Može se

Njihovu pizzu smatraju najboljom u Lici, turisti hrle samo zbog nje: ‘Stižu ponude za franšizu‘

Pizze u pizzeriji Ruspante

 Hrvatska turistička zajednica
Ličko-senjska županija prepoznala je važnost jedinstvenih iskustva i autentičnih proizvoda kao ključ budućnosti hrvatskog turizma

Još jedna turistička sezona približila se svom kraju. Iako podatci Hrvatske turističke zajednice za kolovoz pokazuju da su turisti najviše posjećivali područja Istre, Kvarnera i Splitsko-dalmatinske županije, među sedam županija koje bilježe preko milijun dolazaka i noćenja i ove godine nalazi se i jedna kontinentalna. Riječ je o Ličko-senjskoj županiji koja zbog svojih prirodnih ljepota, bogate baštine i odlične hrane privlači i domaće i strane turiste. Iako je površinom najveća, ova županija je po broju stanovnika najmanje naseljena hrvatska županija, što je zbog nenapučenosti čini idealnom za istraživanje.

Autentična iskustva i jedinstveni proizvodi ključni su u privlačenju turista nekoj destinaciji, a prema Svjetskoj turističkoj organizaciji, uspješnost budućeg poslovanja turističkog sektora ovisi i o faktoru održivosti. "Zeleni turizam" označava pametno raspolaganje turističkim resursima, od kulturnih vrijednosti do prirodnih bogatstava, a Lika svake godine nudi sve više u skladu s načelom održivosti.

image

Rijeka Gacka

Goran Sekula

Ličko-senjska županija dom je čak dvaju nacionalnih parkova, Sjeverni Velebit i Plitvička jezera. Dok je prvi raj za planinare i željne avantura na vrhovima, drugi je spoj kristalno čistih modro-zelenih jezera te impresivne flore i faune. Iako se Plitvička jezera s pravom nazivaju biserom Like i Gorskog kotara, ovo područje skriva još jedan dragulj – dolinu rijeke Gacke. Kroz ovaj kraj obično prolazimo kad putujemo na more, no on je puno više od usputne stanice prema jugu.

Najbolja pizza u Lici

Dolina rijeke Gacke idealno je mjesto za ljubitelje prirode koji se žele odmaknuti od svakodnevice i nadisati svježeg zraka, ali i naučiti nešto novo. Okolnu prirodu možete istražiti pješice, vožnjom bicikla uz rijeku ili se pak odvažiti na vožnju kanuima po Gackoj. Jedno od mnogih impresivnih mjesta u dolini Gacke, koje ne valja zaobići, su Vrila Gacke. Najznačajnije je Majerovo vrilo u mjestu Sinac, gdje je smješten Info centar u kojem možete saznati sve o povijesti tradicionalnog mljevenja brašna i vidjeti ga uživo.

image

Mlinovi u mjestu Sinac

Hrvatska turistička zajednica

Svi posjetitelji mogu kupiti brašno samljeveno na starinskim kamenim mlinovima ili točno preko puta mlinova probati po mnogima najbolju pizzu u Lici. U maloj obiteljskoj pizzeriji Ruspante peče se pizza napravljena upravo od brašna samljevenog starinskim postupcima koje je dugotrajnije i zdravije. U sklopu projekta Hrvatske turističke zajednice „Doživi domaće. Istraži održivu Hrvatsku!“, vlasnik pizzerije Ante otkrio je da su sve namirnice koje koristi u restoranu isključivo domaće, ličke i sezonske poput povrća, autentičnog sira škripavca i pastrve iz Gacke. Iako mu stižu ponude za franšizu, Ante ih zdušno odbija jer smatra da ovako održava svoju priču u skladu s ekološkim procesima i odaje poštovanje tom kraju.

image

Pizze u pizzeriji Ruspante

Hrvatska turistička zajednica

Eko proizvodnja

Nezaobilazna stanica u posjetu Lici je Otočac. Tamo se nalazi Muzej Gacke koji nudi iscrpan uvid u sva događanja na području Gacke, od prapovijesti, Rimljana do osmanskih osvajanja i Domovinskog rata. Impresivan je i Aerodrom Otočac koji se može pohvaliti najdužom aktivnom travnatom pistom na svijetu - duga je čak 1600 metara. Cijeli Otočac možete proći pješice pa nemojte zaboraviti skoknuti i do Fortice, ostataka stare utvrde na brežuljku iznad grada s kojeg se nekada branio od neprijatelja.

image

OPG Bogdanić

Hrvatska turistička zajednica

U Otočcu možete pronaći i mnoštvo OPG-ova koji proizvode domaći med i ukusne sirupe. Helena Bogdanić u sklopu svog OPG-a Bogdanić na poljima pored Gacke sadi razne vrste voćaka, povrća i začinskog bilja i od njih eko proizvodnjom izrađuje sirupe, napitke, suho voće i orašaste plodove. Očuvanje tradicije i običaja te izrazita ljubav prema prirodi i okolišu temelj su poslovanja i daljnjeg razvoja ovog gospodarstva. Uz poljoprivrednu priču Bogdanić je naslonila i turističku pa svaki posjetitelj može predahnuti i u tematskom parku bogatom autohtonim biljnim vrstama te ubrati sezonske proizvode uz stručni prikaz tehnoloških procesa.

Pećinski park Grabovača

Kada je riječ o prioritetima turističkog sektora, iskustveni turizam je prvi vrhu. Turisti više ne žele pasivno promatrati što se događa oko njih, već žele iskusiti jedinstvene doživljaje. Pećinski park Grabovača kod Perušića svojim posjetiteljima pruža upravo to - autentično iskustvo kroz brojne aktivnosti u Parku.

image

Spilja u Pećinskom parku Grabovača

Hrvatska turistička zajednica

Najveća i najprivlačnija špilja na Grabovači je Samograd u kojoj milijunima godina traje fascinantna igra prirode duboko pod zemljom. U spilju se može ući samo pod pratnjom vodiča, a broj posjetitelja je ograničen, baš kao i u druge spilje. Entuzijastične zaposlenike Parka ne zanima masovni turizam jer žele imati manje količinski, ali kvalitetom jače goste koji znaju cijeniti ovaj prirodni lokalitet. Osim posjeta spiljama, Park nudi i mnoštvo aktivnosti poput raznih radionica, paintballa i streličarstva, posjeta poučnim stazama, vidikovcima i jedinstvenoj hobitskoj kućici. U nju se može ući i fotografirati se, a blizu je i botanički vrt s ljekovitim, samoniklim biljem.

Od ploda do koštice

Između Perušića i Ličkog Osika nalazi se još jedna lokacija vrijedna posjeta. Riječ je o OPG-u Vlainić koji već dugi niz godina nudi tradicionalno alkoholno piće, rakiju. Vlasnik OPG-a Ivan Vlainić i njegova obitelj rakiju proizvode na starinski način, onako kako su to činili njihovi stari.

image

OPG Ivan Vlainić

Hrvatska turistička zajednica

Zahvaljujući njima, lička šljivovica uglavnom ne podliježe masovnoj industrijskoj proizvodnji, što turisti itekako znaju cijeniti pa su spremni uložiti i nešto više u manje količine kvalitetnijih, domaćih proizvoda. Voćke koje koriste u proizvodnji iskorištavaju cijele - od ploda do koštice, čime čuvaju tradiciju, potiču održivost i zdrav suživot s prirodom.

image
Hrvatska turistička zajednica

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Hrvatske turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 13:48