PROVJERENE ADRESE

Gdje u Zagrebu kupiti stvarno dobar kruh? Za ove štruce nije nam teško izdvojiti i koji euro više

Bez obzira na to volite li više bijeli ili kukuruzni kruh, na našoj listi, vjerujemo, pronaći ćete nešto za sebe

Zagrebačka pekarska scena posljednjih nekoliko godina raste nevjerojatnom brzinom. I dok smo još prije 10-ak godina na raspolaganju imali bijeli, polubijeli, kukuruzni i raženi kruh, danas je na pojedinim adresama ponuda daleko šira. Iako su cijene porasle, kada u obzir uzmete da je u pitanju uglavnom kruh od kiselog tijesta za koji je potrebno daleko više vremena nego što je to slučaj kod klasične pripreme i koji je ujedno i zdraviji, na neke cifre lakše zažmirimo. Osim kruha, na provjerenim mjestima volimo kupiti i dobru focacciu, a u nastavku vam donosimo koje su to adrese koje redovito posjećujemo.

NAJJEFTINIJI KISELI KRUH
Jedan od najvećih favorita i kruh koji kupujemo najčešće je Bread Clubov Deda. Riječ je o sourdough kruhu od pšeničnog brašna, koji možete kupiti u većoj ili manjoj varijanti, a koji će vas koštati tek 1,50 euro za 550 grama. Ovo je ujedno i najjeftiniji kruh od kiselog tijesta na koji smo do sada naišli. Naručiti se može i putem dostavnih servisa.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

GDJE KUPITI DOBAR KUKURUZNI KRUH?

Kukuruzni kruh oduvijek je na listi naših omiljenih jela i volimo ga u svakom mogućem obliku. Odličan starinski kukuruzni kruh kupujemo na tržnici Dolac, u mliječnom dijelu na samom početku, a stvarno dobar sourdough kukuruzni kruh pronašli smo, pak, u pekarnici Kukuriku na zagrebačkoj Savskoj cesti. Rade ga od pšeničnog bijelog i integralnog brašna te kukuruzne krupice i jedan je od općenito najboljih kruhova koje smo u pekarnicama do sada pronašli. Bogat i zasitan, a ne previše težak i blago mastan, odličan je u slanim, ali i slatkim kombinacijama. Primjerice, od njega radimo sendviče, ali ga volimo i s malo maslaca i džema. Osim kukuruznog kruha, ovdje kupujemo i odličnu focacciu, koja dolazi u varijanti sa pšeničnim, ali i kukuruznim brašnom.

image
Kukuriku Instagram/

KRUH KOJI OSTAJE MEKAN NEKOLIKO DANA

U Boogie Labu u Parku kneževa, na zagrebačkoj Branimirovoj ulici, nedavno smo kupili odličan pirov kiseli kruh. Bio je blago kiselkast i odlično se slagao uz humus i domaću jetrenu paštetu. Mekan je ostao i nakon dva dana čuvanja u dobro zatvorenoj posudi, što je svakako dobra vijest ako kruh ne kupujete svakog dana. Cijene kruha u Boogie Labu uglavnom se kreću oko 3, 4 eura, a osim toga, ovdje također kupujemo focacciu, koja je nešto drugačija i mekša od ostatka focaccia u zagrebačkim zanatskim pekarnicama.

MLIJEČNI KRUH KAKAV NEMA NITKO DRUGI

Do sada je već postalo jasno kako zbilja volimo dobar kruh pa tako među favorite svrstavamo i mliječni japanski shokupan koji se može kupiti samo u zanatskoj pekarnici Korica. Blago slatkast i punog okusa, ovaj kruh mekan ostaje danima, najbolji je za pripremu sendviča, a tost od shokupana bit će jedan od boljih koji kod kuće možete napraviti. Cijena shokupana u Korici je 2,60 eura, a naručiti se može i putem dostavnih servisa.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Korica Instagram/

ZA ONE KOJI VOLE HRSKATI

U Noel Bread&Deli pekarnici najčešće svraćamo po hrskavi baguette koji zatim koristimo još istog dana kako ne bi postao previše tvrd ili ga idućeg dana ubacujemo u pećnicu i poslužujemo kao jednu od komponenti bruschetta sa slatkim, ljetnim rajčicama. Osim toga, ovdje smo svojevremeno isprobali i dobar kruh s prženim lukom kojem, upravo zato što je toliko aromatičan, gotovo da i neće trebati drugi dodaci. Možda tek malo maslaca. Kruh iz Noela također možete naručiti putem dostavnih servisa, a cijene se kreću od 3,20 eura za pšenični do 7,40 eura za raženi kruh.

image
Noel Bread&Deli Instagram/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:30