PLAC MLJAC

Na trešnjevačku tržnicu vratio se omiljeni festival, testirali smo gastro ponudu

Nakon višegodišnje pauze, Plac Mljac ponovno okuplja ljubitelje dobrog zalogaja i opuštene atmosfere, a mi smo odlučili provjeriti kakva se hrana nudi na najuzbudljivijem eventu na Trešnjevci

Trešnjevački plac ovih dana živi noću na potpuno drugačiji način, pod svjetlosnim instalacijama, okružen cvjetnim dekoracijama i mirisima hrane koji se šire s preuređenih štandova. Nakon višegodišnje pauze, Plac Mljac ponovno okuplja ljubitelje dobrog zalogaja i opuštene atmosfere, a tržnica se od 18. do 21. te od 25. do 28. rujna pretvara u noćnu pozornicu koja je privukla veliki broj posjetitelja.

image
Plac Mljac /
image
/Privatna Arhiva

Svake večeri od 19 do ponoći posjetitelji mogu uživati u spoju domaćih specijaliteta, međunarodnih delicija i festivalskog ugođaja. Nakon jutarnjeg špeceraja i dnevnog šušura, ovdje se sada kuša, pije, svira i druži, a poznati gradski plac može počinje imati svoje noćno, urbano lice.

Ovaj vikend i sami smo odlučili zaviriti na novo stari festival gdje smo uhvatili i jednog od organizator - Borka Špoljarića.

"Zapravo smo bili prvi koji su ovakav tip događanja donijeli na zagrebačke tržnice. I 2018. i 2019. godine bile su jako uspješne, ali onda je došla pandemija i morali smo stati. Cijelo to vrijeme ljudi su nas stalno pitali hoćemo li se vratiti i evo, ove godine opet smo tu.

Ideja od početka nije bila napraviti klasičan gastro ili glazbeni festival: "Trešnjevački plac je sam po sebi jedan od zagrebačkih landmarka, mjesto s posebnom vibrom i poviješću. Mi ovo doživljavamo prije svega kao ambijent i priču, druženje koje je jako vezano za kvart. Hrana i glazba su samo slojevi na tu osnovnu atmosferu."

image
/Privatna Arhiva

Kada je u pitanju glazba naglasak je na koncertima uživo, a svaki dan, kaže organizator, nastupaju mladi i talentirani izvođači.

Raspored donosi sve, od starogradskih popevki do modernih pop ritmova, koji se stvaraju poseban ambijent.

image
/Privatna Arhiva

No, ono što nas posebno zanima, svakako je ponuda hrane.

"Svaku večer nakon ponoći sve moramo rastaviti, a ujutro očistiti i vratiti u funkciju tržnice. Zbog toga imamo ograničen broj kućica za piće i hranu, trenutno su četiri, pa smo ih pažljivo birali da pokriju različite ukuse", kaže nam Špoljarić.

Gastro ponuda - od lokalnog do egzotičnog

Prva kućica na kojoj smo odlučili provjeriti što se nudi bila je Cugeraj, gdje je izbor pao na tri opcije: Chicken Taco (8,90 eura), Juicy Pork Taco (8,50 eura) i Nachos’n Dip (4,20 eura).

image
/Privatna Arhiva

Od pića se moglo birati između žestica, koktela, vina, piva i sokova, no nas je najviše zanimala hrana pa smo odlučili kušati Chicken Taco. Već pri narudžbi upozorili su nas da ćemo čekati oko pola sata. S obzirom na dugačke redove i velik broj posjetitelja koji su uz odličan glazbeni ambijent željeli nešto prigristi, čekanje se protegnulo na četrdesetak minuta, što samo potvrđuje koliko street food i dalje privlači publiku.

Kada smo napokon dočekali svoj taco, nismo požalili. Bio je ukusan i osvježavajuć, zahvaljujući korijandru, ukiseljenoj korabi, češnjaku i feta siru, a sve dodatno podignuto svježinom limete. Vrijedilo je pričekati, a vrijeme u redu mnogi su iskoristili za neformalno minglanje, pa se lako razvila rasprava o hrani (gdje je jedina zamjerka zapravo bila ona - da se jednostavno predugo čeka na narudžbu), glazbi i tome kako bi bilo sjajno da je kućica ipak barem još jedna više.

image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva

Druga kućica s hranom bila je Stara preša, idealna adresa za one koji vole domaće zalogaje.

Tamo smo probali pečeni buncek s krumpirom (8,50 eura) i štrukle sa sirom (6 eura), dok su se mogli izabrati i štrukli s jabukama. Buncek je bio mekan, sočan . jednostavno se topio u ustima, uz jednako dobar restani krumpir i umak od povrća i pečenja. Uz to smo dobili i nekoliko komadića domaćeg kruha.

image
/Privatna Arhiva
image
/Privatna Arhiva

Nije nas iznenadilo što se red pred ovom kućicom nije smanjivao ni kasnije tijekom večeri jer dobar bunce uvijek prolazi. Zapečeni zagorski štrukli sa svježim kravljim sirom su, pak, odličan izbor čak i ako želite nešto pojesti “s nogu” bez da se zaprljate.

image
/Privatna Arhiva

Za one najmlađe, ali i one odrasle željne nečeg slatkog i drukčijeg, tu je bila kućica Banana Boo. Mogli ste probati banane umočene u čokoladu s različitim posipima.

image
/Privatna Arhiva

Cijene su se kretale od 3,30 do 5,50 eura, dok su se posipi dodatno naplaćivali od 0,50 do 0,75 eura. Naravno, u ponudi su bila i pića za ljubitelje banana, kokteli...

Iako na festivalu nećete naići na mnoštvo kućica s hranom, naglasak ionako nije na tome. No uz odličnu vibru i pažljivo osmišljenu atmosferu, uvijek ćete pronaći nešto fino što će upotpuniti doživljaj zbog čega pozdravljamo inicijativu zbog koje se na Trešnjevku vratio ovaj slatki kvartovski festival.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 11:10