PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Najdetaljniji ružičasti vodič: Ovo je najboljih 75 rosé vina Hrvatske iz berbe 2021.

 Deposit Photos/
Vrijeme za nova ružičasta vina dolazi nam oko Uskrsa, a i ove godine, sad je to već pravilo - prednjače vinari iz Dalmacije

Ružičasta vina iz prethodne berbe postaju spremna za tržište. Njihov životni vijek nije dugačak, velika većina ih je namijenjena potrošnji do kraja tekuće godine. Tek rijetki primjerci imaju životnog potencijala za nekoliko godina. Većina ih je zamišljena da se potroše tijekom proljeća i ljeta koji slijede, pa je upravo sada pravi trenutak odabrati svoje favorite, bilo za vinsku kartu restorana, bilo za privatnu arhivu.

image
Deposit Photos/

Ako nekim slučajem na zalihi posjedujete rosé starije berbe upravo sada je pravi trenutak da otvorite takvu ili takve boce i napravite mjesto za novi, svježi rosé. Godište 2021. je bilo uzbudljivo i kvalitetno, pa nam je prvobitno zamišljeni zadatak, odabrati pedesetak vina vrijednih preporuke, ispao neizvediv. Dobrih je jednostavno bilo previše i umjesto pedeset smo bili prisiljeni granicu podići na barem 75 preporuka, jer bi svaki broj ispod toga bio nepravda. I ovako smo ispustili neka vrijedna vina, ali negdje smo morali povući crtu.

image
Deposit Photos/

BREGOVITA HRVATSKA

BREGOVITA HRVATSKA

Bregovita Hrvatska je najkraća po pitanju roséa, ali zato ima neke jako talentirane igrače koji genijalnim uradcima nadoknađuju tu kratku klupu. Ove su godine to vinarije Cmrečnjak, Kos, Ivančić Griffin i Kopjar.

1. CMREČNJAK, PINOT CRNI ROSÉ 2021

Kvaliteta: 90/100

Cijena: 56,25 kn

Sjajni rosé. Mirišljav, elegantan, živahan, savršeno uravnotežen. Obilje crvenog voća s naglaskom na lubenicu, malinu, koricu naranče i domaću jagodu doslovno iskače iz čaše. Okus je pak sočan, osvježavajući, postojan i iznimno dug. Neodoljivo, jako zavodljivo, a nimalo banalno. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

2. KOS, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 88/100

Cijena: 70 kn

Sorta pinot crni. Krasan rosé. Nježan, aromatičan, živahan i lepršav. Svjetloružičaste boje mesa lososa. Intenzivnog mirisa i još intenzivnijeg okusa, ugodno naglašenih kiselina, izražene sočnosti i voćnog finiša. Zaista atraktivno vino. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

3. KOPJAR, ROSÉ PINOT NOIR 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 65 kn

Blijedoružičaste boje mesa lososa. Pretežno herbalnog mirisa, na koprivu, travnate note, sa svježom limetom u pozadini. Okusa laganog i osvježavajućeg. Vitkog tijela, sočnog, lepršavog, živahnog, s ugodno naglašenim kiselinama. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

4. IVANČIĆ, GRIFFIN AMBASSADOR 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 100 kn

Sorta portugizac. Svjetloružičaste boje s ljubičastim odsjajem. Intenzivnog mirisa koji podsjeća na maline i kupine s nešto zelene herbalnosti u pozadini. Laganog i lepršavog, gotovo prozračnog okusa koji se nudi, ako je dobro ohlađen, kao idealno osvježenje toplih ljetnih dana i noći. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

5. ŠOŠKIĆ, PINOT GRIS ROSE 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: 81 kn

Sorta pinot sivi. Kompleksan rosé. Ne radi se o lepršavom roséu, nego o strukturiranom vinu. S aromama banane, breskve i marelice, s dodatkom težih reduktivnih nota u pozadini. Okusa intenzivnog, tijela punog do srednje punog. S dosta svježeg voća na početku i slano-gorkaste mineralnosti na finišu. 13% alk.

image
Privatna Arhiva/

6. DVANAJŠČAK KOZOL, CRNI PINOT ROSÉ

Kvaliteta: 86/100

Cijena: na upit

Svjetlije ružičaste boje mesa lososa. Ugodnog mirisa, donekle diskretnog, u kojem dominiraju svježe voćne arome pomiješane s herbalnim tonovima. Prije svega malina i šumska jagoda. Okus je sočan, vitkog tijela, ugodno kiselkast i srednjeg trajanja.

image
Privatna Arhiva/

7. LAGENA, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: 58,50 kn

Sorta cabernet sauvignon. Lijepe svijetle i bistre ružičaste boje mesa lososa. Nešto zelenijih aroma na nosu koje asociraju na zelenu papriku i list rajčice. Živog, kiselkasto-slatkastog okusa, izvrsno uravnoteženog između slatkoće i kiselosti. Finiš obilježava atraktivni retrookus na višnje. 11,8% alk.

