Badnjak je pred vratima, a s njim i onaj prepoznatljivi gradski ritam u kojem se miris bakalara, zvuk zvončića i čaše koje se lagano sudaraju stapaju u atmosferu zajedništva. Dok se jedni spremaju na posljednje dane kućnih priprema, drugi traže mjesto gdje će Badnjak provesti bez stresa, kuhanja i pranja lonaca; uz dobru hranu, vino i društvo.
Ako ste ove godine odlučili prepustiti kuhanje drugima i jednostavno uživati u toplom blagdanskom raspoloženju, brojni zagrebački restorani, konobe i barovi nude posebne badnjačke ponude. Od tradicionalnog bakalara i hobotnice do suvremenih interpretacija ribljih jela i dobre čaše za nazdraviti, ova mjesta pozivaju da se okupite, opustite i u miru dočekate Božić.
Bistro Točkica
Simpatični bistro Točkica na Trešnjevci od samog početka nudi zanimljive interpretacije tradicionalne, utješne domaće kuhinje, uz ozbiljnu listu prirodnih vina kakvu u Zagrebu, ali i Hrvatskoj, rijetko viđamo. Usput, ove zime spremaju i neke od sočnijih sarmi i bunceka u gradu. Ovog Badnjaka poseban naglasak stavljaju na bakalar i hobotnicu ispod peke (što je potrebno unaprijed rezervirati), ali na ponudi su i razne paštete, tartari, salata od hobotnice, brudet od grdobine i još ponešto.
S obzirom na to da su prilično popularni, najbolje je nazvati restoran i provjeriti ima li dostupnog mjesta. Topla atmosfera, zdravice i glazba uživo od 14 sati sigurno su razlog više za posjet.
Adresa: Maceljska ul. 21, Zagreb.
Ficlek
Gostionica Ficlek, inače poznata po brojnim starozagrebačkim i hrvatskim klasicima, ovog Badnjaka nudi posebni bakalar na bijelo. Za Badnjak pripremaju pravi domaći bakalar, a moguće ga je jesti u restoranu ili uzeti nekoliko porcija za van. Njihov bakalar je na žlicu, sočan i zasitan; a nema puno toga ljepšeg od toplog bakalara na žlicu na hladan zimski dan.
Atmosfera gostionice ugodna je i topla, a dodatna je prednost lokacija u samom centru. Nakon bakalara možete prošetati do nekog od obližnjih kafića.
Adresa: Pod zidom 5, Zagreb
Boban
Restoran Boban tijekom cijelog adventskog razdoblja svaki petak i subotu poslužuje, kako ga oni zovu, mornarski bakalar. No, osim vikenda, ovaj put nude - kao i lani - svoj mornarski bakalar na sam Badnjak, u većoj i manjoj porciji.
S obzirom na to da je Boban jedan od popularnijih lokala u samom centru, definitivno je najpametnije već sada provjeriti ima li još dostupnih porcija. Rezervacije i narudžbe preporučujemo ne odgađati.
Adresa: Gajeva ul. 9, Zagreb
Zinfandel‘s
Zinfandel‘s hotela Esplanade ovog Badnjaka, kao i prethodnih godina, priprema nešto posebno, večeru za one koji žele ovaj blagdan provesti uz poseban doživljaj u najelegantnijem zagrebačkom restoranu. Večera za Badnju večer sastoji se od četiri slijeda po izboru chefice restorana Ane Grgić Tomić i šampanjca dobrodošlice, a stoji 145 eura po osobi.
Na repertoaru će, između ostalog, biti namaz od dimljenog bakalara i maslinova ulja, tartar od školjki sv. Jakova, lagano pečeni škamp, file romba poširan u kelju te krema od kestena i tamne čokolade. Riječ je o fino komponiranom, elegantnom obroku u ambijentu koji za Badnjak zaslužuje posebnu pažnju. Najbolje je odmah nazvati; koliko čujemo, gotovo su potpuno popunjeni.
