UVIJEK SVJEŽE

Kruh može ostati mekan i potrajati do šest mjeseci ako ga pravilno čuvate, evo u čemu je tajna

Zamrzavanje kruha postalo je sve češća navika mnogih domaćinstava, bilo da se radi o izbjegavanju bacanja hrane ili samo skladištenju kruha kako bi uvijek imali malu zalihu

Industrijskom kruhu treba otprilike dva dana da počne propadati, dok kruh od kiselog tijesta može potrajati do tjedan dana. Bez ozbira na to jeste li ga kupili ili ste cijelo poslijepodne pekli svježi kruh i uložili puno truda, a ipak niste uspjeli pojesti cijelu štrucu i ne želite ga baciti - donosimo trik kako sačuvati taj kruh i ponovno ga jesti svježeg kao prvi dan. Rješenje se krije u zamrzivaču i pravilnom skladištenju.

Ako imate svježi kruh, nevažno je li kupljen ili je domaći, možete ga odmah zamrznuti. Ako je vaš kruh već počeo pomalo ustajati, zamrzavanje ga neće nužno spriječiti da se pokvari, jer kad ga izvadite iz zamrzivača, bit će još malo ustajao. Zbog toga preporučujemo da ga odmah kada shvatite da nećete završiti štrucu jednostavno ubacite u zamrzivač.

image
Goran Sebelic /Cropix

Ako ste tek ispekli kruh, a planirate ga zamrznuti, ostavite ga da se potpuno ohladi prije skladištenja. To će spriječiti da se namoči ili upljesnivi. Prije ubacivanja u zamrzivač svaku štrucu čvrsto zamotajte u plastičnu foliju, a zatim je ubacite u vrećicu za zamrzavanje - dvostruki omot je tajni trik za svježinu.

Također, ako znate da nećete pojesti cijelu štrucu prije zamrzavanja, narežite kruh na kriške, a zatim njih umotajte zajedno. Uvijek napišite datum na svoj kruh prije zamrzavanja, jer je smrznuti kruh najbolje upotrijebiti unutar šest mjeseci.

image
Goran Sebelic /Cropix

Smrznuti kruh posebno je dobar za pripremu tosta. Možete jednostavno izvaditi smrznute kriške iz zamrzivača i staviti ih u toster na malo jaču temperaturu, pa nije nužno potrebno vremenski dugo odmrzavanje prije upotrebe. Ako želite svježi kruh bez toplinske obrade, izvadite ga iz zamrzivača noć prije korištenja i pustite ga na radnoj površini. Ako nemate noć za odmrzavanje kruha, možete ga ubaciti izravno iz zamrzivača u pećnicu na 180ºC oko dvadesetak minuta.

Ako ustanovite da je vašem smrznutom kruhu isteklo vrijeme u zamrzivaču, nemojte ga bacati već ga iskoristite za bruskete, krutone ili krušne mrvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 07:02