image
Privatna Arhiva/

8. LOVREC, PINOT SIVI ROSE 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: 60 kn

Vrlo svijetle ružičaste boje, nijanse ljuske luka. Nešto suzdržanijeg mirisa i raskošnog okusa. Živog i dobro strukturiranog istovremeno. Srednje punog tijela, dugačkog trajanja, s obiljem voćnih aroma na retrookusu te s ugodnim mineralno oporim finišem. 13% alk.

image
Privatna Arhiva/

9. PODRUM MLADINA, ERDORO ROSÉ 2021

Kvaliteta: 84/100

Cijena: 74 kn

Sorte: merlot 80%, cabernet sauvignon 20%. Svjetloružičaste boje. Ugodnog herbalnog i pomalo suzdržanog mirisa s reduktivnim notama u pozadini. Nježnog, laganog i osvježavajućeg okusa s ugodnim notama crvenog voća na retrookusu. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

10. PRIGORA, ROSÉ

Kvaliteta: 83/100

Cijena: na upit

Živahni i lagani rosé tamnije ružičastocrvenkaste boje. Suh je, blagog mirisa, pretežno herbalnih aroma te živog okusa ugodno naglašene kiselosti. Vitkog tijela, kraćeg trajanja i osvježavajućeg karaktera. Piti ga dobro ohlađenog tijekom toplih ljetnih dana.

image
Privatna Arhiva/

DALMACIJA

DALMACIJA

Dalmacija se ponovno pokazala kao najizdašniji izvor visoko kvalitetnih roséa i najbolje ocjene su otišle u tu regiju. To ne čudi kad se uzme u obzir da u Dalmaciji ionako ima najviše zasađenih vinograda crnim sortama od kojih se dobiva rosé, a pritom su i klima i tlo vrlo pogodni za taj tip vina, jer kada se i ranije bere grožđe (jer je to praksa za rosé) još uvijek je dovoljno šećera u bobicama za ozbiljno vino, a i kiseline su niže nego bilo gdje drugdje.

1. KORTA KATARINA, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 91/100

Cijena: 139 kn

Sorta plavac mali. Prekrasan rosé. Svijetlo ružičaste, boje mesa lososa. Intenzivnog i privlačnog mirisa na crvenu naranču i šumsku jagodu, s nešto trešnje u pozadini. Okusa živog i sočnog, sasvim suhog, koji odiše svježinom, koji je elegantan i odmjeren, a ekspresivan i u ustima i na nosu.

image
Privatna Arhiva/

2. SENJKOVIĆ, SPOŽA 2021

Kvaliteta: 90/100

Cijena: 90 kn

Sorta plavac mali. Izvrsno vino. Spoža, pionir modernih dalmatinskih roséa ponovno je u punoj formi. Vino je blijede i svijetle ružičaste boje. Privlačnog mirisa herbalno voćnog karaktera. Živog, intenzivnog i osvježavajućeg okusa, srednjeg do vitkog tijela, višnjasto malinastog finiša. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

3. RIZMAN, RUSULA 2021

Kvaliteta: 88/100

Cijena: 90 kn

Ugodni rosé crvenkaste boje. Bogatog mirisa na zrelo crveno voće. Mekanog, podatnog i sočnog okusa, umjerenih do blažih kiselina, s dodirom tanina na finišu koji daju kičmu i produljuju voćnost i trajanje. Sjajne ravnoteže. Prekrasno sočno i mekano vino.

image
Privatna Arhiva/

4. PROVIĆ, TEUTA 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 65 kn

Od sorti syrah 80% i merlot 20%. Tamnije ružičaste boje. Blagog i sočnog okusa, mekanog, s obiljem crvenog voća na sredini, nježno oporom taninskom crtom na finišu. Atraktivnog voćnog mirisa. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

5. DELUSIONAL, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 75 kn

Sorta babić. Krasan rosé, krepkog karaktera, s više tijela i intenziteta od standardnih roséa. Arome nisu osobito izražene, ali su vrlo ugodne i podsjećaju na nar i divlji šipak. Okus je živ i sočan, ugodno naglašenih kiselina, dugačak i intenzivan. Radije ga servirati uz hranu nego kao ljetno osvježenje ili aperitiv. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

6. VOLAREVIĆ, LA CHIC! 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 80 kn

Sorta plavac mali. Strukturirani rosé s tijelom i intenzitetom, ugodne krepkoće. Vrlo svijetle i nježne ružičaste boje. Ugodnog mirisa kojem treba koja minuta da se otvori. Nakon prvotne suzdržanosti izlaze herbalne note pa voćnost nara i šumske jagode. Odlično dozirane kiseline daju mu živost, a zrela voćnost na finišu konačni, zavodljivi dojam.

