BINGEANJE VIKENDOM

Napete, uzbudljive i inspirativne, ovih 5 novih serija o hrani zalijepit će vas za male ekrane

 HULU/HBO MAX/NETFLIX
Pet dinamičnih serija o hrani zbog kojih ćete odmah ogladnjeti, poželjeti putovati svijetom i napeto čekati iduću epizodu...

Neke dane je jednostavno prevruće za izlazak u šetnju po uzavrelom betonu pa je popodneva nakon posla najbolje provesti na kauču uz ledeno piće, grickalice i neku odličnu seriju. Naravno, nama koji volimo jesti nerijetko su te serije posvećene svijetu hrane, a za sada su u 2022. na naš radar došla različita ostvarenja, od natjecateljskih emisija, novih sezona sjajnih putopisnih serijala, par dramskih, ali i jedna futuristička dokumentarna serija kratkog formata. Sve su vizualno atraktivne, jedne će vas nasmijati i nadahnuti da putujete, druge uvući svojim dinamičnim radnjama u vrtlog emocija i napetosti, a neke predstaviti bolju budućnost. Doista se nađe nešto za svakoga!

Iron Chef: Quest for an Iron Legend

Gdje gledati: Netflix

Nakon sedam sezona iznimno popularne izvorne japanske serije Iron Chef, čak 13 sezona američke inačice i brojnih dodatnih spin-off pokušaja, ove godine pridružio im se i Netflix s "Iron Chef: the Quest for an Iron Legend". Streaming gigant preuzeo je iz izvornika osnovni koncept ove natjecateljske emisije koji uključuje kuharske dvoboje, dramatične najave tajnih sastojaka oko kojih se vrte epizode i prepoznatljive vizualne efekte, no svaki dvoboj dodatno su zakomplicirali brojnim napetim kulinarskim izazovima. Izazivači su i dalje profesionalni kuhari, kao što je to uostalom i pet Iron Chefova koji im se suprotstavljaju, a natjecatelj koji dođe do kraja natjecanja s najviše bodova suočava se sa svih pet chefova odjednom kako bi pokušao osvojiti titulu Iron Legend. Atraktivne scene profesionalnog kuhanja u ludoj žurbi svakako vas neće ostaviti ravnodušnima!

The Bear

Gdje gledati: Hulu

Dramatična i kaotična serija sa zabavnim elementima trenutno je vruća tema na gastronomskoj sceni. Priča prati mladog, ali iznimno dobro potkovanog, iskusnog i uspješnog chefa Carmen, koji se nakon godina provedenih radeći u kuhinjama najboljih restorana na svijetu vraća u svoj rodni grad i nakon smrti prerano preminulog brata preuzima zalogajnicu s već uhodanim timom. Carmen zna da mora poduzeti radikalne korake kako bi restoran koji sada vodi preživio, a putem se sreće s brojnim problemima, kako kažu oni iskusniji, prilično stvarnim za svijet gastronomije. Nije ni čudo, stoga, što o "The Bear" seriji čak i brojni chefovi govore kao o jednom od rijetkih ostvarenja u kojem su na prilično realističan način opisane svakodnevne situacije u kuhinjama restorana. Sjajan Jeremy Allen White, najpoznatiji po ulozi Lipa u seriji "Shameless", gledatelja toliko dobro uvlači u priču da se nakon odgledane epizode jedva čeka na još. Spominju se tu i restorani poput Nome i Eleven Madison Parka pa još lakše postaje razumjeti radnju i povezati se s onime što kaotični, inatljivi, tvrdoglavi, nestrpljivi, ali i znatiželjni likovi prolaze. Stvarno dugo nismo pogledali tako dobru seriju gastronomske tematike, čista petica!

Julia

Gdje gledati: HBO Max

Početkom godine na HBO je stigla dugoočekivana serija koja se bavi životom legendarne Julije Child. Svatko tko se imalo razumije u kuhanje, voli kuharice i prati scenu, zna da je ovo ostvarenje koje se ne propušta. Upustili smo se i sami u gledanje i, iako nam se na prvu učinilo neobičnim u ulozi Julije Child i njezinog muža Paula vidjeti nekog drugog osim fenomenalne Meryl Streep i sjajnog Stanleyja Tuccija, brzo smo se navikli na talentiranu Sarah Lancashire i odličnog Davida Hydea Piercea. U ovoj je seriji šarmantna, uporna i odvažna Julia prikazana tako da poželite uskočiti u ekran i pomoći joj pri ostvarenju ciljeva. Uz sve što u životu postiže, ne djeluje grubo, niti nametljivo pa je lik Julije i u ovom ostvarenju vrlo lako zavoljeti. Ako tražite jednostavnu, laganu, feel good seriju za prikratiti nedjelju popodne, "Julia" će biti više nego dobar odabir.

Food 2050

Gdje gledati: www.food2050series.com/series

Za sve koji sa zabrinutošću promatraju klimatske promjene i sve što naš planet prolazi, ovaj će kratki dokumentarni serijal sigurno biti zanimljiv za pogledati. Prema trenutnim prognozama do 2050. godine na svijetu će živjeti gotovo 10 milijardi ljudi. Trenutni sustavi proizvodnje i distribucije hrane, koji su sami po sebi neadekvatno raspoređeni, ne mogu nahraniti toliko gladnih usta. Potaknuta time Fondacija Rockefeller još je 2019. godine objavila nagradni natječaj u potrazi za kreativnim rješenjima koja bi mogla promijeniti svijet. Između više od 1300 prijava odabrano je deset načina na koje bi budućnost hrane mogla biti bolja pa su po njima snimljene epizode ovog nadahnjujućeg serijala. Među pokretačima promjene mogu se naći i neka poznata lica, a svaka epizoda donosi fantastične prizore iz drugog dijela planete.

image
FOOD 2050

Somebody Feed Phil

Gdje gledati: Netflix

Premijerno prikazan na Netflixu još 2018., serijal Somebody Feed Phil dogurao je do pete sezone u kojoj možete pratiti nove avanture simpatičnog i duhovitog Philipa Rosenthala, inače kreatora planetarno popularne serije Svi vole Raymonda. Pratite li već neko vrijeme Philova putovanja, onda dobro znate da je nikako ne smijete gledati praznog želuca jer će vas prizori pripreme slasne hrane s raznih strana svijeta natjerati da stisnete pauzu i odete si složiti nešto za pojesti. Dopadljiv i dosjetljiv Phil upada u razne zabavne situacije, razgovara s ljudima koji mu spremaju specijalitete koje na pojedinim mjestima jednostavno ne smije propustiti, a koje zatim s iskrenim užitkom degustira, pokušavajući pritom naučiti nešto novo. Volite li putopisne serije, a osobito one koje se vrte oko fantastične hrane, ovu nikako ne smijete propustiti!

Serije pogledale i preporučile: Neda Batinić i Lidija Lončarić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:33