badema jede pomalo, a mnogi će se složiti da najbolje prija u zalogajčićima uz popodnevnu kavu ili čaj.

image
Damir Skomrlj/Cropix

Inače, rapska (rabska) torta najstarija je slastica na otoku, a jedna od legendi kaže da su je časne sestre iz benediktinskog samostana prvi puta poslužile papi Aleksandru III. kada je 1177. godine doplovio na Rab kako bi zbog nevere izbjegao brodolom. Zanimljivo je i da se taj stari recept, zapisan krasopisom, još uvijek čuva u arhivu samostana sv. Andrije, a koludrice su ga usmenom predajom prenosile s koljena na koljeno i tako se recept proširio po otoku. No, za njega ne postoje točne mjere, pa ga svatko radi po osjećaju.

Danas je u vrijeme blagdana ova slastica neizbježna gotovo na svakom rapskom stolu, a njezina posebnost je sočno i ukusno punjenje od badema, šećera, maraskina, korice limuna i naranče, te tijesto tanko poput čipke koje se radi od maslaca, brašna i jaja.

image
Dragan Matic/Cropix

Kušali smo četiri najpoznatije rapske torte koje smo donijeli s otoka, a mišljenja o najboljoj bila su vrlo podijeljena. Naime, većem dijelu ekipe iz Dobre hrane najviše se svidio okus torte koju su pekle koludrice iz Benediktinskog samostana sv. Andrija, ali su glasovi kolega iz drugih odjela presudili, pa je pobjedu odnijela rapska torta lokalne pekarne Kiflić. Ovo su neki od komentara na sve četiri torte koje smo kušali:

Vilma slastice
Cijena: 15 eura (200 g)

Kod rezanja se prilično raspada. Djeluje sočnija nego što izgleda, ali je preslatka. Šećer toliko prevladava da se ne osjete bademi, ali se osjećaju agrumi i zbog toga je ukusna, ali kao da je napravljena od šećera i limuna. Ovo je možda najviše konfekcijska torta od svih, a zanimljivo je i da na deklaraciji piše da koriste margarin umjesto maslaca

image
Dragan Matic/Cropix

Benediktinski samostan sv. Andrija
Cijena: 7,30 eura (200 g)

Jako je fina, puno bolja od prethodne. Tekstura je odlična, rahlija je od ostalih, a zadržala je sočnost. Nije preslatka i baš ima balans. Na deklaraciji piše da uz sve uobičajene sastojke i maraschino koriste rosolio i bijelo vino. Drugi dio glasača rekao je da im se ova torta ne sviđa, te da je dosadna nakon ostalih koje su probali, ali su se svi složili da je najmanje slatka i dovoljno sočna.
image
Dragan Matic/Cropix

Torta gospođe Dunje Brnjac
Cijena: 10 eura (300 g)

I u ovoj se lijepo osjećaju agrumi i vrlo je sočna. Dosta je dobra, iako nijansu slađa od koludričinih. Možda se u njoj najviše osjeti badem, ali kao da je pregrubo mljeven, pa je nekako hrapava u ustima. Nedostaje joj kremoznosti, ali je zato tijesto predivno i tanko. Za razliku od prve dvije, ova je posipana štaub šećerom.
image
Dragan Matic/Cropix

Pekara Kiflić - FAVORIT VEĆINE KUŠAČA
Cijena: 10 eura (200 g)

I ova je vrlo sočna, iako na prvi pogled djeluje suho. Baš je iznenađujuće sočna. Punjenje čak malo vuče na marcipan. Vrlo dobra i ima odličnu tekstura nadjeva, baš kao nekakva pasta od badema. No, tijesto je malo previše tvrdo i na rubovima predebelo. Možda malo previše slatka i zato joj ne treba dodatni štaub šećer na vrhu.
image

S lijeva na desno: Vilma slastice, Benediktinski samostan sv. Andrija, Torta gospođe Dunje Brnjac, Pekara Kiflić

Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:24