image
Privatna Arhiva/

7. VUINA CRLJENAK KAŠTELANSKI ROSE 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 80 kn

Sorta tribidrag. Crljenak se ponovno pokazuje izvrsnim materijalom za rosé. Ovdje je mekan i sočan, pomalo zatvoren na početku, ali ubrzo se otvori prema atraktivnim trešnjama na nosu, čist i dugačak u ustima, balansiran, sa super atraktivnom voćnošću na finišu. Krasno vino. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

8. MATELA, KAŠTELANSKI OPOL 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: 56 kn

Sorte su babica kaštelanska 65% i plavac mali 35%. Kompleksniji tip roséa. Dio je fermentirao i dozrijevao u inoksu, a dio u drvu, pa ima i svježe voćnosti i začinskih nota porijeklom iz drva. Punijeg je tijela i punijeg okusa pa nije za ljetno osvježenje, nego ga treba servirati uz klasične bogatije pečenke. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

9. GRABOVAC, CRVENO JEZERO 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: 60 kn

Od sorti syrah, trnjak, vranac, merlot i cabernet sauvignon. Ugodan, blago kiselkasti rosé, ružičasto crvenkaste boje. Miris obilježavaju arome nara, jabuke crveni delišes i zelene herbalne note. Okus obilježavaju voćnost, mala doza CO2 koji potiče svježinu, vitko tijelo i sočno gorkasti finiš. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

10. SLADIĆ MARKO, ROSE PLAVINA 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: 75 kn

Sorta plavina. Mekani i podatni rosé, slika i prilika svoje sorte. Na nosu privlačnog šljivasto trešnjastog profila sa zelenim vegetalnim primjesama. U ustima širok i pristupačan. Idealno svakodnevno vino. Osobito u brojnim restoranima šibenskog zaleđa koji serviraju janjetinu s ražnja. 12,2%

image
Privatna Arhiva/

11. MASVIN PZ, ROSE 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: 80 kn

Sorte su plavina 50% i tribidrag 50%. Mekani i sočni rosé. Nježne i svijetle ružičaste boje mesa lososa. Diskretnog i ugodnog mirisa generalno voćnog profila, s asocijacijama na maline i šumske jagode. Blago slatkastog okusa, podatnog i blagog. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

12. GOVORKO, ĐELOZIJA 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: 50 kn

Sorte plavina 60% i merlot 40%. Blijede i svijetle, moderne ružičaste boje. Suzdržanog mirisa na prvu koji se otvara nakon nekoliko minuta. Zrelih voćnih aroma u pravcu domaćih jagoda s primjesama malina i zelenih vegetalnih nota. Sočnog, nježnog i zavodljivog okusa. Kraćeg trajanja i atraktivno sočnog finiša. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

13. ĐIKO, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: 60 kn

Sorte su plavina 80% i merlot 20%. Rosé atraktivnog mirisa na šumske i domaće jagode prije svega. Iza toga slijedi nešto zelenih herbalnih aroma i tragovi cvijeta trešnje. Okus je mekan, kao što se i očekuje od plavine, nježan na nepcu i ugodno gorkast na finišu. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

14. GORAVICA, PEGASUS 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: na upit

Sorta plavac mali. Lagani i nježni rosé svijetle ružičaste boje mesa lososa. Vitkog tijela, prozračnog okusa, blagih kiselina. Mirisa na domaće jagode, cvijet trešnje i vegetalne note u pozadini. 11,9% alk.

image
Privatna Arhiva/

15. KIRIDŽIJA, ROSE 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: na upit

Sorta plavac mali. Lijepe svijetle i žive ružičaste boje. Suzdržanijeg mirisa u kojem se zrele arome crvenog voća poput domaćih jagoda isprepliću s reduktivnim notama. Okus je strukturiran i snažan za jedan rosé, punijeg tijela i zrelijih aroma na nepcu. Prisutnost CO2 dodaje dozu svježine, a ugodna gorkastost retrookusa zaokružuje karakter ovog vina kao vina za uz hranu, ne za aperitiv. 13,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

16. KRALJEVSKI VINOGRADI, PUNTA SKALA ROSE 2021

Kvaliteta: 84/100

Cijena: 61,50 kn

Sorte su plavac mali 50% i tribidrag 50%. Svijetlo ružičaste s nijansom bakrene. Zrelijeg i razvijenijeg voćno začinskog mirisa koji podsjeća na brusnicu, nar i crvenu papriku s primjesama mediteranskog bilja u pozadini. Mekanog okusa, srednjeg tijela, krepkog karaktera, s privlačnom voćnom slasti na finišu i dodirom gorkastosti na retrookusu. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

17. BLACK ISLAND WINERY, MERGA VICTA ROSÉ 2021

Kvaliteta: 84/100

Cijena: 80 kn

Sorte plavac mali 60% i plavina 40%. Dublje ružičaste boje s refleksom ljubičaste. Slatkastog i mekanog okusa koji odiše zrelošću. Mirisa na zrelo crveno voće. Srednjeg trajanja, zavodljivo slasnog finiša. Poslastica za ljubitelje slađih roséa. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

