Kuhano molim!

Gdje pojesti nešto na žlicu do 35 kuna

Pročešljali smo zagrebačku ponudu variva, maneštra, juha i odlučili se za ova mjesta. Koja su vaši favoriti?

Bistro 75, Zadarska 75

Izvor fotografije

U dnevnoj ponudi Bistroa 75 pronaći ćete domaća jela i sendviče. Ponedjeljkom ovdje možete uživati u joti za 28 kuna ili lešo junetini za 32 kune. Utorak je rezerviran za poparu od bijele ribe za 39 kuna, srijeda za pašticadu za 38 kuna, četvrtak za istarsku maneštru za 32 kune, a petak za pašticadu od tune za 43 kune. Sendviči su od svinjetine, govedine, junetine i puretine, a za njih ćete izdvojiti od 28 do 40 kuna. U slast!

Potato House, Masarykova 19

Biljana Gaurina / CROPIX
Potato House, jelo od krumpira

U Potato houseu su se specijalizirali za pečene krumpire iz pećnice sa toplim ili hladnim dodacima. Imaju i juhe (boršč, juha od leće, riblja juha, ivanova, od mrkve, proljetna i niz se nastavlja...) za one koji su željni nečega na žlicu. Juhice su između 15 i 20 kuna. Svakodnevno ćete kod njih pronaći 5 - 6 toplih i isto toliko hladnih nadjeva za krumpire. Bazični krumpir sa sirom i maslacem stoji 6 ili 9 kuna, ovisno o tome radi li se o malom ili velikom krumpiru. Za svaki dodatak ćete izdvojiti još 6, 7 ili 8 kuna, a možete birati između doista puno njih: chilli, piletina Stroganoff, piletina curry, vinigrete, tuna...

Bistro Fajn, Vranyczanyeva 6 (Gornji grad)

Izvor fotografije

Ovdje možda nećete pronaći ''prave'' gablec cijene, ali ćete svjedočiti autohtonim i iznimno kvalitetnim namirnicama. Za kremastu juhu od muškatne tikve s pečenim kestenima i čipsom od krumpira ćete izdvojiti 35 kuna, a za pohane tripice u lješnjacima sa sotiranim cimulama i džemom od ljubičastog luka s grilanim vrganjima 50 kuna. Dobar tek!

Apetitlih, Jakova Gotovca 2

Izvor fotografije

Ako ste željni malo odmora i intimnije atmosfere za vrijeme radnog vremena, Apetitlih je gablec mjesto za vas. U ovom restoranu na Kvatriću možete klopati pravu zagrebačku klopu. Kelj varivo s faširancima i pileća jetrica s palentom ćete platiti 35 kuna, dok ćete za, na primjer, sarmu i pire morati izdvojiti 40 kuna.

Bistro Lauba, Baruna Filipovića 23 a

Izvor fotografije

Bistro Lauba je svakako jedinstven prostor, to je neosporivo. To je spoj umjetnosti i hrane. Menu Laube se mijenja svaka tri mjeseca, prema godišnjim dobima. Ove zime za gablec možete poklopati genijalne juhe. Pjenasta juha od češnjaka s Lauba kruščićima koštati će vas 20 kuna, gusta juha od rajčice s grahom i Lauba kruščićima 25 kuna, ajngemahtec juha 20 kuna, a zagorska juha sa suhim mesom i gljivama 25 kuna.

Bistroteka, Nikole Tesle 14

Svi koji rade u centru mogu posjetiti Bistroteku i poklopati juhu od mrkve i komorača za 19 ili 26 kuna te varivo od bundeve, batata, crvene leće i piletine s kurkumom za 26 ili 36 kuna budući da ovdje možete birati želite li malu ili veliku porciju. Ako je vaša kompanija ''dog friendly'', tim bolje jer je Bistroteka također pa i vaš ljubimac može na doći na klopu.

