RAZGLEDNICA IZ ITALIJE

Na Mercatu u Trstu šparoge su pet puta jeftinije od onih na zagrebačkom Dolcu, a iznenadile su nas i ostale cijene

 Privatni album
U predblagdansko doba odlučili smo se posjetiti tržnicu poznatog talijanskog prometnog središta, no ponuda nas je pomalo razočarala - kažu da je to zbog priprema za Uskrs

Posjetili smo glavnu gradsku tržnicu u centru talijanskog Trsta. Iako smo došli dosta rano, već oko 8 ujutro, zatekli smo poluprazne štandove. Radilo je samo desetak štandova na najvećoj tržnici u ovom gradu. Svježeg mesa uopće nije bilo u ponudi, a ribe što je bilo - bila je uvezena iz Hrvatske, većinom Cromarisova.

image
Privatni album
image
Privatni album

Cijene brancina i orade su samo za koji euro skuplje nego kod nas i koštaju 13,80 eura. Kilogram norveškog lososa platit ćete 29,80 eura, što je čak dva eura više nego na zagrebačkom Dolcu, a kozice upola manje nego losos – 14,80 eura.

image
Privatni album
image
Privatni album

Kilogram hobotnice je jeftiniji nego kod nas i iznosi 21,80, a gavuna, lignji i riječnih riba nije bilo u ponudi. No, ako ste ipak za vongole ili Jakobove kapice kilogram istih izaći će 12,80 eura.

image
Privatni album
image
Privatni album

Na gotovo svakom štandu bilo je jagoda, a za pola kile ove uvozne poslastice morat ćete izdvojiti čak 3,50 eura. Cijene voća i povrća značajno se razlikuju od štanda do štanda pa tako za kilogram sicilijanskih mandarina na prvom štandu morat ćete izdvojiti 2,80 eura, dok ćete malo dalje iste platiti gotovo u pola cijene manje - 1,49 eura. Isto je s mahunama (kojih na našim tržnicama još nema) koje možete već na ulazu u Mercato pronaći za 0,99, a na izlazu za čak 5,99 eura.

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

Ponajviše su nam za oko zapele šparoge čija je cijena čak 5 puta manja nego u Zagrebu. Mac šumskih šparoga platit ćete 3 eura, dok ćete za uzgojene bijele šparoge izdvojiti i do pet eura. Podsjetimo, kako smo vam pisali ovdje, prije niti mjesec dana za jednu vezicu šparoga na Dolcu trebalo je izdvojiti čak 15 eura ili nekadašnjih 113 kuna. Osim svježe narezanog povrća za juhu, na talijanskoj tržnici pronašli smo i izbor gljiva - bijeli i smeđi šampinjoni, bukovače, Shiitake... Većinu gljiva platit ćete gotovo četiri eura po kilogramu, osim Shiitake za koje ćete morati izdvojiti čak 19 eura.

image

Uzgojne šparoge, baš kao i divlje, koštaju 3 eura, dok su bijele nešto skuplje i može ih se naći i po 5 eura za vezicu

Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

Premda rajčicama nije još sezona, na štandovima ih je bilo svih vrsta, boja i veličina. Tako se za kakvu cherry ili grapolo vrstu izdvaja do 5 eura, a za malo veće šljivare čak 7 eura. Osim rajčica, tu su tikvice i patlidžani za kilogram kojih ćete morati izdvojiti gotovo 3 eura. Jedan pušlek mladog luka platit ćete duplo više nego na Dolcu, 2 eura, a za istu cijenu dobit ćete kilogram salate.

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album

Iako se pronašla i kakva kruška i jabuka, osim jagoda nije bio velik izbor voća. Kumica talijanske tržnice govori kako je ponuda svakodnevno drukčija, ali trenutno je slabija jer građani od ponedjeljka kupuju velike količine voća i povrća.

Naišli smo i na dugačak red kupaca koji čekaju kod pojedinih štandova, dok drugi već zjape prazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:49