DOBRA PREPORUKA

Gdje pojesti najbolji burek u Zagrebu? Od svih mjesta jedna adresa izdvaja se od konkurencije

 Marko Todorov/
Pekarske lance ovaj put nismo uzimali u obzir. Omjer tijesta i mesa u bureku morao je biti dobro pogođen, a sočnost imperativ.

Bureci su u svojoj postojbini Turskoj sve pite - dakle tanko vučeno tijesto punjeno koječim. No, mi smo se ovaj put odlučili pozvati na bosanske izvore koji tradicionalno inzistiraju na tome da je burek isključivo pita s mesom (dok je onaj sa sirom sirnica itd.). Idealno, s jufkom valjanom na stolnjaku, a ne na pouljenoj površini, i s nasjeckanom junetinom i lukom. Svjesni da ćemo jako teško pronaći izvorni burek punjen sitno kosanim junećim butom, odlučili smo potražiti najbolji mogući, onaj koji sadrži kvalitetnu, dobro začinjenu, svježu junetinu, ne baš posve "ubijenu" lukom ili paprom.

Pekarske lance ovaj put nismo uzimali u obzir. Omjer tijesta i mesa u bureku morao je biti dobro pogođen, a sočnost je bila imperativ. Apeliramo na savjest čestitih buregdžija: znamo što je dobar burek, neki od nas ga često jedu i pripremaju, pa vas molimo da nam ne uskraćujete “pravi” proizvod. Ne odmahujte rukom na spomen kvalitetnog komada mesa, budite sigurni što sadrži mljeveno meso koje nabavljate i zaposlenicima pokušajte omogućiti više prostora za razvlačenje tijesta. Masna pita uglavnom je rezultat nedostatka prostora pa si zaposlenici/e) moraju pomoći dodavanjem ulja kako bi tijesto mogle/i razvući dovoljno tanko.

U nastavku možete pronaći koja su najbolja mjesta za burek po mišljenju članova redakcije Dobre hrane. Mjesta su popisana abecednim redoslijedom, a glavni favorit je dodatno istaknut.

Burek Ba

Ulica Lavoslava Ružičke 50

U lokalu u blizini Fakulteta elektrotehnike i računarstva burek prodaju na dekagrame, peku ga u tankim trakama, a na mesu nikako ne štede. Burek je bio prepun mesa (ne previše!), a tijesto je bilo hrskavo i ne previše masno.

Burek na Dolcu

Dolac 2, polukat

Buregdžinica Burek na zagrebačkoj tržnici Dolac radi od 1987. godine, a njihov burek s mesom slovi za najbolji u gradu. I zaista jest, ako ne najbolji, onda jedan od boljih. Meso dovoljno začinjeno (dosta papra, ali ne previše), a tijesto najhrskavije koje smo kušali. Ovdje rade “polagani” burek i očito je da su se u tome izvještili. Jedna sitna zamjerka je ipak previše masnoće, ali ne predstavlja problem ili nešto što će vas spriječiti da ga smažete dokraja, pogotovo ako ste kupili jogurt ili dva.

Dario

Koledinečka ulica, Tržnica Dubrava

Na istoku Zagreba jede se stvarno dobar burek i to u buregdžinici “Dario”. Najbolje ga je opisati ovako: kao da smo bureku iz buregdžinice na Dolcu oduzeli svu suvišnu masnoću. Tijesto i dalje hrskavo, a meso, iako ga je bilo manje nego u onome iz Dolca, svježe i jako ukusno. Manje je ponekad ipak više.

Medini snovi

Ilica 435

Na zagrebačkom Vrapču jede se dosta dobar burek. Čim kušate tijesto možete zaključiti da je valjano na stolnjaku, a ne s velikim količinama ulja. Ono je blago žilavo pod zubima, baš kako treba biti, a iz bureka se nimalo ne cijedi ulje. Bogat je, nije pretrpan i jako sočan.

Najbolji burek u gradu: Pita cut

Na utrinskom placu pojest ćete uvjerljivo najbolji burek u gradu. Pod prstima živ, mekan, savitljiv, a koricom hrskav. Na zagriz ukusan, ne preslan, ne prepapren, vruć. Ima mesa taman koliko treba, jer burek ne smije biti pretrpan, kako ne biste imali dojam da jedete ćevape u tijestu. Ono što je najbitnije, nije mastan što je i odlika dobrog bureka. Peku ga ispod saća pa vas taj burek gotovo trenutno lansira na Baščaršiju. Cijelu priču o mjestu koje prodaje najbolji burek u gradu pročitajte ovdje.

Piterija Ivo

U Cvjetnom naselju nalazi se mali, plavi lokal u kojem burek služe u obliku ovalnog zvrka, što najtoplije pozdravljamo. Osim usluge, ovdje je i burek zaista jako dobar. Tijesto lagano hrskavo i divne zlatnožute boje, meso uravnoteženo začinjeno, a omjer tijesta i mesa savršeno pogođen.

Želite li istaknuti svog favorita koji prodaje dobar burek, a ipak je ostao van radara, dojavite nam putem društvenih mreža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2022 11:35