Grad je vruć, asfalt se već topi, no postoji jedno mjesto u gadu Zagrebu gdje možete pronaći osvježenje u obliku ukusnih zalogaja i ljetnih, dobro rashlađenih napitaka. Govorimo, naravno, o ljetnom Fuliranju, festivalu o kojem smo vam već pisali ovdje. Ako vas zanima kako preživjeti vrućinu, a pritom i zadovoljiti nepce, nastavite čitati, jer poticaja za gastro izlet u centar grada, ili barem izgovor za još jedan izlazak, s novim izdanjem Fuliranje Summer Sunseta ne nedostaje. Tražeći favorite, obišli smo nekoliko kućica, sakrivajući se od sunca tako što smo vrućini prkosili koktelima. Važno je odmah reći, ovo su naši osobni favoriti.
TRES TACOS BY MARIO MIHELJ
Čim uđete na festival, prvi štand je s tacosima Maria Mihelja. Nude tri varijante: Piletina (10 €), Hrskava kozica (11 €) i Asado rumpsteak (12 €). Zamolili smo od svakog po jedan, jer, da budemo iskreni, nismo htjeli pod suncem pojesti devet takosa, jer u porciji dolaze po tri. Svi su bili vrlo dobri i možda jesu malo nezgodni za jesti - ipak su to tacosi - ali dobro se drže i dolaze u zgodnoj posudici. Najbolji nam je bio s hrskavom paniranom kozicom. Vrlo dobra majoneza, mladi luk i chilli čine odličnu kombinaciju. Sva tri tacosa su blago pikantna, pa ako ne volite ljuto, svakako to recite na kućici.
MAKAMANA
Makamana je simpatičan restoran na zagrebačkoj Savici gdje smo ove sezone pojeli jedan od boljih crnih rižota u gradu, o čemu smo vam pisali ovdje. Ove godine chef Mauro Renje sa svojim timom nudi nekoliko zanimljivih jela na njihovoj kućici na Fuliranju. Jedno od njih ističe se kao jedno od boljih jela koje smo do sada kušali na zagrebačkim street food festivalima. Vjerujte, janjeća peka u panini sendviču (13 €) apsolutni je hit!
Okus janjećeg mesa ovdje dolazi do punog izražaja, bogato, sočno i savršeno začinjeno, s onom prepoznatljivom slanoćom koja jelo čini neodoljivim. Sve je zapakirano u slasan panini sendvič. Prava masna poslastica. Hrskavi čips koji dobijete uz jelo također je za pohvalu. Vješto je pečen, hrskav i dovoljno slan. Svakako zatražite puno ubrusa.Trebat će vam.
JELLYFISH IN SPACE
Jellyfish in Space već godinama uspješno posluje na zagrebačkim street food festivalima. I ovaj put pokazali su se solidnim opcijama. Bao Bunsi sa surimijem od škampa (8 €) najprozračnije su jelo koje smo kušali. No, ističu se ovdje i vrlo dobrom vrijednošću za novac, jer u porciji ćete dobiti dva izdašna bao buna što ovo jelo čini idealnim i za dijeljenje. Ovog puta uveli su i hrskavi prženi kolač od riže u dvije varijante. Kušali smo verziju s trganom svinjetinom, koja je vrlo dobra, iako je meso - po našem ukusu - malčice previše začinjeno.
NOEL
Noel je jedan od dva restorana u Zagrebu s Michelinovom zvjezdicom, a ove godine na ljetnom Fuliranju nude raznovrsnu ponudu. Chef Ivan Temšić osmislio je nekoliko zanimljivih jela, od kojih smo kušali dva. Tuna Tatar Sano (13 €) s mariniranom tunom i fermentiranim čilijem je hrskavo, sočno jelo. Tuna je fina, aioli odličan, ali kao i kod nekih drugih jela - sve je nekako intenzivno začinjeno, što je šteta. Čini nam se kako su zbog vrućina ipak trebali malo ublažiti začinjanje jela. Međutim, ono što će vas oduševiti je kruh! Odličan je i točka.
Za jelo Char Siu (13 €) imamo puno pohvala, ali ističemo i jednu manu. Riječ je o glaziranoj, slanoj svinjetini s pečenom paprikom i kiselim vrhnjem s poderanim gaćama (fanjki, langoš, mekike). Sve komponente su vrlo dobre i skladno funkcioniraju. No, jelo je gotovo nemoguće jesti. Lepinjica je bucmasta, teško se reže i cijelo jelo je nezgodno za jesti. Na kraju smo se snašli, ali imajte na umu da vam za ovo jelo treba duplo više salveta nego za ostala i kako bi bilo poželjno da sjedite dok jedete. Ipak, riječ je o stvarno dobrom zalogaju, kad ga uspijete pojesti.
GDJE JE JURA?
Kućica mladog, ali iznimno talentiranog slastičara Juraja Klepića i ove godine donosi neke novosti. Kušali smo dva noviteta i oba su nam se svidjela. Ledeni vjetar s dinare (8 €), nažalost, ne puše kako bi rashladio žegu, ali pruža dobar kompromis. Vrlo nježan desert, lagana biskvita s nježnom kremom od ricotte daje potrebnu dozu svježine.
Slice Ice (Jagoda i berry crumble poc cijeni od 7,50 €) je vješt i zabavan desert. Sladoled se pred vama reže na male trakice, što nepcu daje igru hrskavosti i mekoće. Također vrlo osvježavajuć desert. Ovo su možda i najbolji deserti koje je Klepić dosad predstavio na festivalima.
Sve u svemu, ljetno izdanje Fuliranja donosi zgodne novosti. Atmosfera je, izuzev žarka sunca, vrlo ugodna. Ponuda je raznovrsna i teško ćete pogriješiti. Ostale štandove nismo isticali, ali to ne znači da i oni nemaju nešto vrijedno za ponuditi. Na Fuliranje se svakako uputite u kasnije sate, kušajte neki koktel, uživajte u finoj hrani, dobrom društvu i prepustite se. Neka vam najveća briga bude hoćete li prvo ugrabiti stol u hladu, ili izabrati koju kućicu obići.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....