18. MATUŠKO, ROSÉ SELECTION 2021

Kvaliteta: 84/100

Cijena: 80 kn

Sorta plavac mali. Svijetlo i blijedo ružičaste boje, poput mesa lososa, s refleksom bakrene. Nježnog mirisa slatkastog karaktera koji podsjeća na karameliziranu jabuku. Okusa slatkastog, blago oporog, sočnog na finišu s retrookusom na malinu i suhu smokvu. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

19. DEGARRA, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 84/100

Cijena: 92 kn

Sorte plavina 90% i cabernet sauvignon 10%. Ugodni rosé mekšeg i podatnijeg karaktera. Suzdržanih aroma crvenog voća i izraženijih ribanih jabuka. Nježne ružičaste boje, nijanse mesa lososa. Mekanog okusa koji odiše svježinom i mladošću. Slatkasto slasnog voćnog finiša. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

20. PRGIN, OPOLO 2021

Kvaliteta: 84/100

Cijena: 95 kn

Sorta babić. Dublje crvenkaste boje. Punijeg tijela, intenzivnijeg okusa, gotovo kao crno vino iz hladnijih regija. Ugodnog mirisa u kojem prevladavaju ribana jabuka i oskoruša, a prati ga crveno voće poput jabuke crveni delišes, aronije i brusnica. 13% alk.

image
Privatna Arhiva/

21. SKARAMUČA, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 83/100

Cijena: 55 kn

Sorta plavac mali. Nježne i svijetle ružičaste boje. Pomalo suzdržanog mirisa u kojem se arome maline i trešnje isprepliću s težim reduktivnim tonovima. Okusa sočnog i mekanog istodobno, blažih kiselina, s pregršt jagodičastog voća na nepcu, sa sočnim finišem te s ugodno gorkastim retrookusom. 13% alk.

image
Privatna Arhiva/

22. SLADIĆ ANTE, LASINA OPOL 2021

Kvaliteta: 83/100

Cijena: 75 kn

Sorta lasina. Svjetlije ružičaste boje. Jačeg mirisa u kojem se isprepliću zrele voćne i teže reduktivne arome. Nakon desetak minuta čekanja voćne ipak prevladaju. Okus ostavlja dojam krepkoće i voćnosti. Zreo je i intenzivan, s ugodnom gorčinom na finišu. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

23. TOMIĆ, OPOLO NOBILE 2021

Kvaliteta: 83/100

Cijena: 75 kn

Sorta plavac mali, Svjetlije, moderne blijedo ružičaste boje. Zrelog i mekanog okusa, nešto diskretnijeg mirisa. Od aroma se sluti nar i jesensko koštunjičavo voće. Srednjeg tijela, kraćeg trajanja. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

24. HVAR HILLS, ROSÉ PIUS 2021

Kvaliteta: 83/100

Cijena: na upit

Moderne blijedo ružičaste boje, nijanse ljuske luka. Nos je pomalo zagušen zbog reduktivnih nota, iza kojih ipak nakon nekog vremena proviruju crveno voće i citrusi. Okus je dobar, dobrog balansa između svježine i zrelosti, vitkog je tijela i kraćeg trajanja s blago gorkastim finišem i bijelom trešnjom na retrookusu. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

25. PAVIČIĆ, ROSE 2021

Kvaliteta: 82/100

Cijena: 59 kn

Sorta plavac mali. Vrlo svijetle, gotovo sasvim providne, ružičaste boje. Pomalo suzdržanog mirisa s primjesama reduktivnih nota te morskog žala i pripadne lažine. Mekanog okusa niskih kiselina, sa zrelim voćnim aromama na finišu i ugodnom gorčinom na retrookusu. 13% alk.

image
Privatna Arhiva/

26. VIOLIĆ BORIS, ROSEA PARADISIUM 2021

Kvaliteta: 82/100

Cijena: 62,50 kn

Sorta plavac mali. Crvenkasto ružičaste boje. Intenzivnog mirisa na naribanu jabuku i oskorušu, s nešto herbalnih nota u pozadini. Sočnog okusa, suhog, s blagim dodirom oporosti i atraktivnom svježom voćnosti na finišu. 12,8% alk.

image
Privatna Arhiva/

27. FIOLIĆ, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 82/100

Cijena: 85 kn

Sorte su plavina 40%, grenache 40% i syrah 20%. Vrlo blijede, ružičasto žute boje, podsjeća na ljusku luka. Pomalo suzdržana mirisa s reduktivnim notama u pozadini i nešto citrusnog voća. Okusa živog, ugodno naglašene kiselosti, sočnog na sredini i gorkastog na finišu. 12,7% alk.

image
Privatna Arhiva/

ISTRA I KVARNER

ISTRA I KVARNER

U Istri je drugačija situacija. Njihov se rosé najčešće temelji na teranu, refošku ili borgonji, sve redom sortama s visokim kiselinama, pa balans kod ranije branoga grožđa nije lako postići. Ipak neki asovi poput Kozlovića su uvijek pouzdani i isporučuju uzbudljiva vina izvanserijske kvalitete, tako da i Istra može kvalitetno pridonijeti u ovom tipu vina.

