IZDVOJILI SMO FAVORITE

Jedini vodič koji vam za Asian Street Food Festival treba! Evo na kojoj kućici jesti baš dobro i po poštenim cijenama

Iako hrane koju nude favoriti, imamo još nekoliko opcija za one koji nisu baš raspoloženi za sendviče

Svečanim rezanjem vrpce službeno je otvoreno drugo izdanje Asian Street Food Festivala Zagreb na Strossmayerovom trgu i iz kućica se počeo širiti miris povrtnih, ribljih i mesnih delicija inspiriranih azijskom kuhinjom. Ove godine na festivalu se predstavlja 10 kućica, a mi smo, kako bismo obilazak olakšali vama, već po otvorenju svratili do centra grada i isprobali što se to nudi.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image

Svečanim rezanjem vrpce na ulazu u zagrebački Trg Josipa Jurja Strossmayera sedmodnevno slavlje azijske gastronomije i kulture otvorio je počasni konzul Kraljevine Tajland u RH, dr. Stjepan Ćurić

Tomislav Kristo/Cropix

Već na prvi pogled bilo nam je jasno kako je ponuda ove godine raznolika, pa vjerujemo da će ovdje u idućih tjedan dana, sve do 12. svibnja, svatko naći ponešto za sebe - od sushija, preko sočnih burgera i sendviča, do ramena. I ono najvažnije, sva jela koja smo isprobali bila su korektna do vrlo dobra te je ovo izdanje festivala za barem jednu razinu bolje od prošlogodišnjeg, kada su se organizatori i ugostitelji, čini nam se sada, tek uhodavali.

image
Tomislav Kristo/Cropix

FAVORIT JE SVIMA POZNAT FESTIVALSKI IGRAČ

Među zanimljivijim kućicama svakako bismo izdvojili ekipu iz Tuna & Bar by Picnic​ (Picnic Mingle&Fun), koja nas već nekoliko festivala, bez obzira na tematiku, uspijeva više nego ugodno iznenaditi. Isti je slučaj i s njihovom ovogodišnjom ponudom, dva sendviča s jadranskom plavoperajnom tunom – tuna katsu sando koji rade s tuna steakom u panko mrvicama i uparuju ga s teriyaki majonezom, sezamom i azijskom coleslaw salatom te pakiraju u brioche tost kruh koji za njih radi Kroštula te tartar od tune u sličnoj kombinaciji, upakiran u istu vrstu kruha.

Kako su nam otkrili iz Picnica, Kroštula uskoro u ponudu planira uvesti baš meki, mliječni brioche kruh, pa je ovo dobra prilika da isprobate i to.

Cijena oba sendviča je 8,50 eura, prilično su zasitni i imaju sve što od dobrog ribljeg sendviča očekujemo – konkretan komad ribe (ili, u drugom slučaju, poštena količinu tartara), osvježavajuću salatu i kremasti umak, sve zajedno u dobrom omjeru. S obzirom na sastojke i količinu, cijena ovih jela prilično je korektna!

"Na ovaj način cilj je predstaviti vrhunsku namirnicu iz našeg Jadrana, kroz formate jela inspirirane azijskim štihom", poručili su iz Picnica još prije početka festivala.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Osim sendvičima, svi kušači za našim stolom ostali su više nego ugodno iznenađeni i njihovim koktelima Matcha Mojito, koji rade od ruma, matche, yuzua, bazge, limete i mente (i sve klarificiraju sojinim jogurtom) te Roza koktelom s ginom, camparijem, roseom, octom od šipka i jagodama. Prvi je svjež i jači, dok je drugi sladak i baš lagan, ali oba su svakako za preporuku. Cijene koktela kreću se od 7,50 do 8 eura.

Na kraju, Picnic se na još jednom festivalu, sada već pomalo očekivano, uspio nametnuti kao apsolutni favorit već prvog dana.

image
Tomislav Kristo/Cropix

BURGERI INSPIRIRANI AZIJOM

Posebno bismo istaknuli i burgere na kućici Institut za burgere by Mate Janković. Prošle godine ova ekipa publiku je osvojila Spicy Korean burgerom s kimchijem, a osim toga, ove godine u ponudi imaju i dva nova – Katsu Curry i Shiitake Umami. Drugi je klasičan juneći burger s dodatkom cheddar sira, shiitake gljiva, wasabi majoneze i ukiseljene mrkve i dobra je opcija za klasičare, jer u njemu baš i nema puno toga ‘egzotičnog‘ i azijskog, ali Katsu Curry s hrskavom piletinom bio nam je odličan.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Coleslaw salata i krastavci dali su mu svježinu, umaka s curryjem je bilo taman dovoljno, a piletina je bila sočna i slasna. Kako su nam rekli, ovaj burger ne poslužuju u brioche pecivu već klasičnijem i nešto čvršćem burger pecivu kako ne bi bio presladak i kako bi sve sastojke lijepo držao na mjestu. Cijene burgera kreću se od 8,50 do 9,50 eura.