Adresa: Mihanovićeva 1, Zagreb (Hotel Esplanade)
Zlatna Školjka
Zlatna školjka u Martićevoj, definitivno jedno od boljih mjesta s ribljom hranom u Zagrebu, za vrijeme adventa nudi razna jela od bakalara; bakalar na bijelo, bakalar na jušno, polpete od bakalara, paštetu od bakalara i file bakalara, uz razne priloge po želji.
Atmosfera lokala je opuštena i gostoljubiva, a brojni gosti upravo ovdje uzimaju bakalar za van, pa ako vam je tako draže, tu je opcija. S obzirom na to da je lokacija popularna, vrijedi nazvati unaprijed i provjeriti dostupnost porcija.
Adresa: Martićeva ul. 51, Zagreb
Cynic
Cynic je definitivno najmanje tradicionalan lokal na ovom popisu, ali ujedno i jedan od zabavnijih za one koji traže malo drugačiji, vegetarijanski pristup Badnjaku. Ovog Badnjaka pripremaju raznolik program; selekciju brusketa, krumpirice od batata s tri umaka, badnjak platu koja uključuje veganski kulen i sir, te platu sireva za ljubitelje fermentirane klasike.
Osim hrane, nude i glazbu uživo, a pridružit će im se, koliko vidimo, ekipa iz Nesputanih vina s još širom selekcijom prirodnih vina. Nije baš tradicionalno u smislu bakalara i hobotnice, ali prema svemu sudeći program se čini kao odličan izbor za one koji žele provesti Badnjak u opuštenoj atmosferi blizu centra, uz odličnu ponudu pića. Stol se može rezervirati preko njihove stranice, što svakako preporučujemo.
Adresa: Martićeva ul. 13, Zagreb
Health & Joy
Health & Joy na Vrbanima ovog Badnjaka nudi pregršt zanimljivih jela i možda najširi jelovnik na ovom popisu. Na ponudi su bakalar na jušno s domaćim povrćem, pečeni brancin u umaku od domaćeg limuna s kremom od graška i glaziranom mrkvicom, pohana grdobina u panko mrvicama i Katapult pivu s pečenim krumpirom i domaćim tartar umakom, ručno rađena tricolore tjestenina s jadranskim kozicama i šipkom, brancin u škartocu s domaćim povrćem te pohani gamberi s "krumpirićima" od tikvica, domaćom majonezom i domaćim ukiseljenim povrćem. Sve nam zvuči super.
Osim toga, nude domaće fritule i kekse, kao i brojne kuhane napitke i vina. Atmosfera je opuštena, a jelovnik dovoljno raznolik; od tradicije do modernijih interpretacija ribljih jela. S obzirom na širinu ponude i popularnost lokala, preporučujemo rezervaciju ili provjeru dostupnosti unaprijed.
Adresa: Palinovečka ul. 19 G–H, Zagreb (Vrbani III)
Gdje na piće?
Centar grada, posebno Bogovićeva, Teslina i Masarykova, tjednima unaprijed su rezervirani, ali ako uspijete dobiti stol, brojni kafići u tim ulicama nude razne ponude šarolikih pića i blagdansku atmosferu kakvu tek advent u centru zna ponuditi.
Međutim, koliko smo vidjeli, brojni barovi nude i zgodnije kombinacije hrane i pića. Wine bar Belucci uz bocu vina nudi tučeni bakalar te selekciju sireva po promotivnim cijenama, i Cheese Bar kod Europskog trga za advent sprema razna jela pa je tamo svakako preporučljivo svratiti. Čuli smo da će Bastion No.19 imati neka zgodna vina i program u ponudi na Badnjak, kao i Aha! Wine Bar (s novom ponudom hrane) u Medulićevoj, te i Monocycle Bar u Mislavovoj, dok će na samom Adventu, poput Fuliranja, biti razni programi; od glazbe uživo do posebnih jela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....