Ljetni mjeseci u Zagrebu donose poseban ritam, a Strossmayerov trg ponovno je postao poprište jedne od najiščekivanijih gradskih manifestacija. Otvoreno je ljetno izdanje Fuliranja, festivala koji je uspio postati sinonim za opušteno druženje uz vrhunsku uličnu hranu. Iako manjeg opsega od svoje popularne zimske verzije, Fuliranje Summer Sunset vješto pretvara park u srce gradskih događanja, nudeći posjetiteljima bijeg od svakodnevice kroz spoj okusa, mirisa i zvukova. Atmosfera je ležerna, a koncept jasan: na jednom mjestu okupiti neka od najzanimljivijih imena domaće gastronomske scene i pružiti iskustvo koje nadilazi običan street food.
PONUDA KUĆICA
Glavna atrakcija Fuliranja je, bez sumnje, hrana. Svaka od deset kućica priča svoju priču, a iza njih stoje poznati chefovi s kreativnom ponudom.
Na kućici Chef‘s Burgers by Pažanin, chef Ivan Pažanin nudi svoje prepoznatljive burgere u kojima spaja sočno domaće meso s mediteranskim sastojcima, donoseći dašak Dalmacije u centar Zagreba. Odmah pored, Mario Mihelj na kućici Tacos by Mario Mihelj posjetitelje vodi na putovanje okusima Srednje Amerike. U ponudi su tri varijante takosa: Tex Mex piletina, hrskave kozice (Crispy Shrimp) i sporo pečena junetina (Asado Beef), a svaka od njih predstavlja vješto balansiranu eksploziju okusa.
Jedna od najraznovrsnijih ponuda nalazi se na kućici Noel Street Food, gdje chef Ivan Temšić pokazuje zašto njegov restoran nosi Michelinovu zvjezdicu. Posjetitelji mogu kušati jedinstvena jela poput Tuna Tatar Sanda s mariniranom tunom i fermentiranim čilijem, glaziranu svinjetinu Char Siu posluženu s pečenom paprikom i "poderanim gaćama", te pikantnu harissa hobotnicu. Za one koji preferiraju klasike s pomakom, tu je i Kokoš Parmigiana.
Tradiciju s modernim twistom donosi Mauro Renje na kućici Makamana. Njegova interpretacija janjeće peke, poslužena u toplom panini sendviču, brine o detaljima: mekani komadići janjetine nadopunjeni su hrskavim čipsom od krumpira, diskretnim začinima i majonezom od luka, a cijeli sendvič natopljen je temeljcem od janjetine za dodatnu sočnost. Azijske okuse predstavlja Jellyfish in Space s popularnim Bao bunsima i Rice cakeom, koji dolaze u kombinacijama s tartarom od tune ili trganom svinjetinom. Za ljubitelje tjestenine, nezaobilazna je postaja Pastamisee, gdje se kremasta tjestenina Cacio e pepe ili varijanta s tartufima pripremaju pred gostima, miješanjem u velikom kolutu sira.
Slastičarska ponuda ove godine posebno je inovativna. Juraj Klepić na svojoj kućici Gdje je Jura pomiče granice festivalskih slastica. Glavna atrakcija je "Slice Ice", prvi sladoled u trakicama na domaćoj sceni, a tu su i njegovi hitovi poput "Fry Gelato" – pohanog sladoleda od vanilije u hrskavom kadaifu. Posebno za ljetno Fuliranje pripremio je "Ledeni vjetar s Dinare", dekonstrukciju klasika s kremama od vanilije i ricotte te osvježavajućim gelom od limuna i limete. Kućica Briocherie nudi svestranost brioš peciva, kako u slanoj verziji s ćevapima i kajmakom, tako i u slatkim kombinacijama punjenim Nutellom i soft-serve sladoledom. Ponudu pića zaokružuju Ginglebells s čak 18 signature koktela te Mojito bar.
Sveukupno, ponuda festivala nadilazi isključivo gastronomiju. Svakodnevni glazbeni program s nastupima DJ-eva te dodatni sadržaji poput slikarskih radionica Art Bottega Wine & Paint zaokružuju ponudu, čineći festival mjestom za cjelovečernje druženje. Time se Strossmayerov trg do 6. srpnja pozicionira kao središnje ljetno okupljalište, koje uspješno spaja inovativnu street food scenu s opuštenom atmosferom gradskog parka. Ulaz na festival je slobodan, a radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 12 do 24 sata, dok vikendom s radom započinje u 11 sati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....