Danas će se u Stonu na Pelješcu po drugi put okupiti prirodni vinogradari koji će predstaviti svoja spontana vina. Bit će to uvod u veliko subotnje slavlje u Kneževu dvoru za koje je svih 250 ulaznica rasprodano još prije nekoliko tjedana. Upravo ta odrednica u imenu, Festival prirodnih vinogradara i spontanih vina, ovaj događaj razlikuje od svih drugih, više ili manje uspješnih, koji su pokušali ponuditi alternativu sajmovima koji okupljaju većinom konvencionalne vinare. Ovdje, u slučaju GrapeStona, naime, kriteriji su prilično jasni, a organizatori su i ove godine pokazali da ostaju dosljedni tim načelima: ekološki certifikat nije uvjet, ali vinari moraju biti ujedno i vinogradari te proizvoditi vino od grožđa uzgojenog organski, po ekološkim načelima, dakle bez korištenja herbicida i pesticida, uz odgovornu i umjerenu upotrebu dopuštenih tradicionalnih zaštitnih sredstava kao što su sumporni dioksid ili bordoška juha. Ako itko od vinara otkupljuje manju količinu grožđa od drugog vinogradara, mora zajamčiti da je i ono uzgojeno prema navedenim načelima. Vino, nadalje, mora biti proizvedeno uz najmanju moguću ili nikakvu intervenciju u podrumu, uz spontanu fermentaciju na autohtonim kvascima.
Središnja manifestacija, sajam i kušanje prirodnih vina, održat će se u subotu 3. svibnja, opet u prekrasnom kamenom zdanju stonskog Kneževog dvora, no ove se godine širi i na obnovljenu gornju etažu, što je bilo i nužno jer je broj vinara izlagača narastao na više od četrdeset. Uz 26 hrvatskih izlagača, dolazi sedam slovenskih vinara, dva iz Srbije, dva iz BiH, a da je GrapeSton privukao i pozornost istomišljenika iz šire regije pokazuje i sudjelovanje bratskih vinogradara/vinara iz Austrije (Meinklang, Muster, Strohmeier) i Italije (La Ginestra i Terpin).
Hranu pripremaju, isključivo od organskih lokalnih namirnica, Tvrtko Šakota (NAV), Marko Turković (Bekal), Eko Škoj, te prijatelji iz Slovenije koji su nastupili i lani, Luka Košir i Jakob Pintar, kavu kuha Cogito Coffee, a na malom marketu ekoloških i tradicisjkih proizvoda naći će se i Salo, Kumparička sa svojim kozjim sirevima, Happy Citrus s organskim marmeladama, džemovima i sokovima, pršutana Kulina Nova sela, Školjkarstvo braće Lazić...
Iako su sve ulaznice rasprodane, a broj posjetitelja ograničen je prostorom, organizatori ističu da su svi dobrodošli jer će, kao i lani, u vinima i hrani moći uživati za stolovima ispred Dvora.
GrapeSton je jedinstven festival po tome što ga organiziraju sami vinogradari i vinari, prvenstveno s Pelješca, što je, uz sav teški fizički rad u vinogradu, logistički zahtjevan posao. Organizator je dao naslutiti da će od iduće godine, uz bratske festivale - lovranski Alterego i slovenski Vndima 23 - napraviti drukčiji raspored: jedan će se održati na proljeće, drugi najesen, dok će treći preskočiti godinu. To znači da će iduće izdanje GrapeStona biti 2027. Stoga, pridružite im se već sad, jer se GrapeSton već na svojoj lanjskoj premijeri pozicionirao kao događaj koji nijedan ljubitelj prirodnih vina ne bi trebao preskočiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....