PUT POD NOGE - MEĐIMURJE

Gdje kupiti najbolje meso z tiblice, preporuke za restorane s bajkovitim ambijentom i domaćom hranom

Destinacije za izlet obično biramo na autopilotu. Spakirajte kofere i otputujte u Međimurje.

Pretepena juha, šiškrlini i štrukleci samo su neka od autentičnih jela ovog kraja. Ipak, kad ukradete malo slobodnog vremena, trebate znati gdje kupiti najbolje međimursko meso z tiblice ako poželite na piknik, u kojem restoranu rezervirati ako planirate poslovnu večeru, kamo na opušten obiteljski ručak uz domaće specijalitete ili gdje možete guštati u međimurskoj gibanici tijekom koncerta. Ne lutajte, ovo su restorani koje ne smijete propustiti...

Terbotz: Njihov forte su bajkovit ambijent i izvrsna hrana poput pečenja, gulaša i zlevanke uz lokalna vina

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Restoran Terbotz nalazi se u plemićkoj kuriji obitelji Zichy i Terbotz sagrađenoj početkom 19. stoljeća u sklopu koje je i vinski podrum iz 1803. Današnji vlasnici, supružnici Jakopić, otkupili su je prije dvadesetak godina i nazvali Terbotz u čast prvim vlasnicima. Poseban je gušt sjediti na prostranoj terasi i meditativno upijati prizor zelenila međimurskih brega i gorica. Naravno, sve je bolje uz čašu dobro ohlađenog pušipela. Naime, obitelj Jakopić bavi se i proizvodnjom vina, pa u njihovu restoranu možete isprobati lokalna vina iz obiteljskog vinograda. Ovdje je moguće i rezervirati mjesto za vođenu vinsku degustaciju. Terbotz nije osobito dobro čuvana tajna i dobar glas o ovom mjestu već se pročuo, tako da je rezervacija obavezna. Ovdje se dobro jede, a posebno treba isprobati klasike ovog kraja. Posjećujemo ih svake godine i kontinuirano su na visini zadatka. Od prvog dana ondje radi glavna chefica Silvija Horvat, koja i živi u neposrednoj blizini restorana, a perspektivne su i mlađe snage restorana, kao što je mladi kuhar Amos Novak, koji je zapažen uspjeh ostvario na važnom kulinarskom natjecanju u Meksiku. Namirnice nabavljaju iz vlastitog vrta, voćnjaka, susjednih imanja, okolnih šuma i rijeka Mure i Drave. U Terbotzu rade sve po domaći, sami pripremaju tjestenine, valjuške, štruklece, trgance i šiškrline. U sezoni imaju dobru juhu od gljiva, a ovdje možete probati i pretepenu juhu sa štruklecima. Porcije su prilično izdašne, a cijene razmjerno pristupačne i svakako su najatraktivnije mjesto na kojem možete kušati lokalnu hranu Međimurja. Ako ste ljubitelj divljači, ovdje ćete ispuniti svoje želje. Bilo da dolazite u paru ili u društvu velike obitelji, Terbotz će biti dobar izbor.

OPG LOVRENČIĆ: Ova čakovečka obitelj radi već 20 godina, a njihovo međimursko meso z tiblice je najbolje u regiji

image
Marko Miščević/

Otići u Međimurje, a ne kušati meso ‘z tiblice ravno je svetogrđu. U gastronomskim krugovima pojavio se glas o najboljem međimurskom mesu koje možete nabaviti u ovom kraju, a riječ je o proizvodu OPG-a Lovrenčić. Sad si vizualizirajte scenu, kupite svježa peciva putem, malo domaćeg sira i vrhnja, koju rajčicu i meso ‘z tiblice i napravite sjajne sendviče u kojima uživate zavaljeni u hladu na pokošenoj travi i pikniku. Za uživanje nije potrebno mnogo novca, nego malo mašte i prave adrese gdje možete kupiti dobre proizvode. Meso ‘z tiblice nastalo je davno kada ljudi nisu imali hladnjake pa su ga stavljali u mast kako se ne bi pokvarilo. Ovaj klasik uvijek se radio zimi, tijekom kolinja, a onda bi u tiblici, u toj masti, moglo stajati i do druge zime ako je to potrebno. Zato je mast malo slanija, da može držati i da se ne pokvari. Za meso ‘z tiblice koriste se but, kare i vratina, dijelovi životinje koji prvo idu u salamuru, mješavinu soli i začina, gdje stoje četiri tjedna. Nakon toga se meso ispire, suši i dimi, a zatim još toplo prebacuje na pečenje i tako odlazi u kosanu mast gdje stoji najmanje tri mjeseca. Međimursko meso možete kupiti u Međimurskom štacunu u Čakovcu ili direktno kod obitelji Lovrenčić u Čakovečkoj ulici 14 u Pavlovcu. Provjerite radno vrijeme prije odlaska jer ne rade nedjeljom, a subotom su dostupni do 13 sati.

