KUHAJ BOLJE

Naučite kako napraviti najbolji pire krumpir i sezonu punjenih paprika dočekajte spremni

 Robyn Mackenzie/
Sezonu omiljenog ljetnog jela otvaramo kratkim, ali korisnim vodičem kroz pripremu savršeno kremastog pire krumpira

Stiže sezona punjenih paprika, a opće je poznato da se ovo popularno jelo najbolje slaže uz kremasti pire krumpir. Kako bismo vam olakšali pripremu, napravili smo mali vodič za savršeni pire.

DVIJE NAJVAŽNIJE STVARI

Prvo i najvažnije, za dobar pire krumpir važne su dvije stvari – vrsta krumpira i temperatura pripreme. Iako se možda čini kao da nepotrebno kompliciramo, vjerujte, kada ga napravite na ovaj način, više se nikada nećete vratiti klasičnoj metodi pripreme od onog što se nađe pri ruci.

image
Deposit Photos/

KOJI KRUMPIR I NA KOJOJ TEMPERATURI?

Najbolji krumpir bit će stariji, brašnasti, bogatiji škrobom, a najlakše ćete ga prepoznati po hrapavoj vanjskoj kori. Potom, kada ste odabrali krumpir, pažnju obratite na temperaturu kuhanja. Kako savjetuje naš suradnik Zoran Šimunić Šime, krumpir se najprije stavlja u hladnu vodu i kuha se 35 minuta na temperaturi između 68 i 73 stupnja. Za to će vam trebati termometar, no ne brinite ako ga trenutno nemate pri ruci. Je li temperatura dobra, procijeniti možete i kada se na rubovima lonca pojave mali mjehurići.

PROVJERENO DOBAR RECEPT

Krumpir je prije kuhanja potrebno oguliti i narezati na kockice podjednake veličine, oko 2x2 centimetra. Krumpir potom isperite u posudi s hladnom vodom, sve dok voda u kojoj ga ispirite ne postane prozirna. Nakon što ste krumpir stavili u vodu i na štednjak, kuhajte ga otprilike 35 minuta, ocijedite i ohladite pod hladnom vodom pa ponovno vratite u posudu i kuhajte ga u hladnoj posoljenoj vodi još 15 minuta. Krumpir je kuhan kada nož lagano prođe kroz kockicu. Procijedite i protisnite kroz sito, dodajte maslac, a količinu odredite tako da izračunate oko 30% težine krumpira, što znači da na 1 kilogram krumpira ide oko 300 g maslaca. Sve zajedno zatim promiješajte i stavite u tavu i na štednjak. Lagano zagrijavajte i dodajte mlijeko dok ne dobijete kremasti pire.

image
Robyn Mackenzie/

JE LI OVO NAJBOLJI PIRE KRUMPIR NA SVIJETU?

Dobro je dodati i kako smo nedavno isprobali i jedan od najpoznatijih i, kako kažu, najboljih recepata za pire krumpir, onaj chefa Joela Robuchona. Recept smo pronašli na The Guardianu, a budući da pire obično radimo od oka, dodajući sastojke istovremeno i pretvarajući ih u pire, ova metoda se na prvu učinila nešto složenijom. No, kada smo na kraju isprobali pire, shvatili smo zašto su brojni chefovi upravo ovaj recept proglasili najboljim na svijetu.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/

A GDJE SU PUNJENE PAPRIKE?

Na kraju, kada usavršite pripremu pire krumpira, preostaje vam samo skuhati prve ovogodišnje punjene paprike i sa stilom dočekati prve prave ljetne dane. Recept smo svojevremeno dobili u restoranu Okrugljak i ostavljamo ga u nastavku.

RECEPT ZA PUNJENE PAPRIKE

image
Marko Miščević/cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 19:17