RAMEN NA FESTIVALU?

Vrijedi istaknuti i ZUKUJI ramen house, kućicu na kojoj se, logično, priprema ramen u nekoliko varijanti – Tonkotsu Hakata ramen, Shoyu ramen i Miso chicken ramen. Isprobali smo ovaj prvi i bio je prilično blag, ali korektan, s poštenom količinom dodataka i taman dovoljan za jednu osobu. U svakom slučaju, dobrodošla promjena u moru jednostavnijih festivalskih zalogaja. Cijena ramena na ovoj kućici je 15 eura što je, moramo primijetiti, ipak malo skuplje nego što će vas nešto veća porcija ramena koštati u poznatim restoranima u Zagrebu.

image
Tomislav Kristo/Cropix

ONI KOJI PUCAJU NA KLASIKE

Među klasicima azijske kuhinje, tu je još i Soho sushi, koji se nudi po cijeni od 8,90 do 11,50 eura za porciju od devet komada, a na njihovoj kućici možete naručiti i poke s lososom ili piletinom (oko 9 eura), kozice u tempuri (5 komada i umak za 11 eura) te sladoledni mochi po cijeni od 1,50 euro po komadu. Gyoza bar by Purple Monkey od konkretnijih jela nudi samo gyoze u nekoliko varijanti, među kojima smo isprobali one s povrćem i bile su dobre. Pet komada koštat će vas 8 eura, 12 komada 15 eura i 24 komada 29 eura. Umake naplaćuju dodatno i koštaju 1 euro po porciji. Njihove gyoze jedno su od onih jela, uz primjerice sushi, koja ćete na ovom festivalu najlakše podijeliti s ekipom.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Tu su i bao bunsi ekipe iz Bao Buns by Jellyfish in space​, koji ih pune s trganom svinjetinom i lososom. U porciji se dobiju dva bao bunsa, a cijena je 7 za mesnu i 8 za riblju varijantu. Porcije su konkretne.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Također, na Asian Street Food Festivalu predstavlja se i K-Dog, kućica koja nudi pržene hot dogove s dodacima kao što su mozzarella i cheddar. Cijena je 7 eura.

Isprobali smo i hranu s kućice Curry House by Tuk Tuk Express i zaključili kako je ovo jedina kućica koja zapravo nudi barem malo ljuća jela. Korean Fried Chicken u slatko ljutom umaku naplaćuju 7,60 eura, Honey chili chicken bowl u ljutkastom umaku s povrćem 9,40 eura, a Tikka masalu, koja nam se na ovoj kućici svidjela najviše od sva tri jela, 9,80 eura.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Na kućici Phad Tai by Thai Thai isprobali smo Som tum prženu piletinu sa salatom od povrća, papaje i kikirikija i mango sticky rice, a između ta dva jela više nam se svidjela slatka riža s voćem (osim manga, poslužuju je i s jagodom i borovnicama), ali bismo svakako voljeli da je riža poslužena s više umaka kako bi sve zajedno bilo još slasnije.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Cijena glavnog jela bila je 10 eura, a deserta 7 eura, s time da će vas i desert, ako pojedete cijelu porciju, prilično zasititi. Thai Thai nudi još i pad thai i spring rolice, također po 7 i 10 eura, a na njihovoj kućici možete kupiti i svježi kokos po cijeni od 6 eura.

NETKO ZA EGZOTIČNO VOĆE?

Dobro je dodati i kako na Asian Street Food Festivalu svoj mali štand ima i ekipa iz Exotic Kinga, dobavljač i uzgajivač egzotičnog voća i povrća, te kako smo baš kod njih uočili nekoliko zanimljivo izgledajućih voćki po koje ćemo se zasigurno još vratiti.

ŠTO PITI?

Od pića, osim koktela, posjetitelji naručiti mogu standardnu ponudu, od Staropramen piva, preko sokova pa sve do odlične Crobucha kombuche.

ZAKLJUČAK?

Kao što smo već naveli, ponuda je zbilja raznovrsna, o cijenama će se, sigurni smo, još diskutirati, ali čini nam se da su se svi ugostitelji ove godine potrudili ponuditi nešto drugačije, što je svakako za pohvalu. Festival traje sve do 12. svibnja pa, ako volite azijsku kuhinju ili barem jela inspirirana njome, svakako svratite do Strossmayerovog trga. Sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe.

Više informacija potražite na društvenim mrežama festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:03