Maximilian bavarski restoran, Radnička cesta 37 c

Izvor fotografije

Restoran Maximilian je prvi bavarski restoran u Hrvatskoj, a u njemu možete uživati u izvornim bavarskim gablecima koje nude na tjednoj bazi. Pivopije će u Maximilianu doći na svoje uz originalno Paulaner pivo. Buncek, kiselo zelje i krumpir ćete platiti 38 kuna, vinski gulaš također, a grah sa kobasom 35 kuna. Servus!

Pauza, Preradovićeva 34

Izvor fotografije

Ako ste ljubitelji spoja mediteranske i azijske kuhinje te zdrave prehrane prilagođene potrebi modernog, zaposlenog čovjeka za brzim, ali zdravim zalogajem, u Pauzi ponedjeljkom možete papati kelj varivo s faširancima za 29 kuna, utorkom grah s kobajom za 29 kuna, srijedom gulaš za 29 kuna te četvrtkom špek fileke za 35 kuna. Uzmite pauzu i trk u Pauzu!

Njummy, Ilica 24

Izvor fotografije

Fora nazivi jela u Njummyju će vas svakako privući i da tamo jedan od ovih dana poklopate gablec. Špagu do Bolognje (špagete bolognaise) ćete platiti 30 kuna, kao i burger i pileći file na žaru. Za ''meat haterse'' tu je vegewok i carbonara žniranci za 28 kuna, a ljubitelji domaće bakine/mamine kuhinje dolaze na svoje s punjenim paprikama i saromom s pire krumpirom za 28 kuna. Od juhica imaju onu od gljiva koja stoji 18 kuna, paradajz sa trgancima za 12 kuna i recimo povrtnu za koju treba izdvojiti 15 kuna.

Pri zvoncu, XII. Vrbik 1

Izvor fotografije

Pri zvoncu je restač u kojemu mogu gablecovati svi koji rade na i oko Vrbika. Prava klopa kakvu su jeli naši djedovi i bake je ovdje specijalitet, a za domaći čobanac, punjenu papriku i sarmu ćete izdvojiti 35 kuna, dok su grah i ćufte nešto jeftiniji, 30 kuna. Restoran je i na super lokaciji pa je odličan ako u svakodnevnoj žurbi i gradskoj vrevi želite naći miran kutak za opuštanje i predah.

Pivnica Zlatni medo, Savska cesta 56

Izvor fotografije

Parking vam ovdje neće biti problem jer Pivnica ima svoj, tako da ćete moći brzo šmugnuti s posla na pravi ''pivnički'' meni. Gableci se rade na tjednoj bazi, a uglavnom nijedan ne prelazi cifru od 33 kune. Tako ćete teletinu u grašku s pire krumpirom i salatom, musaku sa salatom i bečki sa salatom platiti po 33 kune, a petkom lignje na žaru s prženim krumpirom i salatom 39 kuna, dok je porcija graha u standardnoj ponudi.

RougeMarin, Folnegovićeva 10

Izvor fotografije

Ovaj restoran, smješten u zatvorenim i otvorenim prostorima bivše Tvornice električnih žarulja, primjer je doista netipične ponude u gradu Zagrebu, a to vrijedi i za gablece. Meni se ovdje mijenja iz mjeseca u mjesec. Juhu od teleće koljenice s komadićima mesa, grincajgom i domaćim trgancima platiti ćete 26 kn, a juhu od rajčice s tapenadom od ukiseljenog motara i crnih maslina 23 kune. Za 32 kune možete uživati u ramen rezancima s juhom od tamnog dashija, filetićima brancima, brokulom, piletinom i jajem.

Bakin čušpajz, Kralja Zvonimira 83

Proljetno varivo s mladim lukom, vrhnjem i piletinom

Izvor fotografije

E, sada nešto za one koji nemaju vremena šetati do omiljenog restača na gablec. Bakin čušpajz. Oni svakim danom kuhaju čušpajze prema receptima naših baka i dostavljaju ih na vašu adresu. Sam čušpajz ćete platiti 20 kuna, a čušpajz s prilogom 30 kuna. Čušpajzi su, naravno, bakini: grah sa zeljem, bob s repom, poriluk s ričetom, grašak s domaćim noklicama...Uz svaki od ovih čušpajza možete naručiti faširance, pileći file ili kobaju. Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 11:57