Ističe se

Gradić na zapadu Hrvatske na samom je gastro vrhu, a tajna je u neočekivanim namirnicama

 Shutterstock
Nemoguće ga je posjetiti, a ne doživjeti jedinstveno gourmet iskustvo koje budi baš sva osjetila, ne samo ono okusno

Modri istarski biser.

Tako mnogi zaljubljenici u ljepote hrvatske obale i mora, ali i oni koji se tek upoznaju s njima, s puno uzbuđenja u glasu nazivaju Rovinj. U očima pjesnika, slikara i modernih nomada, Rovinj je jedan od najromantičnijih gradova u Hrvatskoj, ali i u Europi. Teško je ostati ne opijen njegovim vibrantnim zalascima sunca, impresivnim vizurama i bogatom kulturom koja pršti iz svakog kutka ovoga grada.

Na vrhu Rovinja, crkva Svete Eufemije dominira horizontom i pruža spektakularan pogled, a njegove kamene uličice, ukrašene cvjetnim gredicama, svojevrsni su labirint u kojem se gušt izgubiti. Tamo prošlost i sadašnjost čarobno koegzistiraju, a svaka ulica vodi do nečeg posebnog što vrijedi istražiti, te završava uz kristalno čisto more.

Upravo je more glavna inspiracija tamošnjih žitelja i izvor jedinstvenih okusa koji Rovinj smještaju u sam vrh gastronomske ponude naše zemlje. Nemoguće je posjetiti Rovinj, a ne doživjeti jedinstveno gourmet iskustvo koje budi baš sva osjetila, ne samo ono okusno. Svaki ljubitelj ukusnih zalogaja, čak i oni najzahtjevniji, ovdje će pronaći nešto po svom guštu i to u 70-ak rovinjskih restorana i konoba, od kojih dva nose Michelinovu zvjezdicu.

Lokalne namirnice

Nimalo ne čudi što su Michelinovi inspektori prepoznali kulinarsku posebnost i vrijednost ove mediteranske destinacije i pomogli joj da postane jedno od središta fine dininga u Hrvatskoj. No, taj uspjeh nije došao slučajno te je usko vezan uz tradicionalne vrijednosti Istre, pa time i Rovinja.

image
Shutterstock

Srž gastronomije ovog podneblja su svježe, lokalne namirnice. One su oduvijek bile glavni dio rovinjske kuhinje koja počiva na morskim plodovima poput raznih vrsta riba, jastoga i školjki okupanih najfinijim maslinovim uljem, lokalnim vinima i tartufima. Lokalne namirnice sa sobom nose karakterističan okus i aromu regije iz koje potječu, što jelima daje jedinstvenu dimenziju. Osim toga, kuhari koji koriste lokalne sastojke mogu se inspirirati sezonskim ponudama i regionalnim specijalitetima, što ih potiče da eksperimentiraju i kreativno prilagođavaju svoje jelovnike.

Kvaliteti fine dininga u Rovinju uvelike doprinosi i poticanje održivosti u kulinarstvu. Prema nekim istraživanjima, restorani bacaju u prosjeku četiri do 10 posto namirnica koje bi se mogle pametnije iskoristiti, primjerice za izradu novih jela. Zbog toga je važno poticati održive prakse koje uključuju ne samo iskorištavanje svih namirnica do maksimuma, već i podršku lokalnoj zajednici. Kupnjom sezonskih namirnica od domaćih poljoprivrednika, restorani doprinose jačanju lokalnog gospodarstva i očuvanju tradicionalnih poljoprivrednih praksi. Također, ovakvom praksom smanjuje se emisija stakleničkih plinova jer je potrebno puno manje vremena za prijevoz namirnica od proizvođača do restorana.

Eksplozija okusa

Tradicija i održivost utkani su u gastro ponudu rovinjskog restorana Monte, prvog u Hrvatskoj s Michelinovom prestižnom zvjezdicom. Njegova priča započela je sada već davne 1985. godine, kada je Monte djelovao kao obiteljska konoba. No, njezin vlasnik i kulinarski virtuoz Danijel Đekić podigao je ponudu svog restorana na višu razinu kada je spojio tradicionalne namirnice s modernim izričajem. Njegov jelovnik, kojeg osmišljava sa sinom Iljom, temelji se na lokalnom mesu, morskim plodovima i povrću koje upotpunjuje divljim istarskim biljem. Sve namirnice izravno nabavlja od istarskih proizvođača, a Danijelova supruga Tjitske, vrhunska sommelierka, pobrinula se da svaki zalogaj prati savršeno vino.

image
Maja Danica Pečanić

Posebno mjesto na jelovniku Danijela Đekića zauzima jastog, poznat po delikatnom, slatkom mesu, te hlap koji se od jastoga razlikuje po tome što ima kliješta i manji je. Chef Montea uvijek pazi da oba dolaze iz Jadranskog mora, od lokalnih ribara te ih odabire tijekom najboljeg razdoblja kako bi se zajamčila optimalna kvaliteta i svježina.

U specifičnost ovog kulinarskog dragulja moći će se uvjeriti svi željni vrhunske eksplozije okusa na jedinstvenoj gourmet večeri pod nazivom The Signature Dish: 4 of a Kind. Gastro spektakl održat će se 24. listopada u Grand Park Hotelu Rovinj, gdje će Đekić, s ostalim svjetski priznatim chefovima, gostima pripremiti nezaboravno okusno-mirisno-vizualno iskustvo.