1. KOZLOVIĆ, VIOLETTA 2021

Kvaliteta: 90/100

Cijena: 75 kn

Od sorti merlot 80% i teran 20%. Prekrasno vino. Nježne ružičaste boje s refleksom crvenkaste. Intenzivnog mirisa, na brusnice i šumske jagode s tragovima nara i limete u pozadini. Živog, čistog, sočnog i postojanog okusa koji pršti obiljem voćnih aroma. Živog finiša s blago naglašenim kiselinama koje potiču žlijezde i zazivaju novi gutljaj. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

2. GRAND VILLAGE ESTATE, CABERNET SAUVIGNON/MERLOT ROSE 2021

Kvaliteta: 89/100

Cijena: 80 kn

Od sorti merlot 55% i cabernet sauvignon 45%. Crvenkasto roskaste boje, srednje dubine. Živo i mirišljavo vino. Odiše svježinom i aromama bobičastog šumskog voća. U ustima je vrlo intenzivno i dugačko, savršeno doziranih kiselina koje daju živost i potiču trajanje okusa i lučenje žlijezda, zbog čega je i sočnost finiša tako neodoljiva i zaziva novi gutljaj. 13,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

3. IN SYLVIS, FLORENS ROSE 2021

Kvaliteta: 88/100

Cijena: 60 kn

Od sorte teran. Crvenkasto vino koje izgledom i dubinom crvene boje više liči na pinot crni nego na klasični rosé. Međutim, izvrsne je kvalitete. Nemali šećer od 12 grama po litri savršeno je uravnotežen. Vino djeluje živo i sočno, nimalo zasitno, za što su očito zaslužne visoke kiseline koje bride po rubovima jezika i zazivaju novi gutljaj, šećeru usprkos. Crveni delišes je udarna aroma, nakon toga dolaze jagoda i sušena brusnica. Sjajan primjerak s granice razreda desertnih vina. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

4. FRANKOVIĆ, LUNA ROSA 2021

Kvaliteta: 88/100

Cijena: 70 kn

Od sorti teran 50% i cabernet sauvignon 50%. Lijepe bistre ružičaste boje, nijanse mesa lososa. Krasnog mirisa koji odiše voćnošću malina i kupina s primjesama herbalnih zelenih nota u pozadini. Živog i intenzivnog okusa, ugodno naglašenih kiselina i dugačkog sočnog finiša. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

5. VERALDA, ROSÉ XTRIAN 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 60 kn

Od sorte teran. Crvenkaste boje s nijansom bakrene. Intenzivnog slatkastog mirisa na cvijeće, karamelizirane jabuke i kandirane naranče. Okusa zrelog i slasnog, blažih kiselina, vidljivih blago stežućih tanina. Drukčiji rosé, zreliji, puniji, krepkiji. Aromatski više karaktera jantarnog nego ružičastog vina. 13% alk.

image
Neven Jurjak Aka Merlo De Graia/

6. POLETTI, ROSSELLA 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 70 kn

Od sorte muškat ruža. Zreliji i bogatiji tip roséa. Crvenkaste boje. Zaobljenijeg, srednje punog tijela, blagih cvjetnih i obilnih voćnih aroma poput trešnje, crvene jabuke i šumske jagode. U ustima mekano i toplo istovremeno, s bridećom mineralnošću na retrookusu i dodirom gorkastosti.

image
Privatna Arhiva/

7. BENVENUTI, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 73 kn

Od sorti teran 60% i merlot 40%. Blijedo ružičasto žućkaste boje, poput ljuske luka. Suptilnijeg i slojevitijeg mirisa u kojem se svježa voćnost isprepleće s herbalnim, citrusnim i kvaščanim notama. Okus je jednako slojevit. Prije svega je voćan i odiše svježinom, a potom dolaze sočnost i fina orašasta nota na finišu. 12,5% alk.

image
Hrvoje Serdar/

8. GRAND VILLAGE ESTATE, SANSIGOT ROSE 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 80 kn

Od sorte sansigot. Krasno vino. Elegantno, osvježavajućeg karaktera, sa zavodljivim malinama i lubenicama na nosu te sa sočnim i voćnim okusom, odlično uravnoteženim, koji nakon ispijanja zaziva novi gutljaj. Idealan rosé za osvježavanje toplih ljetnih noći i dana. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

