ROMAN HOLIDAY

Donosimo 8 fenomenalnih slastičarnica gdje ćete ostaviti zadnji euro za najbolji sladoled u Rimu

Ako putujete u Rim, morate znati gdje pojesti dobar sladoled. Prava šteta - više ga ne možete pojesti na Španjolskim stubama

Jedna od obaveznih stvari po dolasku u Rim je uživanje u sladoledu, odnosno gelatu. Koja je razlika? I sladoled i gelato za bazu koriste mlijeko, odnosno vrhnje, žumanjke i namirnice koje daju okus: čokolada, vanilija...Kod sladoleda se krema/baza prvo kuha, a potom hladi te završava u aparatu za hlađenje uz dugotrajno miješanje kako bi se dobila kremasta struktura, odnosno kako bi se spriječilo formiranje grubih ledenih kristala. Gelato je talijanska riječ za sladoled. Početak pripreme gelata je vrlo sličan pripremi za sladoled jer je baza krema, ali gelato ima veći udio mlijeka, a manji udio vrhnja i jaja ili nekad uopće ne sadrži jaja. Miješanje sastojaka je mnogo sporije, ima manje zraka i teksturom je gušći, kremastiji i okusom bogatiji i intenzivniji od sladoleda. Gelato se najčešće grabi se plosnatom špatulom i služi u čašicama ili kornetima.

image
Faruk-kaymak Unsplash/
image
Maeva-vigier Unsplash/
image
Ozlem-ozdemir Unsplash/

Možda najpoznatija filmska scena uživanja u gelatu je snimljena na Španjolskim stubama u Rimu, a ekranizirana u filmu "Praznik u Rimu" iz 1953. godine. Glavnu ulogu igra Audrey Hepburn kao princeza Anna koja provodi veličanstven dan u Rimu s Gregory Peckom koji glumi novinara po imenu Joe Bradley. Kultna scena prikazuje Hepburn koja je kupila sladoled, sjela na Španjolske stube i guštala u ledenom desertu, a pridružio joj se i Peck koji joj je obećao nezaboravan dan u Rimu.

Danas više ne možete pojesti sladoled na Španjolskim stubama jer na sredini širokog stubišta od 135 stepenica stoji nekoliko policajaca koji vas tjeraju ako samo pomislite sjesti. Zabranjeno je dakle sjesti na stube i pojesti sladoled, ali zato toleriraju bjesomučno naslikavanje selfi-štapovima. Ako je to vaš prioritet, ostanite bezbrižni jer ćete moći uhvatiti savršen kadar za objavu na društvenim mrežama, ali svi drugi, zasigurno će se s dozom nostalgije prisjećati trenutaka kad je upravo guštanje u sladoledu na stubama bio obavezan uhvaćeni trenutak uspomena mnogo važniji od objave na Instagramu.

Jednu kuglicu sladoleda u neposrednoj blizini Španjolskih stuba platit ćete 7 eura i nije fenomenalan. Zato u nastavku donosimo nekoliko stvarno dobih mjesta gdje jednostavno morate kušati gelato. Neke od gelaterija u nastavku imaju snažno povijesno i kulturno značenje i prava ih je šteta propustiti (redoslijed je nasumičan).

Gelateria Fatamorgana (nekoliko lokacija)

Ako volite eksperimentirati s različitim okusima, ovo je mjesto za vas. Osnivačica Maria Agnese Spagnuolo prava je kreativka pa ovdje očekujte kombinacije parmezana, bosiljka, meda i oraha, a ako ste pak ziheraš i odlučite se za čokoladu možete se odvažiti i na kombinaciju podebljanu crnim češnjakom.

image
Fatamorgana Fatamorgana/

Günther Gelato (nekoliko lokacija)

Sladoledi Günther Gelata slove za nezaobilaznu atrakciju ako vaši putevi vode u Rim. Iza više otvorenih lokacija stoji Gunther Rohregger, rođen u Bolzanu, a ovdje također možete kušati sulude kombinacije okusa poput oraha i gorgonzole ili varijantu sladoledne salate Caprese s bivoljim mlijekom, bosiljkom i rajčicom, a imaju i božanstvene čokoladne kombinacije.

image
Gunther/

Gelateria dei Gracchi (nekoliko lokacija)

Alberto Manassei koji dolazi sa Sardinije osnivač je Gelaterije dei Gracchi i prvu slastičarnicu, gelateriju otvorio je 1999. godine u četvrti Prati. Ovdje koriste, barem tako navode, potpuno prirodne sastojke. Gracchi radi klasike, zajedno s inventivnim kombinacijama poput ricotte i kruške te riže s medom. Sladoled od pistacija je obavezan - napravljen je od Bronte pistacija koji se uzgajaju na Siciliji.

Gelateria Frigidarium (Via del Governo Vecchio 112)

Ako šećete u blizini glasovite Piazze Navone, ovo je mjesto gdje želite pojesti sladoled. Ova mala gelaterija nudi dvadesetak okusa i jedan je bolji od drugoga. Ovdje obavezno treba kušati gelato od pistacija, čokolade, a gosti hvale i okus čokolade s narančom te engleske kreme.

image
Frigidarium/

Giolitti (Via degli Uffici del Vicario)

Nakon što ste razgledali prelijepi rimski Panteon zasladite se gelatom u slastičarnici Giolitti. Otvorena je krajem 19.stoljeća i doista je ikona Vječnog grada. Proslavili su se tako što su im članovi talijanske kraljevske obitelji postali redoviti gosti. Giolitti je stekao međunarodnu slavu kada je Audrey Hepburn probala njegov sladoled u spomenutom filmskom hitu. Giolittijev sin Nazareno predvodio je razvoj sladoleda, stvarajući strogo čuvane recepte koji se i danas koriste. Gelaterija je još uvijek u vlasništvu obitelji Giolitti, a nude brojne okuse sladoleda koji su oduševili i kćeri Barracka Obame, Maliu i Sashu. Njihovu slastičarnicu posjetila je i filmska zvijezda Danny Trejo.

image
Giolitti Facebook Page/
image
Giolitti

The Palazzo del Freddo by Giovanni Fassi (Via Principe Eugenio, 65-67)

Današnji gelateriju Fassi vodi peta generacija obitelji. Rimska gelaterija na ovoj adresi datira od 1920 godine iako je obiteljski posao započet još 1880. godine. Ovdje osim gelata morate kušati semifreddo i to Sanpietrino, danas zaštićenu slasticu napravljena u obliku kaldrme koja se proteže rimskim ulicama. Klasična verzija ima čokoladni premaz i punjenje s više okusa.

Gelateria del Teatro (nekoliko lokacija)

Sladoled u Gelateriji del Teatro je kao da idete na turneju okusa po Italiji. Klasici ovdje uključuju sladoled od kave s okusom espressa, vaniliju i stracciatellu, ali postoje i intrigantne kombinacije, poput lavande i bijele breskve te maline i kadulje. Stefano Marcotulli, koji se školovao za slastičara, i njegova supruga Silvia otvorili su svoju prvu gelateriju nedaleko od Piazze Navona 2006. radeći danonoćno kako bi pokrenuli svoj posao. Glasine kruže kako su prvog dana zaradili samo 30 eura, ali se glas o odličnom sladoledu vrlo brzo proširio.

image
Galleria Del Teatro/

Fior di Luna (dio Rima koji se zove Trastevere, Via della Lungaretta 96)

Ova mala slatka gelaterija ne nudi mnogo ukusa, ali su svi doista iznimni. Kažu kako većina voća dolazi iz okolice Lazija, naranče sa Sicilije, a nekad služe i gelato od magarećeg mlijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:41