Impresivno

Jedan hrvatski grad ima samo 15 tisuća stanovnika, a više od 70 restorana i konoba. Ponuda je top!

U ovom se gradiću nalaze i dva restorana s Michelinovom zvjezdicom

Približava se kraj turističke sezone, stoga nam je lako pričati o njenoj uspješnosti u brojkama, a one kažu sljedeće: od siječnja do kolovoza ove godine najposjećenija regija bila je Istra s preko četiri milijuna dolazaka i oko 25 milijuna noćenja. Prvo mjesto na listi top deset destinacija prema turističkom prometu, u istom tom periodu, uvjerljivo je zauzeo Rovinj s oko pola milijuna posjetitelja i nešto više od tri i pol milijuna noćenja. No, jeste li se pitali što je toliko dobro u tom gradiću i zašto iz godine u godinu ima sve više posjetitelja?

Usko poredane kuće koje se izdižu iz mora, crkva sv. Eufemije kao simbol Rovinja, starogradska žila kucavica i glavna ulica Grisia, gradska palača, park-šuma Zlatni rt. Ovo su samo neke od kulturnih znamenitosti koje se u Rovinju ne zaobilaze jer ga upravo one čine posebnim. No, dovoljno je i samo prošetati nekom popločanom, uskom uličicom, punom šarenih kuća s čijih se prozora, kao umjetnine, spušta različito cvijeće i osjetiti stari mletački štih.

Osim bogate kulturne baštine, Rovinj se ponosno može pohvaliti i svojom gastronomskom ponudom za koju mnogi tvrde da je upravo glavni pokretač turizma u ovom mjestu. U ovaj se gradić smjestilo oko 70-ak restorana i konoba, a među njima se kriju i dva restorana s Michelinovom zvjezdicom. Svojim bogatim kulinarskim naslijeđem i raznolikom ponudom domaćih proizvoda, Rovinj donosi jedinstveni okus mediteranskog i istarskog podneblja i tako turističko iskustvo podiže na potpuno novu razinu.

Danas je gastronomija puno više od dobrog obroka, ona je utjelovljenje tradicionalnih vrijednosti i modernih trendova u turizmu. Poštivanje kulture i briga o lokalnoj zajednici, zdrav način života, autentičnost i održivost samo su neki od pokazatelja uspješnosti gastronomije, a Rovinj se time itekako može pohvaliti.

Od street i fast food hrane pa sve do konoba s autentičnom istarskom hranom i luksuznih fine dinning restorana koji pripravljaju samo s namirnicama visoke kvalitete iz jadranskog plavetnila. U ovom će se gradu naći nešto za svačije nepce.

A u blizini Rovinja se nalazi i poznata vinska cesta Rovinjštine koja je postala nezaobilazna stanica za sve one koji istinski uživaju u autohtonim okusima.

Prva Michelinova

Upravo se u ovom gradu smjestio i restoran koji nosi epitet prvog hrvatskog s Michelinovom zvjezdicom. Kulinarski virtuoz Danijel Đekić transformirao je obiteljsku konobu Monte u izvanredan objekt i tako 2017. godine dobio potvrdu od vrhunskih stručnjaka za svoj rad. Konoba Monte je oduvijek bila u vlasništvu njegove obitelji, a cijela priča je započela još 1985. godine. Danas zajedno sa svojim sinom Iljom priprema životopisne jelovnike s jelima koji su sinonim za umjetnost. Njihovo kulinarsko umijeće nadopunjeno je stručnošću sommelierke Tjitske, koja vješto odabire savršeno vino da prati svaki zalogaj.

Ovaj fine dinning restoran oduvijek se isticao u kreativnosti, a tajna njihove kulinarske filozofije leži u korištenju sezonskih i lokalnih namirnica, od sočne ribe, mekog mesa pa sve do različitog povrća i bilja. Na ovaj način njeguju bogatu tradiciju i izvornost istarske kuhinje te podupire lokalne poljoprivrednike i proizvođače.

image
Maja Danica Pečanić

Među njegovim kulinarskim strastima jastog zauzima posebno mjesto. Podrijetlom iz raskošnih voda Jadranskog mora, jastog je poznat po svom slatkom, delikatnom mesu koje odražava skladnu sinergiju kopna i mora, a chef Đekić pazi da njegovo podrijetlo bude izvorno hrvatsko te da je uvijek svježe.