Od hobotnice do kamenica

Na gastronomskoj karti Rovinja i okolice krije se još jedna fine dining destinacija koju ne valja zaobići. Riječ je o Meneghetti Wine Hotel & Winery, stanciji u Balama, gdje chef Damir Pejčinović oduševljava goste mediteranskom kuhinjom baziranom na isključivo najsvježijim domaćim namirnicama poput brancina, tartufa i Jakobovih kapica. Njegova kulinarska izvrsnost i inzistiranje na kvalitetnim sastojcima donijeli su mu članstvo u Relais & Châteaux, ekskluzivnoj udruzi koja okuplja svjetski poznatih chefove i luksuzne hotele.

image
Maja Danica Pečanić

Kulinarski put Damira Pejčinovića duboko je ukorijenjen u bogatu gastronomsku baštinu Istre te se kontinuirano zalaže za načela održivosti. Zato će na večeri The Signature Dish: 4 of a Kind poslužiti hobotnicu ulovljenu u lokalnom akvatoriju odgovorno korištenjem tradicionalnih zamki koje minimaliziraju utjecaj na okoliš. Glaziranoj hobotnici pridružit će samo istarski krumpir i morsku salatu.

Dvije Michelinove zvjezdice nosi Agli Amici, restoran u Udinama koji vodi chef Emanuele Scarello. Jedan od najcjenjenijih chefova u Italiji i Europi u suradnji s Maistrom je predstavio Agli Amici Rovinj, kulinarski dragulj koji slavi obilje lokalnih namirnica i slikovitog rovinjskog arhipelaga. U središtu njegovog kulinarskog izričaja su lokalne i sezonske namirnice kao što su janjetina, trilje, rajčice i Jakobove kapice. Često je sklon inovacijama na jelovniku, kao i korištenju posebne namirnice - motara, zelene biljke hrskave teksture, poznate i kao morske šparoge. Ona raste uz rovinjsku obalu i bere se ručno, bez gnojiva ili pesticida.

image
Maja Danica Pečanić

Upravo će motar savršeno nadopuniti delikatnu slanost limskih ostriga, odnosno kamenica, obećavajući zadivljujuće kulinarsko iskustvo na predstojećoj fine dining večeri.

Četvrti chef koji će gostima pripremiti nezaboravno gastronomsko iskustvo je Jeffrey Vella. Ovaj malteški kulinarski as vodio je neke od najvažnijih restorana u Hrvatskoj. Nepca gostiju osvaja još od 2008. godine te je od 2019. glavni kuhar Cap Aurea, renomiranog restorana smještenog u sklopu Grand Park hotela Rovinj. Vella je poznat po izrazitoj pedantnosti i maštovitoj izradi jela za koja sastojke nabavlja s obližnjih farmi, tržnica i ribara. Održive ribolovne prakse i podrška lokalnoj zajednici nešto su u što i sam vjeruje.

image
Maja Danica Pečanić

Njegov signature dish koji obožava pripremati je brancin, bijela riba delikatnog okusa i čvrste, pahuljaste teksture. Iako skromna, ova riba uz umijeće Jeffreya Velle pretvara se u nešto što će zadovoljiti i najzahtjevnije kušače. Na The Signature Dish: 4 of a Kind večeri Vella će poslužiti čak nekoliko jela: dimljenog divljeg brancina prženog u tavi, tartlet od patlidžana i mladog krumpira te ballontine s rakovicom i tartufima.

Slatko iznenađenje

Chefovi će posjetiteljima 24. listopada s početkom u 19 sati pripremiti jela u nekoliko sljedova te će svako biti posvećeno Istri, njezinoj tradiciji, okusima i održivosti. Sve povrće, kao i vino, koje će obogatiti svaki zalogaj, proizvodi obitelj Dobravac koja uspješno slijedi tradiciju istaknutog proizvođača vrhunskog vina, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i prirodno proizvedenog voća i povrća. Za sve one koje zanima što će točno biti na jelovniku, mogu to otkriti putem skeniranja QR koda.

image
Ustupljena fotografija

The Signature Dish: 4 of a Kind također je usmjeren na razvoj i edukaciju mladih kuhara, a ima i humanitarni karakter. Naime, mlada zvijezda večeri je talentirana slastičarka Ana Vitasović koja će se pobrinuti za desert. Ana je učenica Strukovne škole Eugen Kumičić u Rovinju i pobjednica Međužupanijskog natjecanja WorldSkills 2023. u kategoriji slastičarstva. U tandemu s poznatom Mašom Salopek, koja je 2021. proglašena najboljim pastry chefom na svijetu u izboru The Best Chef Awards, izrađivat će desert Scuoio dei Pilouti za koji je inspiracija bio sam Rovinj. Iznos svih prodanih večera bit će doniran za Aninu edukaciju.

Atmosferu na ovom jedinstvenom događanju podignut će vokalna izvedba Jelene Radan, a večeru za pamćenje možete rezervirati na ovom linku.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije, Maistra Hospitality Group i Turističke zajednice grada Rovinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:25