TROPSKI VODIČ

Mango, pitaja, marakuja i papaja: Gdje kupiti, kako jesti i kuhati sa sočnim tropskim voćem

 Marko Miscevic/Cropix/
Zavirili smo u šareni svijet sočnog tropskog voća i sastavili vodič koji bi vam mogao pomoći pri idućoj kupovini

Kada vam dosade jabuke i kruške pa se poželite barem na tren teleportirati u daleke krajeve, a k tomu živite u Zagrebu, nema vam druge nego da se prošećete do Petrinjske ulice i zavirite u izlog dućana koji ima vjerojatno najveći izbor tropskog voća u gradu - Voćarnu Ptiček. Tamo smo našli sočne primjerke papaje, manga i pitaje, ali i marakuju, kumkvat i pomelo.

POMELO

Veći od grejpa iako sličan mirisom, pomelo je golemi agrum koji se počeo javljati i na tržnicama, no upakiran i dostavljen iz dalekih krajeva. Debela kora ima raspon boja od tamnozelene do žute, a u unutrašnjosti može biti žut ili ružičast. Često je manje sočan od drugih agruma, ali kad je zreo, nema gorčinu tipičnu za grejp. Kora se može naribati pa koristiti u brojnim jelima ili čak kandirati, a meso će biti odlično u salatama, salsama, džemovima i marinadama.

image
Marko Miscevic/Cropix/

MANGO

Popularno voće sočnog, slatkog i mekog mesa može se koristiti doista u svemu od smoothieja, sladoleda, koktela i kolača do salsi i chutneyja, salata, jela od riže, umaka ili mesnih marinada. Odlična je grickalica i kad je sušen te se u tom obliku može kupiti u odabranim dućanima. Kod kupnje onog svježeg blago ga stisnite, kao što to činite kada birate avokado ili breskvu - mango bi trebao biti mekan, no ne previše gnjecav. U sebi ima malo veću košticu pa pripazite dok ga režete.

image
Marko Miscevic/Cropix/

PAPAJA

Duguljasta papaja nalazi se na popisu superhrane zbog brojnih benefita za zdravlje, a meko meso i ugodan slatkasti okus omogućuju njezinu široku primjenu u slatkim i slanim salatama, salsama, umacima, pa čak i juhama. Izvorno s juga Meksika, postala je popularna u cijelom svijetu. Okus joj ovisi o stupnju zrelosti, a meso ima kremastu teksturu. Tražite žućkasto-narančaste primjerke bez oštećenja, sa slatkim mirisom oko peteljke. Papaja ne bi trebala biti ni pretvrda ni premekana na dodir.

image
Marko Miscevic/Cropix/

MARAKUJA

Južnoamerička voćka veličine limuna dolazi u dvije varijante - žuta koja se većinom koristi za pripremu sokova te ljubičasta koja se jede svježa. Kada razrežete čvrstu koru, u unutrašnjosti ćete pronaći žućkastu pulpu s crnim sjemenkama koja se jede žlicom, a ima slatkasto-kiselkasti okus. Kod kupnje obratite pozornost da joj koža bude malo namreškana, a sama voćka mora biti teška u ruci. Koristi se za pripremu soka, krema za kolače, ali i umaka i marinada.

image
Marko Miscevic/Cropix/

KUMKVAT

Ovaj sitni agrum možete pronaći i na našim tržnicama jer ga sade i domaći poljoprivrednici. Potječe iz jugoistočne Azije i cijeli je jestiv, iako se mnogima na prvu ne svidi njegov intenzivniji okus. Suprotno instinktu, sama kora je najslađi dio ove voćke, a meso je kiselo i oštrog okusa. Svakako ga prvo dobro operite, a možete ga i natopiti u vodi u kojoj ste rastopili malo sode bikarbone i soli kako biste uklonili nečistoće. Odličan je u marmeladama, kao dodatak kolačima i koktelima, a slaže se i s janjetinom ili junetinom.

image
Marko Miscevic/Cropix/

PITAJA

Dramatičnog izgleda, ovo voće u sebi skriva bijelo ili čak intenzivno ružičasto meso s jestivim sjemenkama, a kora može biti ružičasta ili žuta. Plod je kaktusa i blagog slatkastog je okusa koji podsjeća na krušku. Kad je kupujete, tražite voćke s glatkom i napetom kožom. Jede se samo meso u sredini, a odličan je dodatak smoothiejima i sladoledima na bazi smrznute banane. Od pitaje se može napraviti pire koji se koristi u kolačima, umacima, kašama ili koktelima.

image
Marko Miscevic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:46