9. RITOŠA, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: 60 kn

Od sorte muškat ruža. Mirišljavo i atraktivno vino, sočnog okusa, cvjetno voćnog mirisa. Dublje ružičaste boje. Mirisa na cvijet trešnje, brusnice i crvenu jabuku. Solidnog tijela i trajanja za rose. Dobrog balansa, umjerenih kiselina, s jedva vidljivim dodirom slatkoće na finišu. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

10. GERŽINIĆ, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: 60 kn

Od sorte teran. Svijetle crvenkaste boje. Lagani i živahni rosé ugodno naglašene kiselosti, sasvim suh, aperitivnog karaktera. Mirisom vladaju herbalne arome, a okusom ugodna višnjastost. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

11. ŠIPUN, TROJIŠĆINA ROSÉ 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: 66 kn

Od sorte trojišćina. Lagano i lepršavo vino vitkog tijela i decentnih svježih voćnih aroma. Miris je igra višnje i zelenih herbalnih aroma, a okus je osvježavajući kao voda na izvoru. Nježno i živahno vino čistih i svježih voćnih aroma, ugodno kiselkasto, prozračno i nježno. 11,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

12. FAKIN, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: 50,50 kn

Od sorte teran. Dublje ružičaste boje s nijansom bakrene. Slatkasto kiselkastog okusa i zelenijeg herbalno voćnog mirisa. Agrumi, trava i malina u pozadini obilježavaju miris, a naglašene kiseline uravnotežene slatkoćom neprevrelog šećera okus. Živo i slatkasto vino. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

13. AB VINA, BORGONJA ROSÉ 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: 55 kn

Od sorte borgonja (frankovka). Žive svijetlo ružičaste boje srednje dubine. Intenzivnog mirisa pretežno zelenih herbalnih aroma s pozadinom limunade i svježih citrusa. Živog i ugodno kiselkastog okusa osvježavajućeg karaktera. Sasvim suhog. Vitkog tijela i solidne dužine. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

14. VINA LAGUNA, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 83/100

Cijena: 30 kn

Od sorti cabernet sauvignon 55%, cabernet franc 35% i merlot 10%. Izvrsnog omjera cijene i kvalitete. Dublje ružičaste boje. Diskretnog mirisa načelno voćnog profila te elegantnog i živog okusa osvježavajućeg karaktera. U početku je miris suzdržan, tek nakon nekoliko minuta oslobađaju se voćne note kao što su ušećerena jabuka i domaća jagoda. Okus je živahan, ugodan, sočan, kraćeg trajanja. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

15. MEDEA, ROSÉ CUVÉE 2021

Kvaliteta: 83/100

Cijena: 40 kn

Od sorti teran 45%, refošk 45% i cabernet sauvignon 10%. Odličnog omjera cijene i kvalitete. Svijetle i nježne ružičaste boje. Mirisa pretežno herbalnog, zelenih aroma, s primjesama šumskih jagoda. Laganog okusa, vitkog tijela, ugodno kiselkastog, sočnog na finišu. Lijepi aperitivni i svakodnevni rosé. 11,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

16. SAN MAURO, MUŠKAT RUŽA 2021

Kvaliteta: 83/100

Cijena: 65 kn

Od sorte muškat ruža. Slatkasto vino crvenkasto ružičaste boje s nijansom bakrene. Mirisa na ušećerenu jabuku i na kompot od dunje. U primjesama još dolaze domaće jagode. Okus je mekan i slatkast, s kompotom od jagoda i šljiva na retrookusu. 11,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

17. SILJAN, ROSÉ 202

Kvaliteta: 82/100

Cijena: 50 kn

Sorta cabernet sauvignon. Slatkasti rose blijedo ružičaste boje mesa lososa. Suzdržanog mirisa s dosta reduktivnih nota iza kojih se slute divlja jagoda i trešnja.

Okus je slatkast, lagan i vitkog tijela, s dozom CO2 koji pojačava dojam svježine. Na kraju mekan i sočan, blago gorkast. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

SLAVONIJA

SLAVONIJA

Slavonija je u 2021. napravila jako dobar posao, osobito velike vinarije koje su u razredu vina od cca 35 do 45 kuna ponudile izvrstan omjer cijene i kvalitete, a neke od njih poput Kutjeva d.d. i Enosophie su i u gornjem razredu ponovno proizvele neke od najboljih roséa Hrvatske. Niti manji slavonski vinari ne zaostaju u toj utakmici, što potvrđuju izvrsni Jasna Antunović i Brzica.

