Nova mjesta

Jarun se napokon budi! U posljednje vrijeme otvoreno je nekoliko dobrih restorana, evo gdje na ribu, a gdje na dobar burger

Izdvajamo četiri nove adrese na Jarunu i okolici! Od Male ribe, do mjesta s top burgerima i sendvičima pa do dva nova azijska restorana...

Gastronomska ponuda Jaruna, jednog od najpopularnijih zagrebačkih kvartova, dugo je bila tema rasprava, i to ne u pozitivnom smislu. Za tako velik i živahan dio grada, koji privlači brojne stanovnike i posjetitelje, začuđujuće je da je kulinarska scena godinama zaostajala, nudeći tek ograničen i često nezadovoljavajući izbor. Mnogi su se s pravom pitali zašto kvart s takvim potencijalom nema širu i kvalitetniju paletu restorana koja bi odgovarala potrebama i željama njegovih stanovnika.

Međutim, čini se da se taj negativni trend napokon mijenja. Proteklih mjeseci svjedočimo svojevrsnom gastronomskom buđenju na Jarunu i u njegovoj neposrednoj okolici. Otvaraju se nova, zanimljiva mjesta koja donose svježinu i raznolikost, od brze hrane na malo kvalitetniji način do ugodnih bistroa s kreativnim jelovnicima. Izgleda da se ponuda napokon širi i napreduje. U nastavku izdvajamo četiri novootvorena mjesta koja vrijedi posjetiti.

MALA RIBA

Nakon više od desetljeća uspjeha na Kvarneru, obiteljski restoran Mala Riba konačno je stigao u Zagreb i otvorio svoja vrata na Jarunu. Ova kulinarska priča, koju su pokrenule ribarske obitelji Nikolec i Mikičić, temelji se na autentičnosti i svježini, budući da se ponuda bazira na dnevnom ulovu iz vlastitih koča. Koncept se razlikuje od klasičnih konoba, nudeći mnoštvo maštovitih hladnih i toplih predjela u stilu tapasa, idealnih za dijeljenje i isprobavanje raznih okusa Mediterana.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Svakako treba probati njihov zaštitni znak, fritto misto, koji je savršeno hrskav i nimalo mastan, a priprema se od svježe ribe pržene u padeli. Daleko najbolji u gradu. Uz to, ističu se i kreativna jela poput tripica od grdobine ili izvrsnog gvaceta, koji donose dašak autentične primorske kuhinje. Ambijent je rustikalan, ali moderan, s ugodnom terasom, a cijeli doživljaj zaokružuje profesionalna i ljubazna usluga pod vodstvom Karle Mikičić. Cijene su izuzetno prihvatljive, što Malu Ribu pozicionira kao jedno od najboljih mjesta u Zagrebu za uživanje u nepretencioznoj, ali vrhunskoj ribljoj hrani. Topla preporuka.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

TAO OF RAMEN

U neposrednoj blizini jarunske tržnice, na adresi Pakoštanska 5, smjestio se Tao of Ramen, mali, živopisni restoran koji donosi okuse Japana i Kine. Vlasnik, Tao Wang, koji u Hrvatskoj živi više od dvadeset godina, stvorio je mjesto s dušom, spajajući svoju osobnu filozofiju s kulinarskom tradicijom. Ambijent je topao i nepretenciozan, ispunjen detaljima poput anime figurica i kineskih lampiona.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Srce ponude je ramen, čiji se bogati temeljac kuha satima od namirnica s obližnjeg placa. Uz razne vrste ramena, na jelovniku se nalaze i popularna azijska jela kao što su pekinška patka, gyoze, dim sum i bao buns. Porcije su izdašne, a cijene pristupačne, što ovo mjesto čini odličnim izborom za kvalitetan i zasitan obrok. Tao Wang osobno sudjeluje u svakom segmentu poslovanja, od kuhanja do posluživanja gostiju, stvarajući prijateljsku i opuštenu atmosferu.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

THE MUNCHIES

Na Jarunu, na adresi Aleja Matije Ljubeka 32, otvoren je The Munchies, fast food restoran koji se ističe ponudom burgera i sendviča od kvalitetnijih namirnica. Iako su njihovi sočni burgeri od black angus goveda, s dodacima poput relisha od paprike, mortadele ili guacamolea, sami po sebi dovoljan razlog za posjet, prava zvijezda jelovnika je sendvič s mesom ‘z tiblice. Ovaj rijetko viđen međimurski specijalitet poslužuju u sourdough focacciji s umakom od hrena, jabukom i komoračem.

image
Ustupljena Fotografija/
image
Darko Kontin/
image
Darko Kontin/

Osim toga, u ponudi imaju i sendvič s pohanom piletinom, vegetarijansku opciju s pohanim sirom, ćevape i razne priloge. Naglasak na kvaliteti vidi se i u suradnji s lokalnim proizvođačima, poput zanatske pekarnice Kukuriku i mesnice The M Brothers. Uz odličnu hranu, nude i craft pivo Nove Runde te Kultura kombuchu, a sve to po pristojnim cijenama.

image
Darko Kontin/

TASTE OF INDIA

Popularni lanac indijskih restorana, Taste of India, nedavno je obogatio gastronomsku scenu Jaruna otvorenjem svoje nove, i po mnogima najbolje lokacije na adresi Rudeška cesta 246. Ovaj restoran nudi klasičnu, zapadnjačkoj publici vješto prilagođenu verziju indijske kuhinje, čime uspješno privlači širok krug gostiju. Vlasnik Naithani Yogesh, stvorio je koncept koji se temelji na autentičnim okusima, ali s razumijevanjem za lokalno tržište, a rezultat je ponuda koja se ističe kvalitetom i pristupačnošću.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Ono što Taste of India na Jarunu čini posebno privlačnim i svrstava ga među najbolje opcije za ručak u gradu jest izvanredan omjer cijene i kvalitete. Ovdje zaista možete pojesti vrlo obilan, a istovremeno i iznimno povoljan obrok. Ključ se krije u njihovoj ponudi predjela, od kojih većina košta svega 5 eura. No, neka vas naziv "predjelo" ne zavara – jela poput Piletine Pakora (komadići piletine prženi u slanutkovom brašnu) ili hrskave pržene cvjetače dolaze u toliko izdašnim porcijama da lako mogu poslužiti kao kompletan, zasitan obrok. Uz glavna jela, poput popularnog Butter Chickena, ova predjela čine Taste of India mjestom gdje se isplati doći gladan.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 12:18