Mala Hiža: Najpoznatiji restoran hrvatskog sjevera sa zanimljivim stilom kuhanja

image
Mala Hiža/

Ako se želite počastiti malo otmjenijim ručkom i nije vam problem izdvojiti malo više novca za isprobavanje ove preukusne hrane, dođite u Malu hižu”; “Predivan ambijent, ljubazno osoblje, a hrana nevjerojatna! Definitivno ćemo se vratiti!”; “Jako ugodno iznenađenje, harmonija okusa s naglaskom na najsitnije detalje. Svakako dolazimo ponovno!” - tako zvuči većina komentara gostiju restorana Mala hiža koja se nalazi u Mačkovcu nedaleko od Čakovca. Ambijent nalikuje na kućicu u cvijeću iz Andersenovih ili Grimmovih bajki. Prelijepa stara hrastova hiža, okružena cvjetnim vrtom, savršena je za obiteljske, ali i poslovne ručkove. Koncept restorana je tradicionalna međimurska hrana s malim odmakom od tradicije. Primjerice, tu smo jeli fantastičnu pitu od šljiva koja je poslužena sa sladoledom od buče. Često mijenjaju jelovnik i stalno smišljaju nove kombinacije, ali jela koja pamtimo iz Male hiže su pretepena međimurska juha, juha od gljiva, lungić punjen vrganjima i dimljenim sirom u umaku od vrganja s krumpirom i punjenim vanjkušecima, puževi s mladim lukom i češnjakom u lađicama od tikvica, janjeća koljenica u šalši od domaće pečene rajčice i bosiljka, medaljoni junećeg filea gratinirani ispod camemberta s mini rajčicama i mladim pečenim krumpirom, ali i savršeno pečena pačja prsa u umaku od trešanja i malina, rose vina, čokolade i čili papričice, praćene popečcima od mladog graška, kukuruza i prosa.

Mamas & Tapas: Što kažete na najbolju međimursku gibanicu u gradu uz live svirku?

image
Mamas & Tapas Facebook Page/

Dakle, njihova međimurska gibanica je sve na svijetu, a mi uopće ne volimo međimursku gibanicu! Još uvijek nam nije jasno kako su nas nagovorili da naručimo nešto što ne volimo, ali hvala im da jesu!” otkrili su nam prijatelji nakon posjeta čakovečkom baru Mamas & Tapas. Osim izvrsne međimurske gibanice, njihov najveći forte je impresivna karta piva iz cijelog svijeta. Imaju više od 350 pivskih etiketa. Svakog petak i subote ondje se održavaju live svirke od rocka i jazza do bluesa i countryja. Osim impresivne karte piva, ovdje ćete popiti dobru kavu i kvalitetne čajeve. Mamas & Tapas smješteni su u samom centru Čakovca, vrlo blizu prelijepog muzeja Riznica Međimurja. Muzej se nalazi u fortifikaciji Starog grada Zrinskih i otvoren je prije dvije godine, a usmjeren na očuvanje međimurske baštine. Budući da su korištene nove tehnologije poput 3D mapping tehnologije, multimedijskih ekrana i prikaza, 4D tehnologije doživljaja vibracija, zvukova i svjetlosnih efekata posebno su zanimljivi djeci jer posjetitelji mogu vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, repliku dravske šajke (čamca), autorsku kiparsku izvedbu dekonstruirane legende o čakovečkom zmaju Pozoju, svjetleće stablo svijeta, hiperrealistične skulpture povijesnih likova u prirodnoj ljudskoj veličini, tajni vrt i mnoge druge poučne animacije.

Beška - Domaća tjestenina, azijski klasici i francuske slastice u centru grada

image
Beška Facebook Page/

I mali smo dosta preporuka s raznih strana za odlazak u Bešku, ali nam se nikako nije pogodio odlazak u Čakovec. Ipak, jedan poslovni sastanak usmjerio nas je na sjever pa smo nakon odrađenih obveza otišli na brzi ručak u Bešku. The hype is real. Naručili smo jednostavno jelo cacio e pepe pici. Najjednostavnija je jela i najteže izvesti, ali Beška je položila. Pici su ručno valjana tjestenina koja podsjeća na deblje spaghette. Ovaj ugostiteljski objekt otvoren je 1966. godine, ali su se koncepti mijenjali. Za kuhinju je zadužen bivši kuhar Terbotza, Neven Kosor, a divne slastice pravi Martina Žuljić, nekadašnja slastičarka turbopopularne Mundoake. Beška nije orijentirana na lokalnu kuhinju, nego tu možete pojesti jela karakteristična za Italiju, ali i Aziju. Cijene glavnih jela kreću se od deset eura na dalje. Vinska karta nije velika, ali je dostatna za ovakvo mjesto, nude dvadesetak hrvatskih vinara i pivo lokalne pivovare Lepi dečki. Slastice su jako dobre i vrijedi ih probati, pogotovo Paris Brest. Ambijent je posebno šarmantan, interijer ima francuski štih, a za lijepog vremena gušt je uživati i na terasi koja se nalazi u mirnoj, pomalo zavučenoj uličici

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 12:59