1. KUTJEVO D.D., ROSÉ PREMIUM 2021

Kvaliteta: 91/100

Cijena: 57 kn

Od sorti zweigelt 65% i pinot crni 35%. Nježne i providne ružičaste boje. Prekrasnog i odmjerenog mirisa, ni odveć intenzivnog, niti suzdržanog, s mjerom. Jako bogatog aromama kao što su maline, kupine, šumske jagode, limeta, korica naranče i zreli nar. Okus je živahan i lepršav, elegantan, a opet dovoljno intenzivan, vrlo sočan i dugačak na finišu. Izvanredno vino. Izvanserijski dobar rosé. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

2. ENOSOPHIA, MATAROUGE 202

Kvaliteta: 90/100

Cijena: 50,5 kn

Od sorti frankovka 50% i pinot crni 50%. Izvrstan rosé. Suh, živ, elegantan i raskošan istodobno. Svijetle je ružičaste boje, intenzivnog voćno herbalnog mirisa i osvježavajućeg i sočnog okusa. S karakterom, šarmom i trajanjem istodobno. Na finišu ostavlja neodoljivi retrookus šumskog voća i agruma. 12,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

3. ANTUNOVIĆ, CUVÉE ROSÉ 202

Kvaliteta: 89/100

Cijena: 65 kn

Od sorti cabernet sauvignon, cabernet franc i pinot crni. Izvrstan rosé. Odmjeren i lijep. Blijede ružičaste boje nijanse ljuske luka. Suptilan na nosu s čistim i privlačnim voćnim i herbalnim aromama, ponajviše citrusima i svježim malinama s nešto travnatih nota u pozadini. Okus je britak, suh, živih kiselina, osvježavajući, dugačak i elegantan. 13% alk.

image
Privatna Arhiva/

4. BRZICA, ROSÉ SUHO 2021

Kvaliteta: 88/100

Cijena: 70 kn

Sorta cabernet sauvignon. Krasan, aromatičan i osvježavajući rosé. Intenzivnog mirisa na šumsko voće i maline, kao i jednako intenzivnog i živog okusa, dugačkog i osvježavajućeg, s ugodno istaknutom kiselosti te s obiljem sočnosti i citrusne voćnosti na finišu. 13% alk.

image
Privatna Arhiva/

5. KRAUTHAKER, ROSÉ CUVÉE 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: na upit

Od sorti pinot crni, syrah, merlot i cabernet sauvignon. Nježne i blijede ružičaste boje, nijanse ljuske luka. Živahnog i ugodno kiselkastog okusa, s obiljem crvenog voća na nosu i na nepcu. Elegantno, čisto, suho, sočno, dugačkog trajanja i efektnog mineralno slanog finiša. 13% alk.

image
Privatna Arhiva/

6. PP ORAHOVICA, MARTIN ALBUS ROSÉ 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 60 kn

Od sorte frankovka. Blijede i svijetle ružičaste boje. Nježnog mirisa cvjetno voćnog profila i elegantnog okusa sočnog karaktera. Idealno vino za osvježenje ljetnih dana i obiteljskih druženja. Moderno izričajem, intenzivno okusom, suptilno mirisom. 12,3% alk.

image
Privatna Arhiva/

7. GALIĆ, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 87/100

Cijena: 79 kn

Od sorti cabernet sauvignon 45%, merlot 35% i pinot crni 20%. Nježne ružičaste boje mesa lososa. Mirisa herbalno voćnog karaktera u kojem se miješaju zelene herbalne i atraktivne voćne note malina i jagoda. Okus je živahan, elegantan, osvježavajućeg karaktera i s određenom slatkastom notom na finišu. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

8. IURIS, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: na upit

Sasvim sladak rosé. Dječji bomboni, lubenica i pčelinje saće su arome koje dominiraju mirisom. Okus, to jest slatkoća je dobro uravnotežena, jer kiselina su žive i daju joj lijep balans. Vino je toliko slatko da bi se trebalo tretirati kao desertno.

image
Privatna Arhiva/

9. PERAK, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: 40 kn

Od sorte merlot. Krasan rosé. Blagog okusa, nježne i svijetle ružičaste boje, pomalo suzdržanog mirisa na svježe crveno voće poput malina, mekanog i sočnog okusa s dodirom gorkastosti na finišu. Dobrog balansa, solidnog trajanja. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

10. VINA BELJE, ROSÉ PREMIUM 2021

Kvaliteta: 86/100

Cijena: 55 kn

Od sorti cabernet sauvignon 70% i pinot crni 30%. Vrlo blijede i svijetle, gotovo sasvim providne, ružičaste boje. Nježnog voćno cvjetnog mirisa te ugodnog i laganog okusa osvježavajućeg karaktera. Moderni i fini rosé vitkog tijela, sočnog okusa sa svježinom kao glavnom osobinom. 12,5% alk.

image

Vina Belje Rose Premium 2021

Privatna Arhiva/

11. PP ORAHOVICA, ROSÉ FRANKOVKA 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: 32 kn

Sorta frankovka. Nepobjedivi omjer cijene i kvalitete. Lagani, jednostavni i ugodni rosé. Privlačnog mirisa koji asocira na crveno voće i herbalne note. Vitkog tijela, osvježavajućeg karaktera u ustima, suh, lepršav na nepcu, sočno kiselkast na finišu. Jako lijepo svakodnevno vino. Može se poslužiti kao aperitiv, a odlično će popratiti i različite vrste jela. 12,2% alk.

