DOBRE PREPORUKE

Gdje u Zagrebu na riblji ručak? Ovo su tri nepretenciozna mjesta na kojima smo u zadnje vrijeme jeli odlično

Za sve nas koji volimo pojesti dobru ribu, ove lokacije nude raznoliku, svježu ponudu morskih blagodati

Riba oduvijek zauzima posebno mjesto na našim stolovima, i to s dobrim razlogom. Kao jedan od najzdravijih izvora bjelančevina na planetu, riba nije samo ukusna, već je i bogata nutrijentima koji su ključni za naše zdravlje.

Naravno, kod kuće na gradelama možemo spremiti fantastičnu ribu, ali ima nešto posebno u odlasku na provjerenu adresu gdje ćemo dobiti pošteni komad ribe i uživati uz bocu dobrog bijelog vina. Zagreb ima velik broj ribljih restorana, ali nažalost većinom ne nude svježu ribu. Ipak, postoji nekoliko provjerenih lokacija na koje možete računati.

U posljednje vrijeme obišli smo nekoliko restorana u kojima su riblja jela ostavila izvrstan dojam, stoga vam predstavljamo tri mjesta na kojima možete uživati u odličnoj ribi i morskim plodovima.

Kod Vukušića

Kod Vukušića posluje punom parom gotovo petnaest godina. Posluje toliko dobro da mnogi redovni gosti čim se vrate s puta upute se Kod Vukušića, najčešće na ribu. Lokal je poznat po oboritoj svježoj ribi, koja im stiže svaki dan, ali i po raznim ribljim predjelima. Kao i po mesu, koje u ovome tekstu nije fokus.

image
Privatni Album

Vukušić se nalazi na prilično neuglednoj lokaciji do koje najčešće treba doći automobilom, u poslovnom kompleksu na Slavonskoj aveniji. Terasa restorana je prostrana, s velikim ventilatorima koji vas štite od jakog sunca. Stolove krase plastični stolnjaci. I ono najvažnije, nedavno smo baš tamo pojeli možda i najbolju ribu u Zagrebu – škarpinu od pola kile, koja je bila toliko savršeno pripremljena da se njezino nježno meso doslovce topilo u ustima.

Osim osnovnih ribljih jela, predjela zaslužuju posebnu pohvalu: počevši od vrlo ukusnih ribljih pašteta do izvrsnih carpaccia. Posebno nam se svidio carpaccio od tanko rezane hobotnice, gotovo hrskave teksture, dok je varijanta s dimljenom tunom bila čak još dojmljivija, a marinirani inćuni su nas oduševili svojom svježinom i okusom. Domaći kruh također, vrlo dobar.

image
Privatni Album

Cijene u Vukušiću vrlo su prihvatljive obzirom na kvalitetu namirnica i obilne porcije. Toplo preporučujemo nazvati i rezervirati stol jer ćete ga inače teško dobiti. Kod Vukušića radi radnim danima do 17 sati, a vikendom ne rade. Riječ je o instituciji u kojoj uvijek možete računati na visoku razinu. Najtoplija preporuka.

Adresa: Slavonska Avenija 22D

Telefon: +385 1 2404 340

image
Privatni Album

Ponistra

Ponistra je riblja gostionica s dugogodišnjim uspješnim poslovanjem, čemu uvelike doprinose brojni poslovni ručkovi. Mnoge tvrtke upravo u Ponistri dogovaraju važne poslovne odluke, istovremeno uživajući u ponajboljij ribljoj ponudi glavnoga grada.

image
Privatni Album

Ponistra je prepoznatljiva po svom rustikalnom interijeru (iako bi dobro došla mala obnova) te po velikom roštilju koji se nalazi u prvom dijelu restorana i odmah upotpunjuje atmosferu. Posebno su poznati po raznim malim ribljim predjelima; nas su se najviše dojmile sočne srdele u savoru i ukusne svježe jadranske kozice. Nažalost, nismo imali priliku probati njihove srdele na gradele jer ih, zbog nedostatka svježe isporuke, taj dan nije bilo na meniju. Inače, Ponistra je jedno od rijetkih mjesta u Zagrebu gdje često možete pronaći upravo svježe srdele, i to po prihvatljivim cijenama.

image
Privatna Arhiva

Ono po čemu je Ponistra ipak najpoznatija je ponuda oborite ribe. U velikoj škrinji izložena je svježa riba, ulovljena istog jutra, pa gost može izabrati svoj komad prije pripreme. Mi smo tamo uživali u filetu gofa koji je bio iznimno sočan i savršeno pripremljen. Svaki put kad smo ovdje jeli oboritu ribu, bila je pripremljena baš kako treba: svježa, bogata okusom i stručno pečena.

Ponistra je izrazito popularan restoran, pa je preporučljivo unaprijed rezervirati stol ako želite biti sigurni da ćete pronaći mjesto. Radno vrijeme je svakim danom od podneva do 23 sata, dok su nedjeljom zatvoreni.

Adresa: Remetinečka cesta 131

Telefon: +385 1 6520 100

image
Privatna Arhiva

Mala Riba

Nova zagrebačka podružnica kultnog kvarnerskog bistroa smještena je tik uz jezero Jarun. Radi se o lokalu koji već niz godina uspješno posluje na Kvarneru zahvaljujući raznolikoj, svakodnevno svježoj ponudi ribe i morskih plodova iz vlastitog ulova.

image
Berislava Picek/Cropix

Ponuda Male Ribe jasno se razlikuje od većine zagrebačkih ribljih restorana. Koncept je temeljen na brojnim malim porcijama hladnih i toplih predjela, među njima se ističu razne marinirane ribe, salata od hobotnice, carpaccia od trlje ili maštovito pripremljeno povrće poput popularnih mahuna u senfu. Glavna jela donose izbor sitne ribe, manje poznatih vrsta poput raže i morskih pasa te povremeno brodeta, domaćih tjestenina i žgvaceta s grdobinom.

image
Berislava Picek/Cropix

U usporedbi s ostalim ribljim restoranima u Zagrebu, Mala Riba posebno ističe dijeljenje predjela za stolom, što je u Zagrebu još uvijek rijetkost. Fritto misto je zaštitni znak restorana, priprema se isključivo u padeli, na svježem ulju, što garantira hrskavost i čistoću okusa. Svakako je jedna od najboljih interpretacija ovog jela u Zagrebu, a svojom kvalitetom bez problema konkurira izvornoj kvarnerskoj verziji. Vinska karta lokala je široka, usluga iznimno profesionalna i uhodana.

Ljetno vrijeme restorana svakim danom je od 17 do 23:30. Zna biti gužve pa preporučujemo da rezervirate stol.

Adresa: Aleja Matije Ljubeka 6

Telefon: +385 51 277 945.

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 07:22