Ovaj specijalitet, ali i mnoge druge kulinarske delicije, posjetitelji će moći kušati 24. listopada kada će se u Grand Park Hotelu Rovinj s početkom u 19 sati održavati The Signature Dish: 4 of a Kind gdje će svjetski priznati chefovi posjetitelje voditi kroz niz gurmanskih iskustava odajući počast Istri.

image
Ustupljena fotografija

Kulinarske spektakle pripremaju četiri poznata chefa, a promocijom autohtonih jela i domaće proizvodnje prikazat će čitavo bogatstvo Jadrana i Istre. Uz dobre zalogaje, naći će se tu i dobra vina da upotpune svaku kombinaciju.

Iz najčišćih voda

Osim Danijela i Ilije Đekića, svojim će vas znanjem zadiviti malteški chef Jeffrey Vella. On je od 2019. godine glavni chef Cap Aureo, restorana smještenog u sklopu Grand Parka Hotela Rovinj, koji ističe kako svaki njihov tanjur i čaša skrivaju djelić Istre i njene tradicije.

Chef Vella je poznat po svojoj maštovitoj i pedantnoj kulinarskoj izradi, baš kao Chef Đekić, i njegova tajna leži u lokalnim, sezonskim sastojcima s obližnjih farmi, tržnica i ribarnica.

image
Maja Danica Pečanić

Naročito u bijeloj ribi brancin, poznatoj po svom delikatnom okusu i čvrstoj, pahuljastoj teksturi, koja uspijeva u kristalno čistim vodama Jadranskog mora, a zauzima središnje mjesto na njegovom jelovniku. Chef Vella uzdiže ovu ribu na novu razinu, naglašavajući njezine prirodne okuse.

Morska šparoga

Na događaju The Signature Dish: 4 of a Kind naići ćete i na gurmanske detalje jednog od najutjecajnijih i najcjenjenijih chefova u Italiji i Europi, Emanuelea Scarella. Njegov kulinarski repertoar uključuje intrigantnu upotrebu motara, zelene biljke hrskave teksture. Poznata je i kao morska šparoga, a jedinstvena je namirnica koja uspijeva uz rovinjsku obalu i bere se ručno, bez potrebe za gnojivima ili pesticidima.

image
Maja Danica Pečanić

U suradnji s Maistra Hospitality Group, chef Scarello će predstaviti Agli Amici Rovinj, restoran kojeg krasi Michelinova zvjezdica, a koji pruža neodoljivi pogled na staru jezgru Rovinja i tako donosi drukčije gourmet iskustvo.

Uz predanost korištenju lokalnih i sezonskih proizvoda, uključujući rajčice, jakobove kapice, trilju i janjetinu, jelovnici chefa Scarella crpe inspiraciju iz njegovog izvornog restorana.

Zagonetna hobotnica

Savršenu četvorku upotpunit će maestro mediteranskih okusa, chef Damir Pejčinović koji inzistira na korištenju najsvježijih i najkvalitetnijih domaćih namirnica. Njegovo kulinarsko umijeće donijelo mu je članstvo u Relais & Châteaux, ekskluzivnoj udruzi koja se sastoji od svjetski poznatih chefova i luksuznih hotela. Među njegovim prepoznatljivim jelima posebnu pozornost privlače primamljivi tartufi, sočni brancin i delikatne jakobove kapice.

image
Maja Danica Pečanić

On će, pak, na fine dinning večeri otkriti sve čari zagonetne hobotnice koja skriva mnoštvo okusa i tekstura. U kombinaciji s najboljim regionalnim vinima, pažljivo odabranim da upotpune svoje nijanse, doživjet ćete hobotnicu kao meso bogato proteinima, a koje nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti.

Pripremajući svoja jela u više sljedova, chefovi će posjetitelje 24. listopada upoznati s najrazličitijim okusima Istre. Večera će se održati u restoranu Cap Aureo u sklopu Maistrinog Grand Park Hotela Rovinj, s početkom u 19 sati.

Lokacija za događaj pomno je odabrana jer je upravo za ovaj hotel mnogi tvrde da je jedan od najboljih u Hrvatskoj. Glamur koji odiše u svakoj prostoriji, spa, dječja igraonica i dozvoljen boravak za kućne ljubimce samo su neke od stvari koje oduševljavaju.

Za one koji ne vole iznenađenja, mogu pogledati menu i otkriti sve njegove detalje, a više o programu možete saznati i skenirajući QR kod.

image
Ustupljena fotografija

Sudeći prema TripAdvisoru, najbolja mjesta za večere u Rovinju su upravo tri restorana iz kojih dolaze ugledni chefovi, stoga nema sumnje da posjetitelje očekuje spektakl. Cijeli će događaj biti obogaćen dobrim gutljajima luksuznih vina i vokalnom izvedbom hrvatske pjevačice Jelene Radan.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Maistra Hospitality Group i Turističkom zajednicom grada Rovinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:15