image
Privatna Arhiva/

12. VINA BELJE, CUVÉE ROSÉ 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: 35 kn

Slatki rosé od sorti pinot crni 44%, pinot sivi 29% i cabernet sauvignon 27%. Slatkoća mu je glavna osobina i namijenjen je ljubiteljima slađih vina. Svijetle je ružičaste boje, nijanse mesa lososa. Pomalo suzdržanog i ugodnog mirisa, voćnih aroma koje podsjećaju na cvijet trešnje i svježe maline. Okus nije samo slatkast, posjeduje i privlačnu sočnost. Vitkog je tijela i kraćeg trajanja pa ga treba piti brzo, dok još ima taj mladenački sočni karakter. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

13. KUTJEVO D.D., ROSÉ 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: 43 kn

Od sorti zweigelt 65%, syrah 25% i cabernet sauvignon 10%. Ugodan svakodnevni rosé. Diskretnijeg mirisa lijepih voćno herbalnih aroma s domaćom jagodom u pozadini. Živog i sočnog okusa, vitkog tijela i kraćeg trajanja, ali i s privlačnom voćnošću na finišu. Dobar omjer cijene i kvalitete. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

14. PODRUM MARIJA, ROSÉ ANA 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: 55 kn

Sorta frankovka. Blijede crvenkaste boje, mirišljavo, podsjeća na maline i dječje tutti frutti bombone, živog i slatkastog okusa. Izvrsnog balansa zbog povišenih kiselina koje uravnotežuju slatkoću i potiču dojam slasti i sočnosti na finišu. 12,7% alk.

image
Privatna Arhiva/

15. IURIS, PINK MOSCATO 2021

Kvaliteta: 85/100

Cijena: na upit

Sasvim sladak rosé. Svijetle ružičaste boje, s obiljem slatkih aroma muškatnog grožđa, šumskih jagoda, marmelade od maline i dječjih bombona. Slatkoća dominira okusom i uravnotežena je izdašnim kiselinama. Finiš je kratak, čist i atraktivan.

image
Privatna Arhiva/

16. BRZICA, ROSÉ POLUSUHO 2021

Kvaliteta: 84/100

Cijena: 70 kn

Od sorte cabernet sauvignon. Slatkasti rose diskretnog mirisa, ali lijepih aroma cvjetnog karaktera s malinama u pozadini. Okus je sladak, s dobro doziranim kiselinama koje mu daju svojevrsnu oštrinu pa nije banalan. Finiš obilježavaju voćnost i karamelizirane jabuke. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

17. FERAVINO, ROSÉ CLASSIC 2021

Kvaliteta: 83/100

Cijena: 30 kn

Od sorti frankovka 75% i zweigelt 25%. Dublje ružičasto crvenkaste s refleksom bakrene. Slatkog okusa i intenzivnog mirisa. Crveno voće poput malina i nara vodeće su arome iza kojih dolazi još nešto herbalnih nota. Okus je uravnotežen, to jest osim slatkoće, tu su još voćna slast na finišu i primjereno dozirane kiseline. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

18. ERDUTSKI VINOGRADI, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 82/100

Cijena: 25 kn

Od sorte cabernet sauvignon. Ružičasto crvenkaste boje. Miris je intenzivan, obilježavaju ga crvena jabuka, mušmula, malina i cvjetne note. Okus odiše voćnošću i zelenim vegetalnim notama. Finiš je sočan s blago oporim retrookusom. 11,5% alk.

image
Privatna Arhiva/

19. ILOČKI PODRUMI, ROSÉ FRANKOVKA 2021

Kvaliteta: 82/100

Cijena: 40 kn

Od sorte frankovka. Svjetlije ružičaste boje mesa lososa. Zatvorenog mirisa u kojem dominiraju reduktivne arome. Okus je sočan, vitkog tijela i kraćeg trajanja. 12% alk.

image
Privatna Arhiva/

20. APOLITICO, ROSÉ 2021

Kvaliteta: 82/100

Cijena: 75 kn

Od sorte pinot crni. Svijetle ružičaste boje. Slatkastog okusa i suzdržanog mirisa. Na nosu vladaju reduktivne arome, a u ustima je dominantna slatkoća. Finiš obilježava blaga gorčina. 13% alk.

image
Privatna Arhiva/

21. IURIS, ROSALIA 2021

Kvaliteta: 82/100

Cijena: na upit

Slatkog mirisa na lubenicu, jagode i dječje bombone s nešto podrumske mahovine u pozadini. Okus je sočan, živih i naglašenih kiselina i načelno suh, ugodno opor pri finišu te sočan na retrookusu.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:15