zadarska vina

Nagrađivani pošip i najjužniji sauvignon: Evo što vas čeka na Wine & Musicu u Petom kupeu

 Ranko Suvar/Cropix
Za zalogaje je zadužen chef Renato Kraljev, koji sprema dalmatinske delicije
Za zalogaje je zadužen chef Renato Kraljev, koji sprema dalmatinske delicije

Vina Zadarske županije upravo se predstavljaju na Music & Wineu u Petom kupeu, novootovorenom prostoru na adresi Trnjanska cesta 5.

Svoje najbolje kapljice u Zagreb je donijelo deset vinarija okupljenih oko udruge ZaDar: tu su Kraljevski vinogradi, Badel 1862 predstavlja svoja Korlat vina, kušati se mogu i vina vinarije Bora, kao i ona vinarija Fiolić, Ker-Vin, Škaulj, Figurica, Karaba, MasVin i Buljat.

- Odaziv Zagrepčana je odličan, ljudi cirkuliraju cijeli dan, a najveću gužvu očekujemo upravo u narednim satima, nakon ručka. Prvi je to put da na ovaj način predstavljamo zadarska vina u Zagrebu i jako smo zadovoljni kako sve ide. Cijeli je program, naravno, popraćen odličnom glazbom za koju je zadužen Pepi Jogarde, dok zalogaje slaže naš masterchef Renato Kraljev – priča nam Zdravko Žuža iz vinarije Bora, dodajući kako se kušati mogu delicije poput paškog baškotina sa skutom, kozicama i šparogama, mariniranih inćuna s artičokom ili sipe s kremom od slanutka.

image
Ranko Suvar/Cropix
image

Domagoj Žuža

Ranko Suvar/Cropix
image

Domagoj Žuža

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image

Dario Buljat

Ranko Suvar/Cropix

On nam otkriva i više o tome po čemu je zadarska regija posebna kada govorimo o vinima.

- Najpoznatiji smo po svojim autohtonim crnim sortama, to su doista posebna vina. Njegujemo Bordeaux sorte i s njima postižemo iznimne rezultate u svijetu – kaže nam Žuža.

No ponosan je da se upravo u njihovoj županiji proizvodi i najjužniji hrvatski sauvignon.

- I naša bijela vina su itekako prepoznata. Recimo, Pošip vinarije Bora je dobio i Decanterovo zlato, što nikako nije mala stvar – priča, dodajući da je ponosan i što zadarski vinari rade na očuvanju autohtonih sorti, pa su zajedničkim radom ponovno oživjeli neke čak preko dvije stotine godina stare sorte.

- U svakom slučaju, pozivam sve ljubitelje kvalitetnog vina da nam se pridruže i da nauče nešto o našem vinskom podneblju. Atmosfera je sjajna, a vino još bolje – kaže nam Žuža.

image

Katarina Anzulovic i Radoslav Bobanovic

Ranko Suvar/Cropix
image

Tomislav Skaulj

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image

Antonio Žuža

Ranko Suvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 15:39