DOBRA PREPORUKA

Gdje u Osijeku i okolici na ručak? Ovdje se jedu dobra mesna jela, perkelt i fiš, ali i pizza

Od tradicionalnih klasika do pizze, nađete li se u Osijeku, na ova mjesta svakako obratite pažnju

Nađete li se u Osijeku gladni, na pameti vrijedi imati nekoliko provjereno dobrih adresa na koje uvijek možete svratiti na dobar ručak. Izdvojili smo zato pet mjesta koja smo i sami posjetili te ona na kojima će nešto za sebe pronaći zaljubljenici u tradiciju, ali i oni koji najviše vole jela kao što su pizze i burgeri. Našu listu potražite u nastavku.

GDJE NA PIZZU?

Kako smo nedavno pisali, u centru Osijeka, na adresi Šamačka 4, početkom prosinca otvorena je pizzerija Pépé Pizza Place. Ovdje gostima na izbor nude 13 različitih pizza, a posebno se ponose kvalitetom namirnica koje, kako kažu, dolaze iz Italije. Cijene se kreću od 56 kuna za margheritu do 79 kuna za pizzu s pistacijom i mortadelom, pizzu s tartufima i pršutom te pizzu s mozzarellom di buffalom i bresaolom. Osim pizze, nude i plate s narescima i sirevima, lazanje, burgere, krumpiriće i salate, panuozzo sendviče, a od deserata, između ostalog, nude tiramisu i budino al cioccolato. Više detalja potražite ovdje.

Adresa: Šamačka 4

image
Pépé Pizza Place Instagram/
image
Pépé Pizza Place Instagram/

A GDJE NA FIŠ?

Uputite li se iz Osijeka prema Vardarcu u Baranji, bit će vam potrebno samo jedno skretanje na kružnom toku u Bilju i samo nekoliko minuta da stignete do popularnog restorana Citadela. Dakle, od centra Osijeka do Citadele dijeli vas tek 15-ak minuta vožnje automobilom. Nadaleko su poznati po dobrom fišu i imaju praksu prednarudžbe hrane kojoj treba dulje da bude gotova. Pritom morate odabrati nekoliko parametara: želite li fiš samo od šarana ili od više vrsta ribe, biste li radije da bude blag, srednje ljut ili doista šarf te smeta li vam ako u svom kotliću pronađete riblje glave i rep. Fiš, ali i sve ostalo što smo ovdje kušali bilo je vrlo dobro do odlično, a posebno preporučujemo smuđ Orly. Također, ako se dvoumite između različitih predjela, njihove mazalice Citadela bit će izbor s kojim ne možete pogriješiti.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

ODMAK OD TRADICIJE

Nađete li se u Osijeku i nemate previše vremena za razmišljanje o rezervacijama, svratite u Strossmayer no.2. Riječ je u lokalu na uglu Divaltove i Svačićeve u Novom gradu u Osijeku, gdje će vas u lijepo uređenom ambijentu dočekati popularna brza jela s raznih krajeva svijeta. Na meniju su, primjerice, različite tjestenine, grill, wok, burgeri, salate, pizze i tortilje pa tako, ako se na trenutak želite odmaknuti od tradicionalnih slavonskih jela ili se nalazite u šarolikom društvu, ovo mjesto moglo bi biti dobar odabir. Sva jela koja smo ovdje kušali bila su dobra i zasitna i ovo mjesto svakako nudi dobru vrijednost za novac.

Adresa: Ulica kralja Petra Svačića 16

image
Privatna Arhiva/

OMILJENI RESTORAN 20 MINUTA OD GRADA

Jedno od omiljenih nam mjesta kada se nađemo u Osijeku i okolici svakako je Crna svinja u Čepinu. Sam restoran smješten je u lijepo uređenoj nekadašnjoj (stogodišnjoj) štali od opeke i od Osijeka je udaljen svega 20-ak minuta vožnje automobilom. Ovdje se uživa u odličnim mesnim jelima, a kada smo posljednji put posjetili Crnu svinju kušali smo i juhu od pečenog celera te juhu od perlinke (biserke) s noklicama, koje su bile izvrsne. Od jela koje također preporučujemo tu je lungić od crne slavonske svinje te smuđ za žara koji dolaze u povećim porcijama i u kombinaciji s prilozima kao što su pečeni krumpir i wok povrće, a uvijek se veselimo i njihovim sezonskim desertima. Cijene u Crnoj svinji uvijek su fer, posebice za količinu ukusne hrane koju na tanjuru dobijete. Više informacija potražite na njihovoj stranici.

Adresa: Ulica Ovčara 3, Čepin

image
Tomislav Silovinac/

PERKELT, SMUĐ I CRNA SLAVONSKA SVINJA

Još jedno mjesto u blizini Osijeka, od centra udaljeno samo 10-ak minuta, na ulazu u Bilje, dobra je opcija želite li se počastiti dobrim slavonskim ručkom. Ovdje ćete pojesti dobar perkelt i fiš, a svakako preporučujemo i hrskavi čips od šarana, perkelt od soma po tajnom receptu kuhara Dombe te smuđ Orly. Posebno nam se svidio i njihov kotlet crne slavonske svinje. Meso je bilo izvrsno, a masnoća, na koju su nas pri narudžbi upozorili, dala je slast i sočnost te se topila u ustima. Dakle, osim ribljih jela, ovdje nude i jela od svinjetine, teletine, janjetinu, jela od divljači i jela s roštilja, suho odležanu junetinu te crnu slavonsku svinju. Porcije u Čingi Lingi čardi su obilne, možda čak i preobilne, no njihova jela opisali bismo kao poštena i napravljena od kvalitetnih domaćih namirnica.

Adresa: Ulica kralja Zvonimira, Bilje

image
DarkoTomas/Cropix

GDJE SE ZASLADITI?

Odlično mjesto za desert nakon obilnog slavonskog ručka bit će slastičarnica Gold by Waldinger. Ovdje nude slastice napravljene od kvalitetnih sastojaka poput, primjerice, belgijske čokolade, a u ponudi imaju i makrobiotičke kolače. Slastičarnica je otvorena 2017. godine i među lokalcima je jedno od omiljenih mjesta za ispijanje kave ili uživanje u malo drugačijim slasticama.

Adresa: Županijska ulica 15

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:46